Over jezelf vertellen, belangrijker dan je denkt

Goed luisteren is een kunst. Iets over jezelf vertellen ook. Dat gaat niet iedereen van nature goed af. Een persoonlijk verhaal.

Via een vrijwilligersorganisatie bezocht ik in mijn studententijd een oudere vrouw die aan eenzaamheid leed. Bij die wekelijkse bezoeken ontdekte ik dat ze allerlei waandenkbeelden had. Ze was ervan overtuigd dat ze een kloosterzuster was en liet zich aanspreken met een zusternaam. Ze liep in een zelfgenaaid habijt, al had ze met geen enkele katholieke orde iets te maken.

Vaak gebruikte ze onze gesprekken om al haar ongenoegen over de wereld te spuien, die met diep-gelovigen zoals zij weinig rekening hield. Ook vermoedde ze complotten om mensen zoals zij uit de maatschappij te verdrijven.

Ik liet haar meestal heel veel praten over al haar aanvaringen met de buitenwereld, omdat ik dacht dat ik haar daar het meest mee hielp. Ik speelde met verve de rol van luisteraar en stelde veel vragen. Die rol paste me ook, want ik had geleerd dat je nooit over jezelf vertelde als de ander daar niet naar vroeg.

En zij stelde bijna nooit een vraag aan mij.

Maar langzaam maar zeker begon ze me steeds meer te claimen. De bezoeken begonnen me tegen te staan. Het liefst wilde ik niet meer langskomen, maar dat bracht me in gewetensnood. Ik kon haar toch niet in de steek laten als ze verder niemand had?

Op een zeker moment was de grens voor mij toch bereikt en besloot ik er onmiddellijk mee te stoppen.

Ze was totaal overdonderd door mijn mededeling dat ik niet meer op bezoek zou komen. Ze probeerde me dwingend op andere gedachten te brengen. Ik liet me niet meer overhalen, maar voelde me wel zeer geraakt door een verwijt dat ze me die middag maakte.

Ik had nooit iets over mezelf verteld, zei ze, dus hoe had zij zich kunnen interesseren voor mij?

Ik was perplex.

Later realiseerde ik me dat ze gelijk had. Ze had van mij alle ruimte gekregen om het altijd over zichzelf te hebben. En ik had haar  nooit van mijn twijfels en ergernissen over onze omgang op de hoogte gebracht, zodat mijn afscheid inderdaad rauw op het dak viel.

Onze verhouding was te veel verstoord, dus dat kwam niet meer goed met die bezoekjes. Maar ik heb er wel iets van geleerd. In allerlei situaties is het wel degelijk belangrijk om iets over jezelf te vertellen. Ook als de ander daar niet naar vraagt.

Want als mensen je niet kennen, kunnen ze zich ook niet met je verbinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Beeldmaker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Sigrid werkte twintig jaar als journalist en bladenmaker voordat ze in 2009 haar eigen bedrijf startte. Ze helpt maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen.

Inmiddels geeft zij haar kennis en ervaring ook door aan ervaren professionals via haar online programma’s en boeken, zoals Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Zij werkt intensief één op één met bevlogen professionals en inspireert hen bij het ontwikkelen van creatieve plannen en storytelling. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk