Creatief jaarverslag 2014

Ta-da-lijst: van speuren tot vertellen

De meesten van jullie weten wel hoe het is om een lijst met plannen te maken of een to-do-lijst samen te stellen. Het is daarnaast ook bijzonder vruchtbaar om terug te blikken wat je allemaal gedaan hebt. Daarom schrijf ik hier mijn ‘ta-da-lijst’ in de vorm van een creatief jaarverslag.

Voor de vijfde keer heb ik dit verslag samengesteld over mijn werk als verhalenmaker. Hier lees je wat 2014 mij allemaal bracht.

 

Speuren: van Ameland tot Zuid-Limburg

Om verhalen te maken, moet je er in ieder geval erop uit gaan! Voor mijn reportages bezocht ik onder meer Ameland en Zuid-Limburg, wat enkele prachtige verhalen opleverde over werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook maakte ik inspiratietrips naar Parijs en Antwerpen. Met een hoofd vol ideeën keerde ik terug.

En als jij deelnemer was aan de Verhalensafari, stuurde ik jou deze zomer ook op avontuur! Bijna 100 nieuwsgierige safarigangers meldden zich aan voor deze expeditie in hun eigen omgeving. Ze speurden vijf dagen lang naar verhalen via opdrachten die ik ze via e-mail toestuurde. De verhalenoogst werd gedeeld via diverse blogs en sociale media.

Leren: van studieboek tot workshop

De communicatie-opleiding van Hogeschool Windesheim gebruikt sinds dit studiejaar mijn boek Toverballen voor het Brein als lesmateriaal. Op hogescholen in Leiden en Breda wordt bovendien mijn e-book Zeven manieren om succes te boeken met verhalen gebruikt. Heel mooi dat ik op deze manier studenten kan laten kennismaken met de kracht van verhalen.

Sowieso waren er dit jaar meerdere studenten die mij opzochten voor hun werkstuk of afstudeerwerk. Het werken met verhalen krijgt op diverse opleidingen aandacht. Dat doet mij uiteraard plezier. Met hun vragen inspireerden zij mij weer tot diverse blogs.

Via een van deze studentes kwam ik op de afstudeerexpositie van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam terecht. Daar zag ik het verhalende illustratiewerk van Sabine Verkoren. Zij maakte vervolgens een reeks illustraties voor mij. Geweldig leuk om een beginnende illustrator op deze manier een podium te mogen bieden.

Illustratie: Sabine Verkoren

Bloggen: van NSS tot Pippi

Ik schreef vrijwel iedere week een blogartikel en publiceerde ook twee gastblogs van communicatiestudent Jorieke van der Geest. Prachtige bijdrages!

Naast mijn ‘gewone blogs’ maakte ik een reeks boekrecensies over nieuwe publicaties op het gebied van verhalen. Leuk om te doen, want ook lezen blijft heerlijk.

In maart blogde ik zeven dagen lang over de Nuclear Security Summit: de internationale topconferentie over nucleaire veiligheid in Den Haag. Ik keek rond met de ogen van een omwonende, maar ook met een journalistieke blik. De blogs over de NSS werden zoveel gelezen, dat mijn webserver op één dag het aantal bezoekers niet aankon. Binnenkort blik ik in de oudejaarsbijlage van AD/Haagse Courant terug op deze ervaring: voor mij was de NSS een van de hoogtepunten van afgelopen jaar.

Op Facebook was er één blog nog succesvoller: mijn artikel over de sprankelende creativiteit van Pippi Langkous. Tot mijn grote verrassing werd dit blog dik vijfhonderd keer ‘geliked’ en tientallen keren gedeeld. Velen van ons herkennen zich blijkbaar in haar eigenzinnigheid.

Ontdekken: van crossmedia tot fotografie

Ik volgde dit jaar enkele waardevolle trainingen, zoals de presentatiecoaching bij Carin Tiggeloven. Ook bezocht ik diverse congressen en events, zoals het congres Interne Communicatie, de Social Media Week in Rotterdam en congressen op het gebied van verhalende journalistiek.

Ontwikkelen: van krant tot online magazine

Dit jaar ontwikkelde ik diverse producties, waarvoor ik kon samenwerken met deze geweldige klanten: Divosa, GGD West-Brabant, de OMWB, Cedris en nog diverse andere opdrachtgevers. Ik maakte onder meer als hoofdredacteur vier Vakmanschapskranten voor medewerkers van sociale diensten. Op dit moment maak ik het vervolg op deze kranten, dit keer in de vorm van een online magazine. Ook schreef ik een bijzonder boekje over kwetsbare mensen die buiten beeld dreigen te raken van (hulpverleners-)instanties.

Bij mijn producties werk ik graag samen met anderen, zoals met de mensen van Unit 2 Leiden. Daarnaast sloot ik samenwerkingsverbanden voor het maken van storyboards en andersoortige verhalen.

Foto boven: Peter Christian

Vertellen: van Weekendschool tot Hogeschool

Zelf werd ik uitgenodigd om workshops te geven over storytelling. Dat was onder meer voor de gemeente Rijswijk, de docenten van de Christelijke Hogeschool Ede, de Unie van Vrijwilligers en de studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Ook was ik weer gastdocent interviewtechnieken op de IMC Weekendschool. Een bijzonder initiatief, waar kinderen uit achterstandswijken in onze stad kennis maken met mensen uit allerlei beroepen.

Ik vertelde mijn verhaal in diverse media. Ik was te gast bij het radioprogramma Cappuccino van de NCRV en werd geïnterviewd door onder andere vakblad C, de Volkskrant, Glamour, AD/Haagse Courant en het relatiemagazine Puurzaam.

