Spelen met samenwerken | Boekbespreking
Ambities verkennen, maar ook belangentegenstellingen boven tafel krijgen. Het boek ‘Spelen met samenwerken’ bevat 21 samenwerkingsspellen om organisatorische vraagstukken uit te pluizen. Geen lichtvoetig kinderspel, maar zoals de ondertitel van het boek al aangeeft: serious business.
De spellen in Spelen met Samenwerken zijn bedoeld voor allerlei soorten professionals, managers, projectbegeleiders of trainers die bij een samenwerking betrokken zijn.
Voor elk spel biedt het boek niet alleen een praktische handleiding, maar ook achtergrondinformatie en cases. Een spel van 15 minuten kan meer naar boven halen dan een hele dag overleg voeren, beloven de auteurs. Samen een spel spelen lijkt lichtvoetig en speels, maar de auteurs vliegen het zeer serieus aan.
Zo vereisen de spellen een stevige voorbereiding.
Deze voorbereiding is noodzakelijk om de vraagstelling te verkennen en de juiste omstandigheden te creëren. Daarbij speelt de spelleider een cruciale rol, bijvoorbeeld om eventuele weerstand bij de deelnemers te overwinnen.
Ook gelden er tal van extra spelregels om alles uit het spel te kunnen halen en daarmee de doelstellingen van de organisatie te dienen. De deelnemers mogen geen telefoons onder handbereik hebben. Iedereen doet mee of verlaat de ruimte. En het is zeker niet de bedoeling om over het spel te gaan discussiëren of een rol te acteren.
'Spelen met samenwerken' draait om de vertaling
Bij serious gaming draait het dan ook niet om aangenaam tijdverdrijf of een ander doel ‘binnen het spel’, maar om de vertaling naar de organisatiewereld. Dat betekent dat ook de reflectie enorm belangrijk is, want daarbij gaat het om die vertaalslag naar de zakelijke omstandigheden.
Het boek geeft daar tal van handige aanwijzingen voor. Het boek maakt ook duidelijk waarom een spel zo krachtig werkt. Dat zit 'm bijvoorbeeld in de metaforen, die vooral bij belangentegenstellingen of andere spanningen hun goede werk kunnen doen.
De spelen gaan dan ook over het verkennen van belangen, het denken in tegenstellingen of juist in win-win-mogelijkheden. Ze leiden tot verdiepende gesprekken over halen en brengen bij een samenwerking. Dit alles moet meer dynamiek en een spontane open sfeer opleveren.
Bij ieder spel hoort een QR-code naar bijbehorend materiaal.
Ook staan er grappige illustraties in het boek, die dobbelstenen en andere spelelementen verbinden met de kantoorwereld. Dat geeft meer lucht aan het boek, want de spelbeschrijvingen zijn behoorlijk abstract.
Voor storytelling-specialisten zijn er enkele passende verhalen in het boek te vinden, namelijk de verhalenstrijd, vier soorten luisteren en verhaal halen. Door dit soort verhalen te gebruiken krijgen deelnemers meer zicht op de drijfveren van anderen en tot betere samenwerking komen. Thema's die ik zelf graag ga toepassen.
Het boek is zorgvuldig uitgewerkt en de spelvormen zijn direct toepasbaar.
Een waardevolle toevoeging is het overzicht in het begin van het boek, waarmee je als gebruiker snel kunt zien voor welke doelen je welk spel inzet. Al met al is dit boek een praktische aanwinst voor de begeleiders van bijeenkomsten, die uitgekeken zijn op het doorsnee vergaderen en veel meer waarde uit hun samenkomsten willen halen.
Online lijken de spellen me niet goed toepasbaar. Dat betekent dus wel even wachten met deze business-spellen totdat we elkaars hete adem weer voelen en elkaar direct in de ogen kunnen kijken.
Boekgegevens:
Spelen met samenwerken, serious business door Félice de Charro, Esther Klaster, Christèle Warmerdam en Ruben van Wendel de Joode. Uitgave Management Impact, 2019. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.