Beweging is productietijd voor hoofdwerkers

Mozart, Darwin en andere beroemdheden wisten er alles van: door weg te wandelen van je probleem kom je ineens tot nieuwe oplossingen.

Reclamebureau Wisbrun Ubachs moest eens razendsnel een nieuwe campagne bedenken voor de (inmiddels verdwenen) supermarktketen C1000. De leden van het creatieve team bedachten van alles, maar ze kregen het niet scherp.

Twee teamleden gingen een wandelingetje maken om de zinnen te verzetten. Ze kwamen terug met twee woorden: geen fratsen. De andere leden waren enthousiast. Een ander teamlid bedacht nog een aanvulling. Zo ontstond in 2001 de slogan Geen fratsen, dat scheelt. Het groeide uit tot verreweg de meest succesvolle reclameslogan van C1000.

Dit verhaal hoorde ik van reclameman Ralph Wisbrun bij het schrijven van het afscheidsboek over supermarktketen C1000.

Het verhaal trof me, omdat ik vaker hoor dat wandelingen bijzonder vruchtbaar zijn bij het vormen van ideeën.

Ook over beroemdheden doen dit soort verhalen de ronde.

Mozart hoorde tijdens een ontspannende wandeling vaak de compositie van een nieuw stuk. Organisatiekundige Daniel Ofman, de grondlegger van een veelgebruikt model met kernkwadranten, zag tijdens een wandeling op de Veluwe ineens vier vierkantjes voor zich.

Beweging verheldert je gedachten

De combinatie van frisse lucht en regelmatige beweging stuwt bloed door je lichaam én je brein. Door de monotone wandelbeweging schakelt je lichaam over op de automatische piloot. Je onderbewustzijn neemt de leiding over, waardoor losse fragmenten, indrukken en gevoelens in je hersenen bij elkaar komen.

En zo ontstaan onverwachte inzichten.

De fysieke inspanning heeft bovendien een aantoonbaar positief effect op het geheugen en leervermogen. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder verhoogt wandelen je alertheid en de goede samenwerking tussen diverse onderdelen van de hersenen. Daardoor kom je tot nieuwe ideeën en inzichten.

Beweging op het strand

Kuieren is het verticale luieren

Kuieren, dat is het verticale luieren, zei Toon Hermans. Pure ontspanning.

Maar er is meer. Veel schrijvers en denkers gaan een stukje lopen voordat ze iets op papier kunnen zetten.

Schrijver & bioloog Midas Dekkers moet eerst ijsberen rondom een grote houten tafel voordat hij aan het werk gaat. Alleen op die manier kan hij zijn lichaam tot rust brengen. Charles Darwin legde in zijn tuin zelfs een speciaal parcours aan voor zijn dagelijkse wandeling.

Dit zijn specifieke soorten wandelingen, die ook wel loopmeditaties genoemd worden. Maar ook als je ‘gewoon’ gaat wandelen, leidt dat al je gedachten af en doe je tegelijkertijd nieuwe energie op.

“Soms zit ik in een gesprek of vergadering en weet ik het even niet. Ik pas dan een oude truc toe: ik zeg dat ik even wat moet halen, loop de tuin in en dan komen bijna als vanzelf woorden of zinnen omhoog. De natuur geeft je, gewoon door ernaar te kijken, een heel goed antwoord.”
Inez van Oord (bladenmaker)

Tip: beweeg om je brein los te schudden

Bezoek al wandelend niet alleen de gebruikelijke plekken, maar ga ook dwalen. Je vult daarmee meteen je innerlijke harde schijf – je brein waaruit ideeën voortspruiten – met nieuwe dingen. Dubbele winst dus.
Neem bijvoorbeeld een andere route naar school, de winkels of naar je werk. Rij om als dat nodig is en neem onbekende afslagen.

Ik heb zelf lang niet altijd zin om mijn werkplek te verlaten, zeker niet het pijpenstelen regent. Maar als het goede ideeën oplevert (of als je zelfs een vastgelopen project weer los weet te trekken), heb ik voortaan een goede reden: ik vertel mezelf dat deze beweging waardevolle productietijd is voor hoofdwerkers.

Bonustip!

Als je een hekel hebt aan beweging, doop het wandelingetje dan om tot een methode om je creatieve geest aan te wakkeren en je beste ideeën te produceren. Een aangenaam bijeffect is natuurlijk dat ook je gezondheid met sprongen vooruit gaat.

Geniet ervan!

 


Wil je meer manieren leren kennen om je creatieve gewoonten te ontwikkelen en je plannen daadwerkelijk uit te voeren? In het boek Lenig Denken vind je ideeën en oefeningen om je denkvermogen op te rekken en een creatiever leven te leiden. Het kleurrijke boek vol speelse illustraties is te koop in de boekwinkel of online, onder meer bij Managementboek.

Bestel je boek

 

Over Sigrid

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten help ik publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen bij veranderingen. Ik ben (mede-)auteur van het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken) en Toverballen voor het Brein (over het gebruik van de kracht van verhalen in teksten).

You may also like