Slaapverhalen: startknop om in te dommelen
Slaapverhalen vormen een heuse trend: podcasts en apps met slaapverhalen voor volwassenen maken een indrukwekkende opmars in het medialandschap.
Bij online nieuwskiosk Blendle zagen ze dat Amerikaanse podcastshows op een bepaald tijdstip ineens een opvallende piek lieten zien in de luistercijfers: 's avonds rond een uur of elf.
Ook opvallend: die podcastafleveringen werden he-le-maal uitgeluisterd. Het grote vermoeden achter die opmerkelijke cijfers: waarschijnlijk waren de luisteraars erbij in slaap gedommeld.
Voor Blendle leidde dat tot een innovatiemoment: slaapverhalen bieden interessante mogelijkheden om een geheel nieuwe doelgroep aan te trekken. Zo is het online nieuwsoverzicht niet alleen interessant voor de mensen die 's ochtends digitaal willen worden 'bijgepraat', maar ook voor mensen met andere behoeften.
Nu is er de Blendle Bedtime Story: elke avond een feel good-verhaal om al luisterend naar dromenland te vertrekken. Hele hordes mensen grijpen naar de verhaalsoesmiddelen als ze ’s nachts liggen te woelen, schrijft VPRO Magazine deze week in een achtergrondartikel. Slaapverhalen vormen een heuse trend.
Er zijn zelfs schrijvers die zich bekwaamd hebben om zo slaapverwekkend mogelijk te schrijven. Alleen al de namen van hun podcasts doen je oogleden naar beneden zakken: Nothing Much Happens en Bore You to Sleep. En dan deze: Voorlezen uit het woordenboek, voor mensen die niet kunnen slapen.
Een twijfelachtige eer om voor slaapverhalen gevraagd te worden.
Maar het is wel heerlijk om te lezen welke trucs zij in slaapverhalen toepassen om mensen zich te laten losweken van de drukte in hun hoofd. Langdradige verhaallijnen natuurlijk. Geen spanningsboog of dramatische momenten. En zeker geen woorden die de luisteraars doen opschrikken als ze net indommelen.
Het ultieme doel van slaapverhalen is dat de luisteraars nooit het einde halen.
Als jij dat juist wél wilt, hoef je eigenlijk alleen maar de beproefde trucs voor slaapverhalen om te draaien.
Maak wél een spanningsboog met een dramatisch moment. Kies woorden die als splinters blijven steken in het brein van de lezer of luisteraar. En creëer een spannende verhaallijn, die hun hersenen weer als een hamsterwiel in beweging brengen.
Bronvermelding
Laurens Bluekens, Wegdromen zonder spanningsboog, in: VPRO Gids 3, 2021