Summer School 
voor Verwondering

Online ontdekkingstocht  naar

speelruimte in je leven en werk


Deelname is niet meer mogelijk.

Volgende editie: zomer 2024


Verras jezelf en voel weer bruisende energie


Je hebt het knallend druk gehad. Je voelt je zelfs te moe om te lanterfanten.

Eindelijk is het zomer. 

Tijd om te ontspannen en de fijne dingen te doen waar je in je gewone leven veel te weinig aan toe komt. 

Mijmeren, spelen, reflecteren...


Echt?


Voor je het weet is de zomer weer voorbij gevlogen. 

En ook jouw plannen om uit de waan van de dag te stappen en bij jezelf te rade te gaan waar je het allemaal voor doet.De oplossing? 

Een paar uurtjes per week inchecken bij jezelf.

Je speelsheid weer terugvinden en jezelf plezier en verwondering gunnen.

 Rustpuntjes om je eigen vuur weer aan te wakkeren.


Doe mee aan de Summer School voor Verwondering en ga op mini-avontuur in je eigen leven.


 • Ontdek waar jij echt voor staat.
 • Welke nieuwe afslagen jij kunt nemen.
 • En hoe jij weer betekenis en plezier vindt

Direct na inschrijving kun je al van start.

Of bewaar de modules om tijdens je vakantie te reflecteren op je leven en werk.


Dit is voor jou als je...

 • ... intense mini-avonturen wil beleven, zodat het leven je niet langer door de vingers glijdt.
 • ... verlangt naar speelruimte zonder afkeuring van anderen, zodat je wordt wie je echt bent.
 •  ...je zintuiglijke ervaringen onder woorden wil brengen (en ook nog eens aantrekkelijker gaat schrijven).

"Je kunt doen alsof niets een wonder is en doen alsof alles een wonder is. Ik geloof in de laatste manier." 

- Albert Einstein

Hoe ziet de expeditie eruit?

Verwonderen & Zintuigen aanzetten

 • Creatieve schatkist: je ontvangt 5 online modules met verrassende opdrachten. Denk aan reflectie-opdrachten, verwondersafari's in eigen omgeving en oefeningen om je creatieve moed aan te wakkeren. Een deepdive in jezelf, spelen met woorden, je ideale leven ontwerpen, etc.
 • Uit het hoofd, in het lijf: kijken, ontdekken, luisteren, experimenteren, schrijven, verwonderen en al spelend wijs worden.
 • Creatieve connecties: 3 live Q & A's via zoom om ontdekkingen te delen en al je vragen te stellen. Ook is er een besloten Facebook-groep.


Opbrengsten

 • Je ervaart hoe je groots en meeslepend leeft met mini-avonturen: op jouw eigen manier en in jouw leven.
 • Je ontdekt nieuwe kanten van jezelf en wordt aan het denken gezet. Daarmee is de Summer School een ingepakt coachprogramma, zodat je ontdekt waar je het allemaal voor doet.
 • Je ervaart hoe je nog gemakkelijker stilstaat bij de stille wonderen om je heen en hoe je weer toverkracht beleeft in je leven.


Bonus: ultieme inspiratiegids  voor tijdwoekeraars

Lekker op mini-avontuur geweest, veel verwonder-inspiratie opgedaan en dan? 

Om jou een zachte landing te geven in je dagelijkse leven, leer je in deze extra module hoe je blijvend ruimte vindt om creatief te blijven en je eigen verhaal te leven. Ook als je weer alle ballen in de lucht houdt en moet woekeren met tijd.

Denk aan:

 • Routine-optimalisatie: ruimte voor avontuur in je dagelijkse leven
 • Herinneringsankers om je verhaal te blijven leven
 • Mindful time-outs en creatieve steunpilarennull

Wat ik ontdekte over verwondering

We willen iets avontuurlijks meemaken en een zinvol leven leiden, maar we staan onszelf dat lang niet altijd daadwerkelijk toe. Het gevolg is een verwaterde versie van het bestaan dat je eigenlijk voor ogen hebt.


