Het boek over storytelling dat je echt gelezen moet hebben

Welk boek over storytelling moet je nu echt lezen? Ik geef je een overzicht van mijn drie persoonlijke ‘helden’.

Steeds vaker vragen mensen mij welk boek ik ze aanraad over storytelling.

Maar het is een onmogelijke vraag. Zoals je niet het beste managementboek kunt noemen, kan ik dat ook niet voor boeken op het gebied van storytelling. Boeken over verhalen met betrekking tot persoonlijk leiderschap, antropologie of crossmedia vormen een bonte verzameling appels en peren.

Wel kan ik je laten zien welke boeken mij het meest geïnspireerd hebben. Mijn persoonlijke helden dus.

 

Een kijkje in mijn boekenkast

Mijn eigen invalshoek is vooral de betovering (de titel van mijn eigen boek verraadt dat natuurlijk al!). Ik ben op zoek naar mogelijkheden om in andere werelden te vertoeven, te verbinden met anderen en diepere drijfveren te onthullen. Ik wil weten hoe je deze verhalen vindt en verzamelt, hoe je ze goed opschrijft en wat het effect daarvan is.

Aan welke eisen moet een goed boek dan voldoen?

 • Enthousiasmerend. Een goed boek geeft antwoord op de vraag waaróm verhalen werken. De auteur geeft je energie om daar zelf mee aan de slag te gaan.
 • Inspirerend. Het boek laat zien hoe je dat precies doet. Hoe kom je tot een goed verhaal? Waar vind je ze? Hoe gebruik je de verhalen?
 • Mooi om te lezen. Boeken over verhalen moeten ook verhalend zijn! Dat vereist mooi taalgebruik, evenals beeldende, concrete en zo mogelijk meeslepende verhalen. Bij vage woorden of veel technische termen haak ik af.
 • Echte verhalen, geen aftreksels. Storytelling gaat over verhalen met worsteling of een echte wending. Een metafoor of een anekdote raakt niet de kern van storytelling. Hier gaan veel schrijvers over storytelling helaas de mist in.

Wil jij daar ook meer van weten? Dan zijn deze boeken daarvoor de beste inspiratiebronnen.

1. Meeslepend

Boek: No Story No Glory – Theo Hendriks
Held: Aristoteles
Invalshoek: Leiderschap

Stel dat je verhalen in organisaties wil gebruiken om te motiveren, enthousiast te maken. Je bent leider of communicatieprofessional. En je houdt er zelf ook van om meegesleept te worden in een verhaal.
Dan is No Story no Glory de absolute top in het Nederlandse taalgebied. Theo Hendriks neemt je mee aan de hand van Aristoteles en wijdt je in over alle geheimen hóe je het doet.

2. Volle gereedschapskist

Boek: Storypower – Annet Scheringa
Helden: De Caluwé & Vermaak (veranderdeskundigen)
Invalshoek: Veranderingen binnen organisaties

Je wilt verhalen toepassen bij veranderingen. Je beseft dat het niet alleen gaat om het vertéllen, maar ook om het hele proces. Verhalen verzamelen om de diagnose te stellen bijvoorbeeld. Zodat je werkelijk weet wat er op de werkvloer speelt.
Begin dan met het boek Storypower van Annet Scheringa: een overvloedige schatkist van alles wat je binnen een organisatie met verhalen kunt doen.
Kleine kanttekening: je moet wel van verandermanagement en de bijbehorende terminologie houden om te kunnen genieten van dit boek.

3. Inzichten

Boek: Storytelling in 12 stappen – Mieke Bouma
Held: Joseph Campbell
Invalshoek: (Persoonlijke) ontwikkeling

Wil je de essentie van verhalen beter begrijpen? Dagelijkse verhalen, maar ook films als The Matrix of As it is in Heaven? Zie je verhalen als een vorm van persoonlijke ontwikkeling?
Lees dan het boek Storytelling in 12 stappen van Mieke Bouma. Je begrijpt na dit boek helemaal hoe verhalen in elkaar zitten, wat hun universele krachten zijn en hoe je die zelf toepast.

Wat zijn jouw beste boeken op het gebied van storytelling?

Meer inspiratie

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in het gebruik van verhalen in teksten. Zij schreef hierover het boek Toverballen voor het Brein.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like

5 comments

 • Lisanne van de Weerdhof juni 9, 2013  

  De drie boeken die je noemt zijn inderdaad ‘must reads’. Daarnaast heb ik onlangs met veel plezier het boek ‘De held in je eigen verhaal’ van Mieke Bouma gelezen. Ook een aanrader!

 • Rob Visser juni 9, 2013  

  Storypower geeft vlinders in buik. @sigridvaniersel over nieuwe boek @AnnetScheringa #boektip

 • Theo Hendriks juni 10, 2013  

  Wat een mooi compliment van @sigridvaniersel: Het boek over #storytelling dat je echt gelezen moet hebben #boektip

 • Storytelling Matters juni 10, 2013  

  Het boek over storytelling dat je echt gelezen moet hebben.