Verhalenwoud vol flonkerstenen

De invloed van verhalen op mijn leven

Wanneer begon jouw liefde voor verhalen? Waarschijnlijk al in je prilste jeugd. En vermoedelijk hebben ze een diepe indruk op je gemaakt en zelfs je persoonlijke kijk op de wereld gevormd.

Telkens duikt de vraag op of verhalen wel invloed hebben. Een eigenaardige vraag. Iedere ouder kan je uit zijn eigen ervaring vertellen dat kleine kinderen zonder verhaaltje niet gaan slapen.

Als dat geen magie is

Verhalen hebben mij voortdurend de weg gewezen, mijn verbeelding in werking gezet en levenslessen doorgegeven.

Zodra ik kon lezen, ploegde ik als een kleine Mathilda de gehele kinderafdeling van de dorpsbibliotheek door. De Kleine Kapitein, Wipneus en Pim en Mariska de Circusprinses waren mijn helden. Het boerenerf van mijn oma was het roverswoud, waar ik met mijn neefjes en nichtjes het hele verhaal naspeelde van Pinkeltje en de Flonkersteen.

Tranen om Jezus’ lot

Al groeide ik op in het katholieke Brabant, bij ons thuis en op school werden nauwelijks bijbelverhalen verteld. Toch had de Kinderbijbel op mij als jonge lezer een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Vooral het levensverhaal van Jezus.

Bij het schemerlicht van mijn bedlampje herlas ik het verhaal over de kruisiging keer op keer, totdat ik er huilend bij in slaap viel. Juist door die rollercoaster aan emoties is de Kinderbijbel mij denk ik meer bijgebleven dan menig ander boek.

Op het gymnasium ging er een nieuwe verhalenwereld open: de Griekse mythen en sagen. Eenmaal bezig met eeuwenoude verhalen beet ik me ook vast in de verhalen van de Chinese oudheid.

De invloed van al deze boeken reikte ver: ze bepaalden mijn wereldbeeld en helpen me nog steeds om films, beelden en schilderijen te begrijpen. En het was ook een boek dat me aanzette om dagelijks te gaan schrijven. Naar aanleiding van Anne Franks Het Achterhuis begon ik een eigen dagboek. Zes onafgebroken jaren lang schreef ik mijn dagelijkse berichten aan ‘Ankie’.

Boeken als puzzels

Al even gretig maakte ik daarna kennis met literatuur. De eerste jaren dacht ik dat literaire werken puzzels waren, die je moest ‘oplossen’. Het Stenen Bruidsbed van Harry Mulisch was met zijn metaforen en verwijzingen naar manshaftige mythen in dat opzicht een Sherlock-Holmesachtige uitdaging.

Tegelijkertijd is dit wat mij nog steeds zo boeit in literatuur: nieuwe verhalen verwijzen steeds weer naar oude verhalen; mythen en sprookjes worden telkens op nieuwe manieren vormgegeven.

 

 

De draad van Ariadne

Als student Nederlands kraakte de deur van de literaire wereld nog verder open. Ik raakte in de ban van het oeuvre van Hella Haasse: wederom een wereld vol verhalen met verwijzingen naar andere verhalen. Met haar rijke verbeelding leidde ze me het Woud der Verwachting in.

Nog indrukwekkender vond ik haar boek De Ingewijden, waarin mythologie, persoonlijke ontwikkeling en hedendaagse maatschappelijke problemen als een draad van Ariadne met elkaar verbonden werden.

Ik heb meer ideeën voor verhalen dan tijd van leven, zei ze – op dat moment 70 jaar – toen ik als afsluiting van mijn krantenstage de kans kreeg om haar te interviewen. Dat klonk voor mij zo beloftevol, dat ik haar uitspraak tot mijn persoonlijke motto verhief. Wie in zijn verbeelding kan reizen en zich laat gidsen door verhalen, heeft veel te beleven.

Flonkerstenen

Als verhalenmaker zoek ik ook naar flonkerstenen. Mensen krijgen de lichtjes in de ogen als ze verhalen vertellen, zie ik keer op keer. Verhalen boeien ons eindeloos en geven levenslessen door.

Zonder verhalen had mijn eigen leven in ieder geval niet dezelfde glans. Welke verhalen hebben een beslissende invloed gehad op jouw leven?

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Beeldmaker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Sigrid werkte twintig jaar als journalist en bladenmaker voordat ze in 2009 haar eigen bedrijf startte. Ze helpt maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen.

Inmiddels geeft zij haar kennis en ervaring ook door aan ervaren professionals via haar online programma’s en boeken, zoals Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Zij werkt intensief één op één met bevlogen professionals en inspireert hen bij het ontwikkelen van creatieve plannen en storytelling. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like