Mijn kapper griezelt van flintertjes champignon

Waarom het leuk (en noodzakelijk) is om je lefgrenzen op te rekken

Er is moed voor nodig om jezelf uit vaste denkpatronen te knippen. Toch krijg je er plezier in als je vaker onbekende dingen uitprobeert.

Eigenlijk had ik geen zin in een gesprek. Maar toen mijn kapper vroeg of ik binnenkort nog iets leuks ging doen, liet ik me toch tot een antwoord verleiden.

“Ik ga naar een restaurant waar ze een verrassingsdiner serveren.”

In de spiegel zag ik haar onthutste gezichtsuitdrukking. Dit was duidelijk niet het ideale uitstapje van mijn kapper.

Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Ze hield niet van diners in restaurants, vertelde ze.

En al helemaal niet van een verrassingsmenu.

Liever hield ze het bij de vertrouwde kipsaté, frites en chips. En als ze toch een onbekend hapje in haar mond stak, besnuffelde ze het eerst van alle kanten.

design

Ovenschotel met een poederpakje

Alsof dat nog niet genoeg was, verklaarde ze ook nog dat ze eigenlijk helemaal niet van eten hield.

Ik was perplex. “Maar er is toch wel íets dat je verschrikkelijk lekker vindt”, hield ik vol.

Ja, toch wel.

Er was één gerecht dat haar het water in de mond liet lopen. Een zelfbedachte ovenschotel van haar moeder, waarvan ze het recept uit haar hoofd kende.

“Eerst doe je stukken kip met bacon in een ovenschaal met crème fraîche en een flinke lading slagroom. En tot slot doe je er een poederpakje voor champignonsoep bij. Maar dan wel zonder de stukjes champignons, want ik haat groente…”

Misschien heeft mijn kapster in de spiegel mijn verbijsterde blik gezien. Voor haar was een verrassingsmenu duidelijk ver buiten haar comfortzone. Net zoals ik me liever niet waagde in de wereld van háár voedselvoorkeuren…

Vastklampen aan het bekende

We houden niet zo van onbekende dingen.

We worden er bang en onzeker van. Niet alleen flintertjes champignons zijn soms griezelig, maar we zijn ook bang om ons inkomen te verliezen of in het openbaar een blunder te begaan.

Liever klampen we ons vast aan het bekende. Vaste routines geven ons een gevoel van controle.

De eerste keer dat je iets nieuws doet, kan inderdaad eng zijn. Zenuwslopend eng.

Toch is het goed om regelmatig een teen in onbekende wateren te steken. Dat is goed voor je zelfvertrouwen. Een volgende keer probeer je gemakkelijker weer iets onbekends uit. Zo rek je beetje bij beetje je lefgrenzen op.

 

Iedere dag een stapje buiten de gebaande paden

Wie het onbekende opzoekt en zijn routines loslaat, vindt bovendien gemakkelijker iets nieuws. Zo ontwikkel je je creatieve vermogens. Veel nieuwe ideeën ontstaan immers uit de combinatie van bestaande ideeën. Dan moeten die nieuwe elementen wel op je weg komen!

Laat daarom wat vaker de gedachte los dat je alles precies moet doen ‘zoals het hoort’. Doe iets wat je eigenlijk niet durft en zet iedere dag een stapje buiten de gebaande paden. Laat je leiden door het toeval (‘dat wat je toevalt’).

Uit je comfortzone stappen hoeft niet groots en meeslepend te zijn

Met kleine dagelijkse dingen rek je je lefgrenzen op zonder dat je het echt benauwd hoeft te krijgen. Door een onbekende aan te spreken bijvoorbeeld. Maak een proefrit in een auto die je je toch nooit kunt veroorloven. Of eet een griezelig gerecht (wat dat voor jou ook moge zijn).

Ieder stapje is er één (en als je niet gelooft dat kleine dingen het verschil kunnen maken: wel eens opgesloten geweest in een donkere ruimte met een mug?)

Drempelhulp nodig?

Vind je het lastig om iets te doen wat je nog niet kent? Wees gerust, je hoeft niet alles te durven of te kunnen. Maar je grenzen oprekken, dst helpt je wel verder.

 • Onderzoek wat er gebeurt.
  Bedenk dan eens wanneer je voor het laatst iets deed dat echt helemaal nieuw voor je was. Hoe reageerde je daarop? Wat voelde je? Werd je onrustig of viel het wel mee? Was het vooral ongemakkelijk of was je echt angstig?
  Schrijf dit alles op. Als je weer een stap in het diepe moet zetten, dan herken je het. Vervolgens kun je gemakkelijker besluiten om je niet te laten tegenhouden door een ongemakkelijk gevoel, maar je erover heen zetten.
 • Leg een eerste-kerenlijst aan.
  Elke keer als je iets nieuws doet, noteer je dat. Dat zal je enorm bemoedigen.

Als je het eerste stapje gezet hebt op dit gladde ijs, blijkt het meestal een leuke ervaring op te leveren. In ieder geval ontdek je dat er meer mogelijkheden zijn dan je denkt. Het is heerlijk om in je eigen creativiteit te investeren.

Rek je lefspieren op

“Everyone has a risk muscle”, zegt Roger von Oech, schrijver van verschillende boeken over creatief denken. “You keep it in shape by trying new things. If you don’t, it atrophies. Make a point of using it at least once a day.”

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Sigrid werkte twintig jaar als journalist en bladenmaker voordat ze in 2009 haar eigen bedrijf startte. Als verhalenmaker helpt ze maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen.

Inmiddels geeft zij haar kennis en ervaring ook door aan ervaren professionals via haar online programma’s en boeken, zoals Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Zij werkt intensief één op één met bevlogen professionals en inspireert hen bij het ontwikkelen van creatieve plannen en storytelling. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like

2 comments

 • Annet februari 26, 2014  

  Wat een feest van herkenning en ja het werkt instant en op langere termijn. En in tijden van crisis is het een bron van onschatbare waarde die ik steeds meer ben gaan waarderen! Een waardevolle aanrader, Sigrid.

  • Sigrid februari 14, 2015  

   Graag gedaan Annet!