Wat kun jij met een levenslijst?

Manieren om je eigen verhaal te leven

Begin deze zomer kwam ik op het idee om een zomerpretlijst te maken. Dit was een soort bucketlist om de zomer bewuster te beleven. Het werkte voor mij als een tierelier. De plannen vlinderden in mijn hoofd en kwamen daadwerkelijk tot leven. 

Tegelijkertijd besefte ik dat een seizoensbucketlist zomaar kan veranderen in een platgeslagen to-do-lijst.

En dat is dus niet wat ik wilde.

Het gaat niet om een bezoek aan dat sterren-restaurant of om dolfijnen knuffelen, waar veel van dit soort lijstjes vol van staan. Of het ritje met de cabriolet, dat op mijn eigen lijstje stond.

Het gaat wel om zelf aan het roer staan van je leven. Om de lust tot ontdekken te beleven.

Een lijst met grote en kleine doelen helpt om geen routinoloog te worden (work, eat, sleep, repeat), maar om van betekenis te zijn. Als partner, vriend, buren, ouders of wat dan ook.

En wie weet ook om iets na te laten.

Hoe voel je voldoening?

Wie echt gelukkiger wil worden, moet geen doelen nastreven die je zo snel mogelijk afstreept. Het is beter om te voelen hoe je het leven wilt  ervaren. Uiteindelijk ben je op zoek naar een emotie, zoals het gevoel van vrijheid of verbinding.

Al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het leven is immers niet maakbaar. Life is what happens to you, while you’re busy making other plans, zong John Lennon in de song Beautiful Boy. En er komen ook zaken in je leven die niet bepaald in je plan staan.

Levenslijst met doelen

Wat is jouw persoonlijke kompas?

Maar toch heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om na te denken over je persoonlijke kompas. Met dit kompas geef je sturing aan je leven. Het leven is weliswaar niet maakbaar, maar zonder richtinggevers gebeurt het zeker niet.

En dan kom je uit bij vragen als: wat voor een mens wil je zijn? Wat zijn je waarden? En ook: wat voor een gevoel wil je krijgen? Opgetogen, kosmopolitisch, energiek, verbonden, geliefd… Of juist relaxt en kalm?

De Israeliër Yuval Abramovitz raakte verlamd door een ongeluk en maakte ook een lijst die hij wilde uitvoeren als hij weg zou kunnen lopen. Hij noemde dit niet een bucketlist maar juist een levenslijst.

Hij vertelt hier zijn verhaal.

Hij ziet deze lijst als een soort spel: het brengt iets speels in je leven. Het gaat hem niet om het resultaat, maar om ermee bezig zijn.

En bezig zijn, dat betekent ook praten over je dromen. Je kunt elkaar helpen om dromen te verwezenlijken. En bovendien leer je elkaar goed kennen als je elkaars dromen deelt.

Een levenslijst geeft houvast én avontuur

Plannen maken voor je levenslijst geven voorpret, nupret en napret. En soms ook de joy of missing out: het plezier om iets gewoon helemaal niet te doen. Gewoon omdat het zo al goed genoeg is.

Het ritje met de cabriolet is nog steeds niet gemaakt. Misschien komt het er nog eens van, misschien ook niet. Maar dit onderdeel bleek eigenlijk niet zo belangrijk.

Een lijst gaf me wel richting, zodat ik de zaken deed die er voor mij echt toe doen. Mijn eigen verhaal leven.

Of je laat het leven over je heen komen. Of je maakt plannen.

En nu een vraag aan jou:

Stel dat jij me aan het einde van het jaar vertelt wat jij gedaan hebt dit jaar. Wat voor geweldigs is er gebeurd? Waar heb je enorm naar uitgekeken en daadwerkelijk gedaan? Waar heb je echt werk van gemaakt? Wat heb je gedurfd te ondernemen?

Wat wil jij jezelf vertellen op 31 december?

Sprankel!

 

Tip

Meer weten hierover? Yuval Abramovitz schreef een boek over het maken van de levenslijst. Hier kun je dit boek bestellen: De lijst. Deel je dromen en maak ze waar (Kosmos Uitgevers, 2016).

 

 

Over Sigrid

Sigrid is verhalenmaker en schrijft over storytelling, creatief denken, dromen en daden. Zit veel met haar neus in de boeken en ‘schrijft’ de meeste blogs op de fiets. Onverschrokken jeugdheldin: Pippi Langkous. Gek op ideeënsafari’s, musea en rafelrandjes. Drinkt haar koffie bij voorkeur zwart, maar is voor al het overige gek op regenboogkleuren.
Ze helpt organisaties aan verhalen die mensen raken. Ook helpt ze bevlogen creatieve professionals om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

You may also like