Een verhaal dat al 800 jaar stand houdt

Een entreeticket bemachtigen in Noord-Italië is een hele tour en in tijden van coronavrees helemaal. Als je eindelijk aan de beurt bent bij het loket, moet je een voorgeschreven ritueel doorlopen. Naam. E-mailadres. Telefoonnummer. Temperatuurtest. Identiteitsbewijs. Reservering.

Zo ging het ook bij het Palazzo del Bo, het eeuwenoude academiegebouw van de Universiteit van Padua.

Bij onze rondreis door Noord-Italië leek het ons interessant om hier aan te sluiten bij een rondleiding.

Maar alleen al het noteren van mijn naam is voor de Italiaanse kassadame een uitdaging die ze nauwelijks aankan. Terwijl de airco zijn uiterste best doet om haar hoofd koel te houden, typt ze met één vinger alle letters op het toetsenbord van haar computer.

Achter mij groeit de rij en de ergernis.

Laat maar zitten, denk ik nog. Maar ik heb al een glimp opgevangen van de binnenplaats vol met indrukwekkende plakkaten en portretten aan de muur.

Ik ben verkocht. Toch maar even doorzetten.

Die plakkaten herinneren bezoekers aan zeer vooraanstaande wetenschappers die aan deze universiteit gedoceerd hebben, waaronder Galileo Galilei. In het Palazzo del Bo staat nog steeds een kolossaal ruwhouten katheder die Galilei voor zijn colleges gebruikt zou hebben.

Maar deze beroemdheden zijn hier niet het belangrijkst.

De universiteit van Padua is opgericht in 1222 en is (na Bologna en Oxford) de oudste universiteit van Europa. Superoud, maar dat is evenmin het belangrijkst.

Wat dan wel?

Dat is de kernwaarde van de universiteit: academische vrijheid. De vrijheid om te onderwijzen en te onderzoeken wat ze willen.

Het bijbehorende verhaal is ijzersterk.

Het waren niet de kerkelijke autoriteiten of andere machthebbers die in de middeleeuwen deze universiteit oprichtten. Het waren een stel wetenschappers en studenten van de universiteit van Bologna, die zich daar beknot voelden in hun vrijheid. Ze trokken naar Padua en begonnen daar hun eigen academie.

Het motto is sindsdien: Universa Universis Patavina Libertas (Liberty of Padua, universally and for all).

Een oprichtingsverhaal kan een zeer krachtig verhaal zijn om duidelijk te maken wat je doet en vooral waarom. Een verhaal dat eeuwenlang overeind blijft staan. Het verhaal over de vrije universiteit van Padua is daarvan al bijna 800 jaar een razend interessant voorbeeld.

Heb jij een startverhaal over jezelf, je onderneming of je organisatie? En kun je dat verhaal ook rondom zo’n kernwaarde vertellen?

Dan heb jij ook een ijzersterk verhaal in handen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vaker dit soort stukken lezen?

Meld je dan aan voor mijn Verhaalvriendenmail. Drie keer per week ontvang je heerlijke eye-openers rondom verhalen, creatief denken en doelen bereiken.

 

Vul hier je gegevens in:

Met je inschrijving ga je akkoord met de gegevensverwerking volgens deze privacyverklaring.

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like