Verse inspiratie voor je blog
15 maart 2019 
7 min. leestijd

Verse inspiratie voor je blog

Verse bloginspiratie nodig? Hierbij een rij tips om in vier windrichtingen weer nieuwe ideeën te vinden om te bloggen.

Een groot deel van mijn werk bestaat uit nieuwe dingen bedenken. Daar heb je steeds nieuwe inspiratie voor nodig. 

Om die ideeën te verzamelen, ga ik te werk als een grazer: altijd op zoek naar allerlei soorten inspiratie. 

Ideeën verzamelen vraagt om een andere manier van kijken. 

Als je doelbewust ideeën verzamelt (en ook opschrijft in je notitieboek), kom je ze namelijk overal tegen. Om je op ideeën te brengen, hierbij vier windrichtingen om om frisse inspiratie op te doen voor je blog en weer in de flow te komen:  

Bloginspiratie 1: naar binnen

- Zoek naar betekenisvolle momenten in je eigen leven

Meteen maar mijn belangrijkste tip voor verse inspiratie: jouw eigen verhaal! Jouw lezers willen jou volgen omdat jij hen fascineert. Of je hebt iets waarin ze zichzelf herkennen. En daar willen ze heel graag over lezen. 

Ik heb zelf laatst een boek gelezen van een financiële expert, puur omdat ze ook allerlei details over haar persoonlijke leven deelde. Daaruit leerde ik hoe zij financiële vrijheid vertaalde in haar eigen leven. Wat is nou een interessant verhaal om te delen in een blog? 

Zoek bijvoorbeeld naar een verhaal waarop alles tegen leek te zitten, en waarbij er toch ineens een uitweg was. Dit noemen we een en-toch-verhaal. 

>> Lees hier mijn eigen en-toch-verhaal.

- Gebruik je eigen vragen

Bekijk deze vragen en schrijf er een blog over:

  • Wat zou je nu zeggen tegen het meisje of de jongen die je ooit was?
  • Wat is jouw beste tip aan een nieuwkomer?
  • Voor welk geschenk ben je dankbaar?
  • Wat is de mooiste plek waar je ooit geweest bent?
  • Wat zou je de komende maand doen als je met niemand rekening hoeft te houden?
  • Van welke gebeurtenis heb je de afgelopen maand veel geleerd?

>> Nog meer aanknopingspunten lees je hier: vijftig en nog wat opstarters om te beginnen met bloggen.

- Schrijf (af en toe) over je eigen blog

Waarom begon je ermee en wat heeft het je opgeleverd? Hoeveel bezoekers komen er eigenlijk op je blog en wat zijn de favoriete artikelen van jouw lezers? Op welk artikel krijg je de meeste reacties? 

Veel volgers vinden het interessant om daar af en toe meer over te lezen. En dat levert hen ook weer verse inspiratie op voor hun eigen blog.

Bloginspiratie 2: andermans gedachten

- Praat met andere mensen voor verse inspiratie

Praat met anderen, zodat je je horizon verruimt. Anders sluit je jezelf op in de gouden kooi van jouw eigen belevingswereld. Dus trek erop uit en ontmoet andere mensen. 

Niet de mensen die op jou lijken (wat we meestal doen) maar mensen met andere achtergronden, leefstijlen en opvattingen. Vraag naar hun aanpak. Leg je eigen ideeën voor en vraag ze om feedback.

- Verzamel vragen van lezers

Verzamel vragen en opmerkingen van jouw doelgroep en noteer ze. Dit zijn namelijk ook de onderwerpen waar je lezers graag over willen lezen. Iedere vraag kan een nieuw blogartikel opleveren. Ik krijg vaak de vraag van mijn lezers hoe ik dat toch doe, zo vaak een nieuw blog schrijven. En voilà, je begrijpt al waar de inspiratie voor dit artikel vandaan komt :)

- Houd interviews

Stel vragen aan mensen, die iets te melden hebben over jouw onderwerp. Bedenk enkele vaste vragen en laat die per e-mail door de interviewkandidaat beantwoorden. Of ga ze live opzoeken, want dat levert vaak boeiende en leerzame gesprekken op! 

Maak hier een serie van voor je blog. Ik maakte zelf bijvoorbeeld een serie interviews over werkgelukszoekers.

- Maak boekbesprekingen

Lees boeken, want boeken bieden eveneens een schat aan mogelijkheden om je eigen blikveld te verruimen. En als je dan toch aan het lezen bent, schrijf erover voor je blog. Recenseer bijvoorbeeld een nieuw vakboek en bespreek wat waardevol is voor je lezers. 

Met een boekbespreking presenteer jij je als expert, terwijl je zelf tegelijkertijd de nieuwste ontwikkelingen op jouw vakgebied bijhoudt. 

