Meer creatief denkvermogen? Hou een rechterbreindag

Wil jij gemakkelijker nieuwe verbanden leggen en zo nieuwe oplossingen vinden voor je vraagstukken? Hou dan regelmatig een rechterbreindag!

Als kind leren we het al: eerst denken, dan doen. We leren taal te ontleden, kritische vragen te stellen en logisch na te denken. We leren te analyseren, te puzzelen en onderwerpen stapsgewijs af te werken.

Met louter ordenen, ontleden en logisch nadenken komen we ver. Maar we laten ook een groot deel van onze breincapaciteiten onbenut, namelijk dat deel van het brein dat werkt op basis van intuïtie, kleuren, dromen, verbeelding, muziek en spiritualiteit. In de wandelgangen ook bekend als het rechterbrein, al is dat meer beeldspraak dan de werkelijke localisering in de hersenen.

Evengoed laten we met die eenzijdige focus op logica en analyse waardevolle mogelijkheden liggen om tot originele oplossingen te komen. We verliezen ons vermogen om dingen in hun geheel te zien en meerdere zintuigen tegelijkertijd te gebruiken.

Dat kan mensen tot eenzijdige overtuigingen brengen, bijvoorbeeld dat winstmaximalisatie of efficiëncy de ultieme waarden zijn…
image

Pleidooi voor meer poëzie

Gelukkig zijn er allerlei denkers die ons wijzen op het belang van verbeelding, intuïtie en de inzet van verschillende zintuigen tegelijkertijd.

Publicist Harry Starren gaf eens in zijn column in de Ode-bijlage aan managers het dringende advies om vaker een gedicht te lezen en zo andere breinvermogens aan te spreken.

“Zoals je bij een zittend beroep aan fitness moet doen, zo moet je voor hoofdarbeid aan de poëzie. Hoe kom je anders aan empathie, aan gevoeligheid voor wat anderen en jezelf beweegt?”
Harry Starren

Juist door het samenspel van analytische vermogens en verbeeldingskracht raken we van de gebaande paden af en ontstaan nieuwe inzichten.

Die vaardigheden kun je gewoon oefenen.

Hoe vaker je speelt met verbeeldingskracht, zintuiglijke waarnemingen en intuïtie, hoe gemakkelijker je de bijbehorende vaardigheden aanspreekt op de momenten dat je dat nodig hebt. Want pas als er kortsluiting ontstaat in beide hersenhelften, kom je tot vernieuwende ideeën!

Hou daarom eens een ‘rechterbreindag’ met de onderstaande oefeningen. Ze zijn speels, anders dan anders en een beetje gek. Hiermee vergroot je je mogelijkheden om te leren, te onthouden en nieuwe ideeën te bedenken.

Start je dag:

 • Neem een douche in het donker of kleed je aan met je ogen dicht.
 • Poets je tanden met de andere hand, draag je horloge om je andere pols en doe zoveel mogelijk andere activiteiten met je linkerhand (of je rechterhand als je links bent).

Aan het werk:

 • Doe een warming-up en beweeg je ledematen op verschillende manieren. Tik bijvoorbeeld met je rechterhand je linkerknie aan en omgekeerd. Kinderen wiebelen vaak: een onbewuste manier om beide hersenhelften actief te houden.
 • Leg je muis links van je computer als je rechtshandig bent en vice versa.
 • Bestudeer je vandaag een rapport? Maak aantekeningen in verschillende kleuren.
 • Maak een mindmap om een samenvatting te maken of om plannen te maken voor iets nieuws. Zet daarbij zoveel mogelijk je verbeelding in, maak tekeningetjes en gebruik verschillende kleuren. Of maak visual notes.
 • Doe de vaste onderdelen van je werk in een andere volgorde. Pleeg bijvoorbeeld eerst al je telefoontjes en lees daarna pas je e-mail.
 • Draai vaste rollen een keer om. Wees als baas een dag werknemer. Laat je kinderen een keer de rol van ouder vervullen. Volg je danspartner als je haar gewoonlijk leidt. Wat gebeurt er?

 

Een creatieve break:

 • Kies een afbeelding die je aanspreekt en draai deze ondersteboven. Teken het daarna na.
 • Praat vijf minuten alleen met gebaren.
 • Geef toe aan dagdromen: trek je tien minuten terug.
 • Luister bewust naar een muziekstuk en bedenk welke geur daar bij hoort. Of stel je voor welke kleuren het muziekstuk heeft.

Bij thuiskomst:

 • Zoek op de tast naar de juiste sleutel aan je sleutelbos.
 • Leg bij de maaltijd je mes en vork andersom en probeer zo te eten.
 • Lees de krant en luister ondertussen doelbewust naar een stuk muziek. Probeer deze twee dingen tegelijkertijd te doen.
 • Ga een kwartier jongleren: een beproefde manier om beide hersenhelften beter met elkaar samen te laten werken.

Bevalt het je om een dag lang deze activiteiten te doen?

Kies dan een vaste dag in de week waarin je je tastzin, verbeeldingskracht en intuïtie alle aandacht geeft. Zo word je er stap voor stap beter in om deze vaardigheden actief in te zetten en ook op andere momenten lenig te gebruiken.

Laat me weten hoe dit bevalt!

Over Sigrid

Sigrid van Iersel is een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten helpt ze publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen bij veranderingen.

Ze is (mede-)auteur van het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken) en Toverballen voor het Brein (over het gebruik van de kracht van verhalen in teksten).

You may also like

7 comments

 • Meet the Creatives december 18, 2012  

  Meer creatief denkvermogen? Houd een rechterbreindag via @sigridvaniersel

 • Jeska van der Waals december 18, 2012  

  Leuke tip! ‘Meer creatief denkvermogen? Houd een rechterbreindag’

 • Many Colour december 18, 2012  

  Leuke tip! Morgen wordt rechterbreindag.

 • Pure Stroming december 19, 2012  

  Hou eens een rechterbreindag. Als beelddenker zal ik een linkerbreindag houden :)))

 • Inge van Kooten december 20, 2012  

  Meer creatief denkvermogen? Hou eens een rechterbreindag. Thanks voor je inspiratie @sigridvaniersel

 • Jacqueline Hulle februari 27, 2013  

  Iedere dag, rechterbreindag! RT @sigridvaniersel Meer creatief denkvermogen nodig? Houd een rechterbreindag

 • Crea7bea februari 27, 2013  

  Ja!…. leuk: een rechterbreindag 🙂 Spelen en ‘ongewoon’ doen. #doorbreekvastepatronen