Hoe vind je dan toch dat konijnenhol op weg naar Wonderland?


Toen ik een poos geleden uitgeschakeld raakte in mijn werk, vond ik moeilijk om weer energie te krijgen. Totdat ik ontdekte wat de belangrijkste sleutels waren: verwondering, nieuwsgierigheid en het beleven van zintuiglijke ervaringen. Door avontuurlijke belevenissen ervaar ik bovendien weer betekenis in het leven.

En dat geldt ook voor jou! Bij de Ideeënsafari‘s en Verhalensafari’s die ik in eerdere jaren op touw zette, ontdekten honderden expeditiegenoten het hier-en-nu geluk weer terug.

Dus... mag jij van jezelf spelen, als mens, als ondernemer of als professional? Ervaar het zelf op de Summer School voor Verwondering. 

Hoe tuimel jij in dat konijnenhol?


- Sigrid van Iersel

Veelgestelde vragen

Hoeveel tijd heb je nodig bij de Summer School?

Het is aan jou om dat te bepalen! Veel deelnemers ervaren de deelname als waardevolle me time. De opdrachten vormen een uitstekende aansporing om een paar uurtjes per week erop uit te trekken, jezelf te kietelen met frisse gezichtspunten en je verbeeldingskracht de ruimte te geven.


Ik ben deze zomer druk met uitstapjes, afspraken en andere bezigheden. Je hebt een aanlokkelijk programma, maar ik ben bang dat ik er niet genoeg uithaal. 

Ik snap dat je tijd beperkt is. En dat is misschien juist ook de reden om wel mee te doen. De opdrachten van de Summer School zijn een mooie aanleiding (sommigen zeggen 'stok achter de deur') om naar jezelf te keren en te kijken waar je ZELF warm voor loopt...

 

Wanneer kan ik starten?
Direct na je inschrijving krijg je online toegang tot het eerste weekthema van de Summer School. Ga meteen van start of kies je eigen tempo. 

Wat ik vaak hoor is dat mensen de opdrachten bewaren voor de vakantie of hun langere verblijf in het buitenland. Dat kan, want het is jouw avontuurlijke feestje!

Inschrijving is mogelijk tot 1 september. De opdrachten blijven voor jou toegankelijk, dus ook na de zomer kun je eraan werken. Maar eigenlijk zijn ze daarvoor veel te leuk...


Krijg ik tussentijds feedback?

 • Je gaat zelf aan de slag, dus het is jouw eigen avontuur. Tussendoor nodig ik je diverse keren uit om mij te laten weten waar je nu staat. En als je daarbij vragen hebt of graag feedback wil, dan kan dat. 
 • Je krijgt ook een uitnodiging voor de besloten Facebook-groep. Hier kunnen jullie contacten met elkaar leggen, jullie wonderlijke ervaringen delen en tips uitwisselen.
 • Natuurlijk nodig ik je ook uit om mee te doen aan de Q & A's, om gezamenlijke ervaringen uit te wisselen en wat jij nog nodig hebt.


Wanneer zijn de Q & A's?

 • Donderdag 17 augustus, 9.30 uur
 • Donderdag 31 augustus, 9.30 uur
 • Donderdag 14 september 9.30 uur

Je ontvangt van tevoren een zoomlink. Je aanwezigheid  is fijn, maar op de Summer School mag je altijd spijbelen.


Ik werk in de culturele of creatieve sector. Kan dit bijdragen aan mijn professionele ontwikkeling?

Jazeker! Je kunt zelfs een beroep doen op de subsidie van het programma Werktuig PPO. Zij vergoeden 30 % van de kosten als je werkt in de culturele of creatieve sector (inclusief tekstschrijvers). Op hun site kun je eenvoudig een aanvraag indienen voor jouw PPO, Permanente Professionele Ontwikkeling.

>> Kijk hier voor alle info.

