Vijf stappen om veel makkelijker te schrijven

Schrijven is voor veel mensen een zware klus. Terwijl het zo eenvoudig is om te schrijven met minder moeite: breek je schrijfopdracht in stukken.

“Maak een opstel over een onderwerp waar je nauwelijks iets van af weet. En spreek tijdens het schrijven je gedachten hardop uit.”

Dat was de opdracht waarmee wij als eerstejaars studenten Nederlands op pad gestuurd werden.

Terwijl ik hardop nadacht en zinnen noteerde, moest een medestudent mijn gedrag observeren, al mijn uitspraken op een casettebandje opnemen en later een analyse maken van mijn schrijfstrategie. Vervolgens keerden we de rollen om en bestudeerde ik de aanpak van mijn studiegenoot.

Veel gezwoeg, maar geen briljante stukken

Voor onze docenten waren de resultaten volkomen voorspelbaar.

We gingen namelijk massaal de mist in. En dat terwijl de meesten van ons dachten dat ze best een aardig opstel konden schrijven. We waren tenslotte aanstormende Neerlandici…

Maar uit de analyses die wij van elkaar maakten, bleek dat iedereen enorm had zitten zwoegen. Minstens zo ontluisterend: niemand had een briljant stuk geproduceerd.

Het werd al snel duidelijk hoe dat kwam.

Vrijwel iedereen was meteen begonnen met schrijven. Van mindmappen of andere inspiratietechnieken hadden we nog nooit gehoord. We piekerden langdurig op een geweldige beginzin en begonnen vele malen opnieuw.

Zin na zin krasten we door.

We maakten ons ondertussen hevige zorgen over onze schrijfstijl en de juiste spelling. Al met al groeide de frustratie en verdween de lust tot verder schrijven.

Te veel taken tegelijk

Ondanks alle weerzin heeft deze opdracht mij wel de ogen geopend. Het ging mis omdat we in één keer een perfect stuk uit onze pen wilden laten vloeien.

We voerden vele taken tegelijkertijd uit: ideeën vormen, richting zoeken, schrijven en eindredigeren.

Dat is veel te veel voor ons brein. Geen wonder dat we de schrijfopdracht zo verschrikkelijk moeizaam vonden.

Het is makkelijker en uiteindelijk ook efficiënter om een schrijfopdracht op te delen in stukken. Dat geldt ook voor allerlei andere creatieve opdrachten, weet ik inmiddels.

Dat werkt zo:

1. Verzamel informatie

Ga praten met andere mensen, doe onderzoek op internet, sla je aantekeningenboekje erop na en onderneem andere activiteiten om informatie te verzamelen. Denk na over je boodschap en de mensen die je tekst gaan lezen.

Komen eerste gedachten bij je op over de tekst? Schrijf ze alvast op, want dan heb je een beginpunt.

2. Componeer een ruwe vorm

Schrijf in losse stukjes zonder je te bekommeren om inleiding, kern of slot.

3. Verfraai en verbeter

Maak een logisch geheel van de ruwe tekst. Kies voor één focus en schrap alles wat overbodig is.

Wijd je vervolgens aan mooi schrijven: zoek naar betere formuleringen, voeg aantrekkelijke voorbeelden toe en gebruik aansprekende woorden. Kijk hier voor nog meer schrijftips.

4. Zet de puntjes op de i

Controleer nogmaals de gebruikte informatie op juistheid, let op de spelling, lees (hardop) na of de zinnen goed lopen, verfraai en verduidelijk.

Bevat de tekst nog steeds één centraal onderwerp? Is het hele stuk in dezelfde stijl geschreven?

5. Slaap er een nacht over

Laat je werk een nacht liggen en kijk er de volgende ochtend met een frisse blik opnieuw naar. Vraag ook iemand anders om je schrijfwerk na te lezen. Een ander ziet altijd dingen in je tekst die je zelf over het hoofd ziet.

 

Schrijfwerk is niet in één keer perfect

Sinds ik op deze manier heb leren schrijven, is het voor mij vele malen makkelijker geworden. Het hoeft niet in één keer goed; liever niet zelfs.

Nu wil ik zo graag dat basisscholen en middelbare scholen deze boodschap alvast uitdragen aan leerlingen. Zodat zij in alle gemoedsrust een stuk schrijven in de verwachting dat het al schuivend, schavend en schrappend uiteindelijk helemaal goed komt.

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Als schrijver en verhalenmaker ben ik eindeloos gefascineerd door de kracht van verhalen en het creatieve vermogen van mensen om mooie ideeën tot stand te brengen.

Ik help organisaties en creatieve professionals met het opdiepen en schrijven van persoonlijke verhalen om verder te groeien, veranderingen tot stand brengen en ideeën daadwerkelijk uit te voeren.

Herkenbare, persoonlijke en geloofwaardige verhalen brengen mensen dichter bij elkaar, verschaffen helderheid en bieden nieuwe perspectieven. De verhalen raken een snaar, bij de vertellers zelf en bij anderen. En er gebeurt tijdens het vertellen altijd iets bijzonders: we hebben echte aandacht voor elkaar.

Over de kracht van storytelling en creatief denken schreef ik twee boeken: Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like

One comment

  • Freerk Teunissen maart 25, 2013  

    Lekker helder, deze schrijfervaring: ‘Wat ik leerde van een onmogelijke schrijfopdracht’.