De valkuilen van perfectionisme: als je je teksten eindeloos fijnslijpt
08 november 2021 
1 min. leestijd

De valkuilen van perfectionisme: als je je teksten eindeloos fijnslijpt

Streef jij naar luchtigheid en speelsheid in teksten? Dikke kans dat je dit juist buitengewoon moeilijk afgaat. Want weliswaar hoeft jouw stuk niet zo strak in een vorm gegoten te zijn, het moet natuurlijk wel perfect zijn. Wat zijn jouw valkuilen bij perfectionisme?

Bij mijn afstudeerfeest als kersverse doctorandus kreeg ik lang geleden een veelzeggende collage cadeau van mijn studievriendinnen. De collage bevatte een slagzin:

Alles mag, als jij vindt dat het klopt.

Ik moet bekennen dat die zin volledig raak was. Ik vond dat elk werkstuk - of welk project dan ook - tot in de puntjes moest kloppen. En als dat niet het geval was, ging ik tot diep in de nacht door om het te fixen (het leverde wel wat op, want ik kreeg een 10 voor mijn veel te uitgesponnen scriptie…)

Het is mooi als de woorden kloppen.

Dat het stuk vloeiend leest. Dat je aan alle verwachtingen voldoet en dat iedereen hieperdepiep gelukkig is met het resultaat. Maar dat kan je ook veel stress opleveren. Te veel perfectionisme staat bovendien je creativiteit flink in de weg.

Perfectionisme vervult vaak een diepere behoefte.

Je doet het graag helemaal goed, omdat je uit bent op waardering. Je gaat niet af op wat je zelf goed of prettig vindt, maar je bent afgestemd op de verwachtingen en oordelen van anderen. 

In de loop der jaren heb ik mijn perfectionisme stukje bij beetje kunnen loslaten. Wat daarbij hielp was improvisatie-theater. Erop leren vertrouwen dat het goedkomt. En dat niet alles hoeft te kloppen… 

Bij het schrijven vind ik dit een helpende gedachte:

De lezer weet niet wat jij weet.

Dus: wat je niet vertelt, missen zij vaak helemaal niet. Voorbereiding van je werk is zeker een goed idee. Maar blijf niet te lang hangen in het bepalen van de juiste structuur, maar laat het vooral uit je handen komen. Door te doen vind je je vorm. Iets aanvullen of verbeteren kan altijd nog. Zeker op internet kun je altijd iets veranderen.

En ben je er klaar voor om jezelf uit te dagen?

Maak dan bewust je schrijfwerk half af. Publiceer het. En ervaar wat er gebeurt. Zouden mensen zien dat er iets niet klopt? En… zie jij dat dit stuk allerminst perfect is?






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.