Dit schreven eerdere deelnemers:

Echt beter leren schrijven

Een aanrader om deze vakantie terug te keren in de 'schoolbanken' met de Summer School. Ik deed met veel plezier mee. Ik werd uitgedaagd om op een andere manier naar de dingen te kijken én ik leerde echt beter te schrijven.

Anne-Floor van Pelt | Beleidsadviseur& coach

Flinke oppepper


Het is een ontzettend leuke Summer School. Zelfs op zaterdagavond is Sigrid nog voor ons bezig en word ik weer nieuwsgierig gemaakt wat ze heeft bedacht. Haar enthousiasme komt in de opzet van het hele programma naar voren.
Het is een ontzettend verrassend en veelzijdig programma en je creativiteit krijgt een flinke oppepper. Als je jezelf een leuk cadeau wilt geven, zoek dan niet verder en meld je aan.

Elly Hagen |

Sociaal-cultureel werker

Cadeau aan jezelf


Een prachtig programma, waar ik erg van genoten heb.  Het is speels, uitnodigend, grappig, warm, confronterend, lerend. Het is daarmee ook een prachtig ingepakt coachingsprogramma en een cadeau aan jezelf. 

De Summer School voor Verwondering heeft mij verder gebracht in mijn persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. En dat allemaal in de zomervakantie, hoe mooi!

Saskya Wiegel |

Trainer & schrijver

Follow your bliss. 
And the universe will open doors for you
where there were only walls.
- Joseph Campbell

Mirjam van Elst

In de schoenen van Iris Apfel. En Iris blijft!

Als storyteller help ik duurzame en dierzame organisaties met hun verhaal om zo hun missie beter de wereld in te brengen. Maar dat is soms ook wel heel zwaar en serieus. Nu had ik behoefte aan lucht en licht. Tijdens de SummerSchool van Verwondering kreeg ik opdrachten om de wereld op een andere manier te bekijken. Maar ook om die wereld op een andere manier te benaderen.

Zo heb ik me een week in de wereld van Iris Apfel begeven. Voor wie Iris niet kent: inmiddels is ze 102 en ze is een stijlicoon, op Instagram heeft ze bijna 3 miljoen volgers. Haar motto is: more is more & less is a bore en dat is te zien. Mijn dagen konden wel wat kleur gebruiken en ikzelf wel wat peper.


Wie beter dan een uitgesproken persoonlijkheid als Iris Apfel om te laten zien hoe ik dat het beste kon aanpakken? Dus trok ik mijn kekke jurken uit de kast, fietste ik op mijn roze fiets naar de pluktuin en liet ik de champagne knallen. Bij alles dacht ik: wat zou Iris doen?


En dat is een mooi motto gebleken. Iris heeft me laten zien dat het prima is om mezelf op nummer 1 te zetten. Mooi streven, de wereld redden, maar dan zal ik zelf toch ook goed in mijn vel moeten zitten. De rest van dit jaar gaat dus in het thema van zelfzorg staan. Ik heb er nu al zin in.

Ernee ten Anscher

Goed draagbare knapzak vol schrijf- en ontdekkingstools

De online summer school van Sigrid deed ik met veel plezier. Ze biedt een programma dat prachtig in elkaar zit, met creatieve oefeningen die mensen vanaf hun eigen plek uitnodigen op onderzoek uit te gaan om te ontdekken hoe ze persoonlijk verder komen.


Zelfs voor mensen die al heel veel weten van creatief denken zoals ik, stippelt ze een route uit om verruimende ervaringen op te doen. Je krijgt een goed draagbare knapzak mee vol handige schrijf- en ontdekkingsreizigerstools, ook voor je dagelijkse leven.


Wat mij aanspreekt is de mengeling tussen zelfstandig aan de slag met eigen vraagstukken via leuke werkvormen en de snelle, deskundige, liefdevolle, op maat gegeven en doorwrochte feedback van Sigrid.

Ernee ten Anscher | Senior communicatieadviseur &combinatiemaker

Dankzij dit cadeau aan jezelf vind je 
je eigen 'aan-knoppen' weer terug.