Zeven manieren om in een flow te komen

Je hebt een idee en zit klaar om te beginnen…. en dan ga je toch liever je huis opruimen, je administratie doen of een kop koffie halen voordat je ‘echt aan het werk gaat’.

Je houdt van je werk en je bent gek op nieuwe dingen bedenken. Maar als je ervoor gaat zitten lijkt ineens de stroom ideeën tot stilstand te komen. Herkenbaar?

Vreemd is het wel.

Want je weet waarschijnlijk zelf heel goed hoeveel energie deze ideeën je opleveren en hoe belangrijk dit voor je is.

Toch is het blijkbaar gemakkelijker om je met allerlei andere zaken bezig te houden. Vaak gaat het om klusjes die niet belangrijk zijn of best uitgesteld kunnen worden. Maar als je ze voortdurend voorrang geeft, schiet aan het einde van het liedje je geplande werk er bij in.

En dat terwijl je zo’n goed idee had!

De schrijver Gustave Flaubert zei ooit: “Be regular and orderly in your life so that you may be violent and original in your work.” Een scherpe observatie. Er zit dus maar één ding op: jezelf tot orde roepen en nú aan het werk gaan, al is het maar met het maken van een beginnetje.

Deze tips helpen om in een flow te komen:

1. Kies je meest creatieve moment van de dag

Weet jij op welke uren je het meest productief bent? Houd een week lang een logboekje bij, waarin je noteert wanneer je alert of vermoeid bent. Vroeg opstaan is vaak goed voor de helderheid van geest; zelf word ik juist in de late avonduren productief.

2. Breng jezelf in de juiste werkstemming

Zoek een speciale ruimte op waarin jij gemakkelijk in de juiste stemming komt om echt aan de slag te gaan. Sommige creatieve personen gedijen bij geroezemoes in grand café’s, anderen creëren liever een speciale plek waar ze zich terugtrekken. Een plek waar ook andere mensen aan het werk zijn, kan zeer stimulerend zijn om zelf echt aan de slag te gaan.

3. Stem muziek af op je werk

Experimenteer met muziek om uit te vinden waar je lekker op werkt. Muziek is een creativiteitstrigger, omdat elke vorm van muziek associaties oproept. Een goede keus is Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

4. Kies je favoriete gereedschap

Gebruik een favoriete pen, notitieblok, computerprogramma, schildersdoek of ander gereedschap. Geef jezelf thee of koffie in een speciale mok. Hiermee creëer je een ritueel, dat je hersenen het sein geeft dat het creatieve werk gaat beginnen.

5. Spreek jezelf toe

Zeg tegen jezelf: “Ik ben niet echt aan het werk aan dit stuk. Ik kijk er alleen even naar.” Natuurlijk houd je jezelf voor de gek, maar het eigenaardige is dat je toch in een meer ontspannen stemming raakt, die nodig is om met je werk te beginnen.

6. Maak je hoofd leeg

Komen er allerlei gedachten in je hoofd op, die niets met je directe (creatieve) werk te maken hebben? Schrijf ze op een apart vel en leg het papier weg. Later kun je deze punten nog eens nalopen en uitwerken.

7. Begin gewoon

Ga wat schilderen, fotograferen, schrijven, muziek maken of wat je maar van plan was om te gaan doen. Wat je maakt, doet er niet toe. Zie het als een warming up, al gaandeweg kom je tot concretere ideeën.

Als je er verder geen hoge verwachtingen van koestert, verlaag je voor jezelf enorm de drempel om eraan te beginnen. Kortom: ga aan de slag en voor je het weet ben je volop bezig met de uitvoering van je idee.

Nog een extra tip: als je deze activiteiten hebt uitgevoerd, beloon jezelf dan daarvoor. Met even ontspannen, een lekker drankje of iets anders dat jij fijn vindt. De beloning is prettig, maar heeft nog een ander doel. Je beleeft een positieve ervaring en legt de link met je nieuwe creatieve gewoonte. En dat helpt je om het vaker te doen.

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

Meer inspiratie nodig? Lees hier over 63 manieren om op nieuwe ideeën te komen.

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken.

Ik schreef de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like