Hoe je je favoriete inspiratiemethode vindt

Wat is een gemakkelijke manier om snel nieuwe ideeën op te doen? Weten wat jouw favoriete inspiratiemethode is!

Enkele jaren geleden schreef ik als journalist iedere veertien dagen een rubriek voor onze krant met persoonlijke observaties en commentaar op actuele politieke gebeurtenissen.

Meestal had ik zoveel Kamerdebatten, bijeenkomsten en persconferenties bijgewoond, dat ik geen gelegenheid had gehad om na te denken over het vullen van de rubriek.

Op donderdagavond had ik nog geen enkel idee. Terwijl vrijdagochtend om 12.00 uur de deadline was.

Ideeën stromen binnen

Toch wist ik elke vrijdagochtend mijn eindredacteur te verrassen met de tijdige aanlevering van mijn bijdrage. Hoe dat kon? Tien minuten douchen!

Terwijl het warme water over me heen stroomde, vulde mijn hoofd zich haast vanzelf met zinnen. Direct na het douchen schreef ik het hele verhaal direct op een stuk papier. Daarna hoefde ik deze eerste versie alleen maar over te typen en te polijsten.

Misschien ga jij ook onder de douche staan of heb jij een andere plek of manier, die voor jou goed werkt.

Een bevriende vormgever staat bijvoorbeeld ‘s morgens om zes uur op, omdat zijn kinderen vroeg naar school gebracht moeten worden. Na thuiskomst kruipt hij nog een half uur zijn bed in. Als hij opstaat, beginnen de ideeën te stromen en kan hij aan het werk.

De kunst is om je van die plek of manier bewust te zijn

Dat gebeurde ook met de vrouw, die mij onlangs om een makkelijke manier vroeg om snel op nieuwe ideeën te komen. Ik noemde wandelen en fietsen. Want ook beweging is een uitstekende manier om ideeën te laten stromen.

Dat herkende de vragenstelster ogenblikkelijk: “Ja, tijdens het hardlopen heb ik al mijn hypotheekperikelen opgelost!”

Ik weet nu zelf dat een douchebeurt mij altijd een nieuw idee oplevert als ik even vastzit of nieuwe inspiratie nodig heb. Dus je snapt al waar het idee voor deze blogpost tot stand is gekomen!

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

Meer inspiratie nodig? Lees hier over 63 manieren om op nieuwe ideeën te komen.

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken.

Ik schreef de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like