Acht manieren om kinderlijk creatief te zijn

Een kind bekeek aandachtig hoe een vrouw haar vingers ritmisch op en neer liet gaan op een ouderwetse typemachine. “Handig”, zei het kind. “Dat is een tekstverwerker en een printer tegelijkertijd!”

Kinderen kijken met geheel eigen ogen naar de wereld. Ze weten ons met hun observaties of vragen vaak te verrassen.

Zelf weten we heus wel dat speelsheid en verwondering ons veel te bieden hebben. Jammer genoeg doen we er in het dagelijkse leven niet zoveel mee.

Toch is het heerlijk om jezelf te gedragen als een kind en op die manier onbevangen en creatief in het leven te staan. “To stimulate creativity, one must develop the childlike inclination for play“, zei Albert Einstein.

En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn:

1. Verzamel spullen in je jaszakken

De jaszakken van kinderen zitten vaak vol met stukjes touw, snoeppapiertjes, een gevonden balletje en niet te vergeten enkele elastieken. Altijd handig om iets snel te maken of een speeltje te bedenken. Vul dus je zakken.

2. Doe iets geks

Zorg dat er wat te lachen valt. Niets leuker dan samen giechelen. Kinderen weten dat uit zichzelf wel. Maar ook in een serieuzere werkomgeving kan humor tot geweldige resultaten leiden.

Zorg daarom voor een grap. Lever een onverwachte twist. Of laat medewerkers iets geks doen.

Een organisatie hield laatst een stoelendans bij een brainstormsessie. Mensen die samen op één stoel wilden gaan zitten, moesten hun ideeën laten ‘botsen’ en samen nóg meer ideeën bedenken. Hilariteit natuurlijk.

3. Zak door je knieën

Kinderbroeken zitten altijd vol gaten bij de knievlakken. Niet zo gek, want kinderen spelen grotendeels op hun knieën. Ga ook eens op je knieën, bijvoorbeeld om te stoepkrijten. Of om de wereld van een andere kant te bekijken of een beetje te klungelen. Zie maar eens wat dat je brengt!

4. Zorg voor speelgoed

Balletjes, een klein puzzeltje of bellenblaas zorgen voor vrolijke afleiding.

Ook op je werkplek is speelgoed fijn. Een rijtje dinky toys op kantoor levert een aangenaam gesprekje op met nieuwe mensen die op bezoek komen. Een mooie ijsbreker. En in je jaszakken past natuurlijk ook allerlei klein speelgoed!

5. Versier

Waarom zou je alleen versiering ophangen als er een feestje is? Er zijn dagelijks redenen te bedenken om een kamer te versieren, of in ieder geval je bed, je fiets of je schrift. Draag altijd iets bij je om te versieren: ballonnen, kleurtjes of confetti.

6. Bouw een hut

Een van mijn zoons speurt altijd naar geschikte plekken om een hut te bouwen. Niets is mooier dan een eigen beschermde plek om je terug te trekken of nieuwe plannen te maken.

Kijk hoe jij bij je werkplek of relaxruimte een eigen ‘bubble’ kunt maken.

7. Regel snoep

De belangrijkste vraag van kinderen tot tien jaar is: wat is het toetje vandaag”, zei Brigitte Kaandorp ooit in een van haar cabaretprogramma’s. Kinderen zullen nooit het toetje vergeten of verzuimen om snoep of koek te regelen bij een pauze of uitstapje.

Vrolijk fingerfood brengt mensen in een blije en ontvankelijke stemming, die de creativiteit verhoogt. Zorg daarom voor kleurrijke snoepjes bij brainstorms. Trakteer alle vergaderdeelnemers op ijs. Of zorg voor een andere verrassing. Regenboogwortels, gemixte noten en zontomaatjes mogen ook!

8. Maak er een wedstrijdje van

‘Wie als eerste….’ Kinderen dagen elkaar graag uit en maken een wedstrijdje van hun spel. Onderwijzers en ouders maken daar gebruik van: zij weten dat kinderen gemakkelijk tot meer actie aan te sporen zijn als er iets te winnen valt.

Doe dat ook voor of met je eigen team. Verzin niet 10 nieuwe beleidsmaatregelen, maar 15 of 20 of 45…! Degene met de meeste ideeën krijgt een prijs.

Of daag jezelf uit en houd je eigen wedstrijdjes. Geef jezelf bijvoorbeeld als opdracht om niet van je fiets te stappen bij een rood verkeerslicht, maar net zo lang te vertragen totdat het licht op groen springt.

Wat doe jij om het kind in jou te laten spelen?

 

 

Over Sigrid

Sigrid is verhalenmaker en schrijft over storytelling, creatief denken, dromen en daden. Zit veel met haar neus in de boeken en ‘schrijft’ de meeste blogs op de fiets. Onverschrokken jeugdheldin: Pippi Langkous. Gek op ideeënsafari’s, musea en rafelrandjes. Drinkt haar koffie bij voorkeur zwart, maar is voor al het overige gek op regenboogkleuren.
Ze helpt organisaties aan verhalen die mensen raken. Ook helpt ze bevlogen creatieve professionals om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

You may also like

One comment

  • Ina juni 12, 2011  

    Wauw mooie ideeën weer!