(Klik op de titel om de film te zien)

Hoe word ik een held?

Wat heb jij als gewone sterveling gemeen met Harry Potter, Frodo en Katniss uit de Hunger Games? Meer dan je denkt. Dit TED-filmpje licht het toe aan de hand van de monomythe De Reis van de Held van Joseph Campbell.


De vorm van verhalen

Amusant fragment van de beroemde schrijver Kurt Vonnegut, die zijn persoonlijke uitleg geeft over verhaallijnen.


Waarom is storytelling belangrijk?

Film over de historie en betekenis van storytelling.


TED-talk van Andrew Stanton

Filmmaker Andrew Stanton van Pixar (onder meer bekend als maker van de fantastische animatiefilm Nemo) vertelt wat hij weet over verhalen. Hij begint bij het einde en gaat terug naar het begin.


De kunst van het luisteren

Corine Jansen vertelt over de kunst van het luisteren: de rijkdom van veel verschillende perspectieven.


Wat zie jij?

Ons brein denkt in verhalen. Aan losse elementen kennen we betekenis toe. De psychologen Heider en Simmel hielden in 1944 een experiment met dit filmpje. Het is bijna onmogelijk om hier geen verhaal in te zien, terwijl het alleen maar lijntjes, stippen en driehoekjes zijn.


Hoe een kantoor privacy kan bieden

Monique Pauw stelde haar kantoorruimte beschikbaar aan een dakloze. En deed daarbij een verrassende ontdekking. In deze mini-TED-talk vertelt ze haar verhaal.


Verhalen vormen ons brein

En ze veranderen ons brein eveneens. Informatief filmpje van BBC Ideas over de wetenschap achter storytelling.

How stories shape our minds


De boom

Filmpje over de kracht van samenwerking: The Three


The Story Wars

Om te winnen heb je verhalen nodig in deze wereld. Filmpje over de toepassing van ‘the hero’s journey’ voor merken en organisaties: Winning the Story Wars


De plakfactor

Dan en Chip Heath beschrijven in De Plakfactor waarom sommige ideeën aanslaan en andere niet. Verhalen spelen daarin (uiteraard) een belangrijke rol. Een must voor iedereen die een boodschap wil overbrengen of een idee wil verspreiden.
Pearson Education (2007)


Switch

De ondertitel ‘Veranderen als verandering moeilijk is’ geeft de kern van dit boek uitstekend weer. Niet alleen in je persoonlijk leven is dat moeilijk (bijvoorbeeld om meer te gaan sporten) maar ook in organisaties. De auteurs Dan en Chip Heath (bekend van hun beroemde boek De Plakfactor) geven in Switch vele voorbeelden en praktische tips om toch veranderingen tot stand te brengen.


Storytelling voor Dummies

Storytelling voor Dummies is een bijzonder rijk boek over storytelling: breed opgezet en tegelijkertijd met verrassend veel diepte. Karen Dietz en Lori Silverman delen in dit boek een ongelooflijke hoeveelheid praktische tips en heldere voorbeelden. Zeer geschikt om te lezen als inleiding op het vakgebied van storytelling, maar ook voor professionals die storytelling al in de vingers hebben.


Het verhaal van je leven

Iedereen creëert zijn eigen verhaal. Maar daar kun je wel invloed op uit oefenen. Storytellingexpert Mieke Bouma doet in dit boek uit de doeken hoe je storytelling toepast op je eigen leven. Een rijk boek, dat je leven kan veranderen!


The wow starts now

Dit boek van Theo Hendriks is een aanrader voor iedereen die een boodschap te vertellen heeft. Alle kunsten van het storytelling-vak op een overzichtelijke manier bij elkaar in één boek.

Op deze pagina staan enkele affiliate-links van Managementboek.nl en Bol.com. Dat wil zeggen dat ik een klein bedrag overgemaakt krijg op mijn rekening als jij via deze pagina iets koopt. Zelf merk je daar niets van en je betaalt er ook niets extra’s voor. Ik plaats op deze website alleen links naar boeken en producten waar ik zelf helemaal achter sta.