De meeste uitgeverijen stellen graag een recensie-exemplaar beschikbaar aan bloggers. Als je je recensie via sociale media verspreidt en daarbij de namen noemt van de uitgeverij en schrijver, zullen zij het graag delen met hun eigen netwerk.

Bloginspiratie 3: wereldwijd (en laat je helpen door zoekmachines)

- Gebruik zoekmachines

Schrijf je vaak over hetzelfde onderwerp? Dan is het handig om via Google Alerts een seintje te krijgen als er online een nieuw artikel verschijnt over jouw onderwerp. 

Google stuurt je een e-mail, zodat jij ziet waar online over gesproken wordt. En dat is dan weer een aanknopingspunt voor een interessante invalshoek. Als je in Google een zoekwoord intypt, krijg je zoekwoord-suggesties. 

Dat kan je eveneens verse bloginspiratie opleveren voor een invalshoek. Maar je kunt ook andere zoekmachines gebruiken, zoals bijvoorbeeld Amazon. Zoek boeken over jouw vakgebied en laat je inspireren door de titels.

- Lees artikelen uit andere landen

Vaak kijken we dan alleen naar Engelstalig teksten, maar je kunt teksten uit vrijwel alle talen online vertalen. Je kunt daarvoor ook een extensie in je browser installeren. Gebruik bijvoorbeeld TranslateMe voor Safari, te vinden in de App Store. 

De geautomatiseerde vertalingen leveren soms krom taalgebruik op, maar je begrijpt vaak wel wat er staat. En je boort er enorm veel nieuwe bronnen mee aan.

- Lees blogs van anderen

Niet alleen blogs over je vakgebied, maar juist ook blogs over hele andere onderwerpen. Kijk naar de aanpak, onderwerpkeuze, titel en invalshoek van andere bloggers. Misschien kun je een goede titel ook gebruiken om er een artikel voor je eigen onderwerp over te schrijven. 

Een blog dat ik erg leuk vind om te volgen is Kronkeling over fotografie.

- Volg nieuwsbrieven

Ook nieuwsbrieven zijn een interessante bron voor verse inspiratie. Abonneer je bijvoorbeeld op de gedichtenmails van Jan van der Veer. Iedere woensdagochtend ontvang je dan een gedicht met toelichting in je inbox. 

Het lenige taalgebruik van dichters maakt je eigen taal lichter, puntiger en kernachtiger.  

Bloginspiratie 4: veranderlijke invalshoeken

- Kies een andere vorm

Wat je ook op nieuwe ideeën brengt: kies voor een andere vorm. Maak bijvoorbeeld een (strip-)tekening of mindmap over je onderwerp, schrijf eerst een korte samenvatting van je onderwerp of noteer het eerst in de vorm van een gebruiksaanwijzing. Dit husselt je gedachten door elkaar. 

Doordat je uit je patroon bent gestapt, lukt het vaak makkelijker om de passende vorm voor je verhaal te vinden. 

Kijk nog eens naar eerdere blogartikelen die je hebt geschreven. Zit er een spin off in voor nieuwe stukken? Een onderdeel dat zo interessant is, dat je het kunt uitbouwen en in een nieuwe vorm kunt gieten? Een white paper? 

Bekijk of je er een nieuwe versie van kunt maken, waarbij je een andere draai aan het onderwerp geeft. Maak een Top Tien van de grootste missers, de leukste grappen of de beste tips. Of componeer een lijst vaktermen met hun betekenis. 

Kun je diverse ontwikkelingen uit je vakgebied op een rij zetten en daarin ordening aanbrengen? Maak dan een overzicht van de belangrijkste trends. Op mijn eigen website is dat altijd een van de meest gelezen artikelen. 

>> De belangrijkste trends bij storytelling in organisaties in 2019

- Schrijf wegwijsartikelen

Schrijf een artikel voor mensen die nog weinig van je vak afweten maar wel heel graag ingewijd willen worden. Vertel wat de eerste stappen zijn. Of schrijf over je hoofdonderwerp één uitgebreid artikel dat als wegwijzer dient. 

Aan dit overzichtsartikel voeg je bijbehorende links toe en concrete voorbeeldverhalen. Ook plaats je er afbeeldingen bij en zo mogelijk links naar weggevers die je hebt gemaakt. 

- Gebruik de kalender

Valentijnsdag, de jaarwisseling of de zomervakantie: allemaal evenementen die je al lang van te voren aan ziet komen. Seizoenen, feestdagen, evenementen, herdenkingen en andere gebeurtenissen leveren allemaal hun eigen invalshoeken op voor blogs. 

Dus bedenk wat jij naar aanleiding van moederdag, midzomernacht of de naderende vakantie kan schrijven in relatie tot jouw thema. Verse bloginspiratie zit er zeker in. Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.