Hoe je losse flarden omzet in waardevolle ideeën

Maak jij kris-kras aantekeningen in je notitieboek? Dan ben jij goed bezig! Losse notities groeien uit tot waardevolle ideeën voor je schrijfwerk of voor nieuwe plannen. Ze worden nóg beter als je ze aanzet tot ideeënseks.

Uitvinder Thomas Edison staat bekend om het enorme aantal aantekeningen en ruwe schetsen, dat hij in zijn leven gemaakt heeft.

Er is dan ook een groot aantal notitieboeken van hem bewaard gebleven: naar schatting 3500 boekjes, samen goed voor vier miljoen volgeschreven bladzijden!

Deze notitieboeken geven ons inzicht in de manier waarop hij zijn denkwerk verrichtte.

We weten zo hoe hij nieuwe verbanden wist te leggen en tot zijn ongelooflijke hoeveelheid nieuwe uitvindingen kwam op het gebied van fotografie, kunstlicht, telefonie en nog veel meer.

En we kunnen bij hem de kunst afkijken.

Ideeën komen in stukjes en beetjes.

De onderdelen moeten in de loop van de tijd in elkaar gezet worden om uit te groeien tot iets groots of belangwekkends.

Helaas kunnen de meesten van ons niet alles onthouden wat we horen, zien of bedenken. Daarmee loop je de kans dat je een stukje vergeet dat op zichzelf niet belangrijk lijkt, maar later van grote waarde kan zijn.

Daarom is het van belang om je gedachten en observaties meteen op te schrijven. Dat doe je op een direct toegankelijke plaats: een notitieboekje dat je altijd bij je draagt, je mobiele telefoon of wat dan ook. Ik ben zelf al jaren fan van de klassieke notebooks van Moleskine.

Hoe pak je dat noteren aan?

Hoe vind je bruikbare ingevingen gemakkelijk terug? Hoe ontwikkel je de ideeën die echt van waarde zijn?

Veel schrijvers noteren samenhangende ideeën netjes bij elkaar. Ze maken rubrieken of ze kiezen een andere manier om te ordenen.

Een gemiste kans, als we de Amerikaanse auteur Steven Johnson mogen geloven. In zijn boek Briljante ideeën, hoe kom je erop? beschrijft hij het ontstaansgeschiedenis van grote ideeën. Kleinere ideeën gaan in de loop der tijd eerst ‘botsingen’ met elkaar aan. Die interactie leidt vervolgens tot nieuwe ideeën: ideeënseks.

Zo werkt het als een groep mensen met elkaar samenwerkt en ideeën uitwisselt, maar ook bij je eigen ingevingen.

In je notitieboek organiseer je die ‘botsingen’ niet door alles netjes in categorieën onder te brengen, maar juist door een zekere wanorde te bevorderen. “Maak een wandeling, cultiveer je ingevingen en schrijf alles op, maar houd je mappen wanordelijk”, beveelt Johnson aan.

Ook Edison noteerde alles waarvan hij het gevoel had dat het belangrijk was. De meest uiteenlopende projecten schreef hij dwars door elkaar op, met allemaal losse associaties erbij. Vervolgens kon het jaren duren voordat hij een notitie ergens toepaste.

Daarom deze tips:

1. Kies je eigen vorm

In je notitieboek bepaal je zelf je eigen regels. Let niet op lijntjes van je boek. Leg je notitieboek dwars als dat zo uitkomt of ondersteboven. Schrijf in de marge of op de rug. Schrijf in een spiraalvorm. Teken een vorm en vul hem met woorden. Gebruik diverse kleurtjes om te schrijven en te tekenen.

2. Voeg toe

De combinatie van beeld en tekst geeft je notitieboek een enorme toegevoegde waarde. Afbeeldingen brengen je namelijk op andere ideeën, die je vervolgens weer bij je aantekeningen schrijft.
Voeg daarom bijpassende illustraties, kaartjes of lijstjes toe aan geschreven teksten. Maak tekeningen bij je ingevingen. Vul eerdere notities voortdurend aan met nieuwe beelden en teksten en maak zo van je notitieboek een lopend project.

3. Trek de lijnen

Blader regelmatig je notitieboek door en bekijk wat jou opvalt. Wat zijn je belangrijkste ideeën? Waar loop je het meest warm voor? Geef jezelf ruimte om verbanden te leggen tussen deze elementen. Markeer welke ideeën je gebruikt of verwerkt hebt en bouw daar later weer op voort.

Op deze manier opent een notitieboek eindeloze mogelijkheden.

Om materiaal te verzamelen, technieken uit te proberen en een onderwerp uit te diepen. Je legt interessante verbindingen en ontdekt je wat je beste ideeën zijn en waar het voor jou om draait.

Zo wordt het voor jou ook mogelijk om nieuwe ontwikkelingen snel te zien en trends te spotten die voor jou van belang zijn. Een goede stap om hiermee je werk een impuls te geven en nieuwe successen te behalen.

En dat is nog maar het begin, want er is nog veel meer mogelijk!

 

Sprankel!

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Beeldmaker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Sigrid werkte twintig jaar als journalist en bladenmaker voordat ze in 2009 haar eigen bedrijf startte. Ze helpt maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen.

Inmiddels geeft zij haar kennis en ervaring ook door aan ervaren professionals via haar online programma’s en boeken, zoals Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Zij werkt intensief één op één met bevlogen professionals en inspireert hen bij het ontwikkelen van creatieve plannen en storytelling. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like

7 comments

 • Gert Hardeman december 5, 2012  

  Eerste tip voor dit jaar! Je ideeën netjes rubriceren in je notitieboekje? Beter van niet!

 • Corry Brand december 5, 2012  

  Van wanorde via ideeënseks naar innovatie! Hoe je losse flarden omzet in waardevolle ideeën.

 • Belia van den Berg december 10, 2012  

  Goed voornemen voor een ideeënrijk jaar? Lees dit: De beroemde uitvinder Thomas Edison staat bekend om… http://t.co/elk5iU2s

 • Peter Roemaat december 10, 2012  

  “Ideeën leiden tot nieuwe ideeën: ideeënseks” http://t.co/gXAZr81o

 • Karen Derksen januari 14, 2013  

  Prettig stuk, net over gehad en mee bezig… RT @sigridvaniersel: Zet losse flarden om in waardevolle ideeën

 • Soskja maart 13, 2013  

  Ideeenseks, klinkt goed! #creatiefdenken

 • Remco Langeler maart 14, 2013  

  Wanorde in je dummy… RT @sigridvaniersel: Zo zet je losse flarden om in waardevolle ideeën