Speurwerk naar verhaallijnen: hoe je je eigen verhaal vangt

Mijn bedrijf Verhaallijnen bestaat precies vijf jaar. Dat is ook vijf jaar speuren naar focus, werkveld en drijfveren. Hoe je je eigen verhaal vertelt.


Ondernemer worden?

Niets voor mij, dacht ik altijd. Een eenzaam bestaan op een zolderkamertje was mijn grote schrikbeeld.

Ik deed het toch. Vlak nadat de economische crisis uitgebroken was, sprong ik in het diepe.

Terugblikkend ben ik dankbaar over de keuze die ik in 2009 maakte om Verhaallijnen op te richten. Ik ben blij met alle ontmoetingen, groeisprongen en leermomenten die ik daardoor gekregen heb.

Het mafste is: mijn belangrijkste werkplek is een zolderkamer. Ik heb me geen moment eenzaam gevoeld.

De afgelopen jaren zijn er veel mensen geweest die van mij wilden weten hoe ze zelf die stap konden zetten naar een bestaan als zelfstandige professional.

Dit had ik willen weten toen ik vijf jaar geleden begon:

1. Voed je geest met de goede dingen

Alles wat je leest, hoort en voelt is grondstof voor nieuwe ideeën. Je hebt zelf de keuze of je gemaksvoedsel tot je neemt, comfortfood of Kukelecurry (een vreemdsoortig kipgerecht met curry-kokosnootsaus dat ik laatst spotte).

Met te veel gemaksvoedsel kom je vast te zitten.

2. Schrijf het boek dat je zelf had willen lezen

Naast boeken voor opdrachtgevers heb ik inmiddels twee eigen boeken geschreven: Toverballen voor het brein en Ideeënschatkamers. Het zijn boeken die ik zelf had willen lezen, maar nergens vond. Alle tips zijn eigenlijk autobiografisch – en net als deze drie tips bedoeld voor mijn jongere zelf.

Een boek schrijven over je vak levert ongelooflijk veel op. Bij aanvang denk je je bestaande kennis bijeen te brengen, maar het loopt uit op een zoektocht met nieuwe kronkelende zijpaden. Je geeft vorm aan je eigen leerproces en raakt nog grondiger thuis in je eigen interessegebied.

3. Leef je eigen verhaal

Dat verhaal verandert voortdurend, want er komen telkens nieuwe dingen op je pad. Het brengt mij vaak in vertwijfeling welke rol ik nu eigenlijk vervul.

Ben ik schrijver, trainer, blogger, verhalenverteller, journalist? Of misschien toch ideeënmaker, conceptontwikkelaar of trendwatcher?

Ik weet nu dat het antwoord niet komt; ik ben het allemaal. En misschien is het maar goed ook dat we niet in één verhaal te vangen zijn. We zijn een reeks stippeltjes die je via een lijntje met elkaar kunt verbinden.

Het komt erop aan te blijven zoeken naar dat samenbindende lijntje. En dat verhaallijntje te leven.

Juist die expeditie maakt het interessant.

En wat dat verbindende lijntje betreft: het speuren naar onderliggende thema’s, creatieve handtekeningen (zoals onlangs in de uitzending van radioprogramma Cappuccino) en verhaallijnen houdt mij gaande.

Dat ik de Ideeënsafari bedacht is niet toevallig. En de naam die ik vijf jaar geleden voor mijn bedrijf bedacht evenmin…!

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist | Neerlandica

Verhalen zijn toverballen met een magische werking. Als verhalenmaker helpt Sigrid maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen. Over de kracht van storytelling in teksten schreef zij het boek Toverballen voor het Brein.

Zij werkt ook intensief één op één met bevlogen professionals om van dromen ook daden te maken door het vertellen van verhalen. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like

4 comments

 • Arjan van den Berg februari 10, 2014  

  Allereerst: gefeliciteerd!:-) De tijd is vast snel gegaan en het voelt misschien niet als vijf jaar. Hoewel je wellicht ook momenten hebt gehad dat je je even afvroeg waar je aan begonnen was.

  Zo te lezen heb je er zelf ook veel van geleerd, heb je jezelf ook de kans gegeven om te ontdekken. Moedig om ‘toch’ voor dat ondernemerschap te kiezen. Mooi ook – dat beeld van die stippeltjes en dat lijntje. Dat als je ergens voor hebt gekozen/ iets op je weg is gekomen dat niet per se hoeft te betekenen dat je daarin blijft. Dat je op zoek mag gaan/ gaat…

  En je hebt gelijk dat het ook belangrijk is waar je je mee voedt. In principe kan alles als inspiratiebron dienen, maar als je daar geen oog voor hebt of je mond en ziel alleen fastfood te ‘eten’ geeft…

  En het is belangrijk om open te staan voor nieuwe mogelijkheden. Soms zien mensen ook iets in je dat je niet snel in jezelf ziet, brengen ze je op nieuwe ideeën.

  Zo schrijf ik al jaren en dacht ik altijd dat ik boekenschrijver zou worden o.i.d.. Nu heb ik gisteren opgetreden op een amateurkunstfestival en met veel expressie (van gezicht en stem) voorgedragen uit eigen werk: gedichten, columns, korte verhalen met veel gevoel en een bemoedigende boodschap.

  ‘Daar moet je meer mee doen’. Ik zag mezelf vroeger meer als achtergrondfiguur, al kriebelde het wel dat er veel meer verscholen lag, dat ik meer wilde doen met m’n woorden…

  Daarnaast blijf ik graag bloggen, mensen – al dan niet virtueel – ontmoeten… Het leven wordt ook veel mooier/ leuker/ uitdagender als je op zoek gaat naar die puntjes en die verhaallijn en openstaat voor onverwachte dingen.

  Dat je nog maar vele creatieve (licht)punten en verhaallijnen mag ontdekken!;-)

  • Sigrid van Iersel februari 10, 2014  

   Hartelijk dank Arjan voor je gelukwens en bespiegelingen! Wat leuk om te lezen dat jij ook onverwachte kanten van je mogelijkheden aan het ontdekken bent. Soms zien anderen dat scherper dan anderen! Ik volg je graag op je ontdekkingsreis.

 • Jenny de Bode februari 10, 2014  

  Van harte gefeliciteerd met je vijfjarig bestaan Sigrid!!!
  ..a part of the secrets of heaven, that each affects the others and the other affects the next…And the world is full of stories.. and the stories are all one. (M. Albom)