Zonder verandering valt er geen verhaal te vertellen | Boekbespreking

'Change the script' van Theo Hendriks

Zonder verandering valt er geen verhaal te vertellen. Maar ook het omgekeerde is waar: wie de meester is over het verhaal, trekt aan de touwtjes van de beoogde verandering. Vandaar de titel van het nieuwe boek van Theo Hendriks: Change the script.

Tussen verhalen en veranderingen zitten interessante wisselwerkingen die Theo Hendriks in dit boek uitdiept. Wie het juiste ‘script’ levert, zet een verandering in gang. Dat is een belangrijk inzicht voor iedereen die hiermee te maken heeft. Een verhaal betekent immers een gebeurtenis van een bepaald perspectief voorzien. Daarmee zijn we op het terrein van framing beland.

Hendriks beschrijft hoe je veranderingen versnelt door je eigen verhalen over verandering te vertellen. Een verandering zet je niet in gang met een saaie presentatie met feiten, cijfers en uitleg, maar met doorleefde échte verhalen.

De kloof: verschil tussen verwachting en resultaat

Hoe je dat precies doet, lees je in dit boek. Zo beschrijft Hendriks hoe elk goed veranderverhaal gebouwd is rond het principe van ‘de kloof’: het verschil tussen verwachting en resultaat. Het bijbehorende verhaal luidt dan: we staan nu hier, al dan niet bij de afgrond, en we willen naar de andere kant van de kloof toe.

Gemakkelijk gaat dat uiteraard niet (anders is er geen spanningsboog en ook geen verhaal). Wie veranderingen wil doorvoeren, ontmoet allerlei vormen van weerstand. Daarbij horen ook ‘frames’ bij om die weerstand te overbruggen: overwinningsverhalen, ontwikkelingsverhalen en succesverhalen.

Wat is een goed veranderverhaal?

Ik begon met hoge verwachtingen aan dit boek, omdat ik eerder zijn boek No Story No Glory heb verslonden. Hendriks is een expert op het gebied van storytelling en heeft een zeer soepele schrijfstijl. In combinatie met verhalen is dat bijna een garantie op succes. En inderdaad, het boek leest lekker door.

Er mogen wat mij betreft veel meer concrete voorbeelden in het boek van goede veranderverhalen. Vooral de eerste twee hoofdstukken vormen een lange aanloop over veranderingen en de bedoeling daarvan. Ik snap dat het onvermijdelijke onderdelen zijn voor dit boek, maar het wordt pas echt interessant vanaf het derde hoofdstuk: verhaal.

Hier komen we midden in het handwerk terecht over gangmakers, begunstigden en de noodzakelijke ommekeer. Hier is Hendriks overduidelijk op zijn best.

Dat is doorleefde tekst, met een perspectief wat deze werkwijze mij uiteindelijk op gaat leveren. En precies daardoor voel ik me toch aangespoord om hiermee zelf aan de slag te gaan.

Boekgegevens:

Change the script. Echte verandering begint met een eigen verhaal door Theo Hendriks. Uitgeverij De Arbeiderspers/A.W. Bruna, 2014.
 

You may also like