De mooiste spellen voor verhalen

Spellen en kaarten zijn prachtige hulpmiddelen om verhalen naar boven te halen. De mooiste spellen voor verhalen op een rij.

Om verhalen te vangen kun je natuurlijk vragen stellen. Maar lang niet iedereen voelt zich op die manier aangespoord tot verhalen. Daarom is het zo fijn dat er ook allerlei spelvormen zijn om met verhalen aan de slag te gaan.

De kaarten en afbeeldingen geven een andere ingang tot ons brein. Ze ontsluiten via een alternatieve route de verhalen in ons hoofd.

Spellen voor verhalen

Dit zijn mijn meest favoriete spellen voor verhalen:

spellen voor verhalen storycubes

1. Rory’s Story Cubes

Rory Story Cubes zijn dobbelsteentjes met pictogrammen. Door de stenen te gooien ontstaan voortdurend nieuwe combinaties, die ingangen bieden om verhalen te vormen. Je herinnert daarmee verhalen uit je eigen leven of je bedenkt aan de hand van de stenen een nieuw verhaal. Het spel is luchtig en tegelijkertijd vaak verrassend.

Ik gebruik het spel graag om deelnemers te laten ontdekken dat ze zelf over meer dan genoeg verbeeldingskracht beschikken. Met deze verbeeldingskracht ontstaan eindeloze mogelijkheden aan verhalen. Die ontdekking maakt altijd veel energie los!

Maar je kunt de storycubes ook gewoon gebruiken als speelgoed. Leuk om mee te nemen als vakantievertier. Op www.storycubes.com vind je tal van ideeën om met de stenen te spelen.

Informatie Rory’s Story Cubes zijn onder meer te koop via Bol.com. Voor een doosje met 9 stenen betaal je € 10,95.

 

2. Op ontdekkingsreis in je eigen verhaal

Dit is een ontdekkingsreis in je eigen verhaal. Het spel brengt een moment van bezinning: wie ben je, wat drijft je, hoe ziet jouw DNA eruit? Het spel bouwt voort op de bekende formule van het Ganzenbordspel. Als je op een bepaald vakje komt, beantwoord je een vraag of doe je een opdracht. Die vragen gaan over valkuilen, draken, voorgevoelens en inzichten.

Dit spel is allereerst bedoeld voor werksituaties: je speelt het als ondernemer, leidinggevende, team, organisatie of werkzoekende. Maar ook met familie en vrienden is dit een fijn spel, dat zowel verheldering als intimiteit en verrassing op kan leveren.

 

 

Ik speelde zelf het spel eens met onbekenden en was verrast over de diepgang van de verhalen die we met elkaar deelden. De ontwerper van het DNA-spel is Lisanne van de Weerdhof van l’EliXXor.

Informatie Je kunt het DNA-spel bestellen via een mail aan welkom@lelixxor.nl. De prijs is € 34,95 per spel. In de doos vind je een spelbord, een dobbelsteen, vier pionnen en natuurlijk een vragenlijst met de spelregels.

3. Het IDentiteitsspel

Als je je bewust bent van je eigen identiteit, is het makkelijker om vast te stellen wie en wat er bij je past. Dat geldt voor individuen, maar natuurlijk ook voor organisaties.

Je speelt dit spel met cultuurbepalende personen uit de organisatie, bijvoorbeeld als hulpmiddel om tot een corporate story te komen. Zij beantwoorden vragen over de identiteit: karaktereigenschappen, maar ook uiterlijke kenmerken en uiteraard ook de waarden. De kaarten helpen om allerlei verschillende kanten van een organisatie-identiteit in beeld te krijgen.

Ik gebruik het spel ook als hulpmiddel om persoonlijke waarden en drijfveren van deelnemers naar voren te halen. Van alle spellen is dit het meest ‘serieuze’ spel.

Informatie Het IDentiteitsspel is ontwikkeld door Joyce Meuzelaar en onder meer te koop bij Bol.com. De prijs van de box is € 19,95.

Associatiekaarten en storycubes

4. Vertellis

Een heerlijk gezelschapsspel, dat een verdieping geeft aan het gesprek. Het is elke keer weer verrassend hoe deelnemers aan de hand van de kaarten tot verhalen komen. Dat is het startsein voor diepgaande gesprekken en uitwisselingen.

Informatie

Vertellis heeft diverse uitvoeringen en is te koop via Bol.com. De prijs is € 17,50.

5. Het Archetypespel

Dit spel van Mieke Bouma is mijn grote favoriet. Aan de hand van deze coachingskaarten ontdek je de rode draad in je levensverhaal. Het zijn de gedachtepatronen, angsten, aannames, wensen en overtuigingen die bepalen hoe jouw leven zich ontvouwt.

De 12 archetypen helpen je je patronen te doorbreken en het verhaal van je leven te herschrijven om er meer uit te halen. Het is bedoeld voor coaches, trainers en storytellers, maar is tegelijk een handzaam instrument voor zelfonderzoek.

Informatie

Het spel is verkrijgbaar via de Storytelling Academy. De prijs is 30.

 

Ook mijn andere favoriete gadgets en boeken voor storytelling leren kennen? Kijk dan hier:

Spellen, boeken en gadgets voor storytelling

 

Wat zijn jouw favoriete spellen om verhalen te vangen en te delen?

 

 

Over Sigrid

Sigrid is verhalenmaker en schrijft over storytelling, creatief denken, dromen en daden. Zit veel met haar neus in de boeken en ‘schrijft’ de meeste blogs op de fiets. Onverschrokken jeugdheldin: Pippi Langkous. Gek op ideeënsafari’s, musea en rafelrandjes. Drinkt haar koffie bij voorkeur zwart, maar is voor al het overige gek op regenboogkleuren.
Ze helpt organisaties aan verhalen die mensen raken. Ook helpt ze bevlogen creatieve professionals om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

You may also like