Delen: van hospice tot wijkgemeenschap

Naast betaalde activiteiten zette ik mij in voor non-profitorganisaties, zoals het Jacobshospice. Als eindredacteur en communitymanager werkte ik aan de uitbouw van de gemeenschap rond Statenkwartier.net, onze wijkwebsite. Inmiddels zijn er enkele tientallen wijkgenoten actief als redacteur.

Opbreken: van levensverhalen tot platform

Ik nam ook afscheid van enkele zaken. Ik begon Verhaallijnen zes jaar geleden met het idee om levensverhalen te schrijven. Om allerlei redenen kwam dat plan niet uit de verf op de manier die ik voor ogen had. Dit jaar hakte ik de knoop door en besloot helemaal te stoppen met dit product. Persoonlijke verhalen liggen me nog steeds na aan het hart, maar ze krijgen nu gestalte in andersoortige verhalen die ik maak.

Vorig jaar werd ik een van de vaste bloggers op het platform Storytelling Matters. Helaas stopte het platform dit najaar er weer mee. Jammer, want de grote belangstelling voor dit platform toonde een grote behoefte aan een gezamenlijke stek op internet. Ik heb er mooie contacten kunnen leggen, waar ik blij mee ben.

Ik had ook enkele plannen waar weinig van terecht kwam. Zo wilde ik dit najaar een nieuw vakboek schrijven, maar door de grote hoeveelheid opdrachten kwam het er niet van. In 2015 staat het boek opnieuw op mijn lijst.

Vervolgen: Leven is het meervoud van lef

Voor het komende jaar staat een nieuwe website op mijn programma en daarmee ook een volgende stap voor mijn eigen bedrijf.

Ik voel me geïnspireerd door de tentoonstelling over kunstenaar Niki de Saint Phalle, die ik afgelopen najaar in Parijs zag. Haar werk laat zien hoe zij als kunstenaar steeds zichzelf opnieuw uitvindt en vorm geeft aan haar gedachtegoed. Bevlogenheid bij jezelf en hoe je dat aanwakkert bij anderen: daar draait het voor mij om.

Dat betekent ‘lef tonen’, ook als het om mezelf gaat. Je eigen pad kiezen. Een glimp daarvan zie je al in dit eerder gepubliceerde filmpje over mijn verhaallijn van het afgelopen jaar.

Als je meedeed met de Verhalensafari, mijn stukken las of als ik met je samenwerkte, in welke vorm dan ook: hartelijk dank voor het plezier, de samenwerking en de inspiratie. Ik kijk uit naar het vervolg daarvan in 2015.

Een heel mooi jaar gewenst, iedere dag opnieuw!

Eerdere afleveringen:

You may also like

2 comments

 • Arjan van den Berg januari 7, 2015  

  Mensenkinderen, wat ben jij lekker actief bezig geweest. Het lijkt me voor jou ook erg leuk dat je boeken als studieboeken worden gebruikt, zodat je kennis, visie en inspiratie ook weer wordt gedeeld.

  Zo te lezen ben je, ook na zes jaar, volop in ontwikkeling. Jammer als sommige dingen niet van de grond komen, mooi om te zien wat er soms onverwacht op komt bloeien.

  ´Bevlogenheid bij jezelf en hoe je dat aanwakkert bij anderen´, daar gaat het om. Mooie uitspraak. Daar begint het wel mee en als je zelf enthousiast bent en dat kunt delen, kunnen er mooie dingen gebeuren.

  Wat jouw blog betreft… Allereerst vind ik het mooi hoe je inspiratie deelt, mensen iets meegeeft om mee en aan te werken. Persoonlijk vind ik het ook interessant hoe je in zo´n jaarverslag over jezelf vertelt, over je keuzes en beslissingen, waardoor ik je ook als mens beter leer kennen.

  Misschien komen de meeste mensen op je site om zelf ´verrijkt´ te worden, maar ik vind de verhalen van mensen, van jou, ook interessant. Maar daar zijn andere middelen, zoals de mail, wellicht weer beter voor.

  Wat mezelf betreft… Voor mij was een hoogtepunt dat ik in eerste instantie werd gevraagd om mee te denken over de invulling van de bijdrage van de Veenendaalse bibliotheek aan het Amateurkunstfestival, waarbij het einde van het verhaal was dat ik een aantal zelfgeschreven stukken voordroeg, wat ik sinds groep acht tijdens de kinderboekenweek na het winnen van een voorleeswedstrijd niet meer had gedaan.

  Verder was het, nota bene op aanvraag van de hoofdredacteur, bloggen voor StorytellingMatters een hoogtepunt. Ik vroeg me in het begin echt af wat ik die ´rotten in het communicatievak´ nog kon leren. Maar in plaats van research te plegen en te reflecteren, ´waagde ik het erop´ en deelde meteen mijn visie. Mijn stukken werden gelezen, gewaardeerd en een student zag me aan het eind van het jaar prompt als ´expert´. Om nog maar te zwijgen van de andere plannen waarvoor ik me nu aan het oriënteren ben en waarvoor ik zeker inspiratie heb.

  Ik ben oprecht benieuwd wat 2015 ons gaat brengen. Ik blijf je zeker lezen en volgen.

  • Sigrid van Iersel januari 7, 2015  

   Hallo Arjan, geweldig leuk dat je ook jouw gedachten en opgedane ervaringen deelt! En wat de plannen voor dit jaar betreft: het begin is er. Go for it!
   We blijven elkaar volgen.