Marieke geeft doelbewust zelf richting aan haar leven

Hoe leven we nog lang en gelukkig? Deel 4

Marieke van Dijk (facilitator creativiteitstrainingen en brainstormsessies) is de initiatiefnemer van Nationale Lummeldag, bedoeld om je onbewuste, creatieve brein weer te activeren. Haar persoonlijke ervaringen gaven haar een eigen kijk op leren, ontwikkelen en betekenisgeving. “Je hebt iedere dag de keus om het anders te doen.”

Werkgelukszoekers

We leven steeds langer, maar hoe blijven we ook lang gelukkig? Welke rol speelt werk bij zingeving? In deze serie lees je de persoonlijke verhalen van mensen die hierop hun eigen antwoord proberen te geven.

Waar kom je vandaan?

“Ik voel me een zondagskind, ook al ben ik op een woensdag geboren. De kraamverzorgster zei direct al na mijn geboorte: dit kind zal heel veel lachen. En dat doe ik ook.

Toch loopt de dood al van jongs af aan met mij mee. Mijn zusje, het vriendje van mijn broer, een vriendinnetje dat jong overleden is, mijn vader en mijn schoonvader. Die dingen maken erg veel indruk, zeker als je zelf nog zo jong bent. Als mijn oudere zusje niet gestorven was, was ik zelf misschien wel niet op de wereld gezet. Want mijn ouders wilden graag een gezin met drie kinderen.

Heel ingrijpend was het ongeluk met de Hercules, dat in 1996 plaatsvond op vliegbasis Eindhoven. Deze crash kostte 34 jonge mensen het leven, onder wie mijn vriend. Weliswaar waren we niet getrouwd, maar wel zeer verliefd. Op 20-jarige leeftijd was ik al een soort van ‘weduwe’.

Deze gebeurtenissen hebben mij misschien ertoe gezet om keuzes te maken en na te denken over wat nu echt belangrijk is.

Want al had ik jong een groot verlies geleden, ik wilde wel door met mijn leven. En dat is gebeurd. Ik voel me nu heel gelukkig met mijn man en onze vier jonge kinderen.

De gebeurtenissen na het ongeluk hebben me extra bewust gemaakt hoe belangrijk veerkracht is. Dat heeft mijn leven verrijkt. Daarom wil ik ook liever niet dat er nog gesproken wordt over de ‘Herculesramp’. In mijn leven is het geen ramp geworden, maar een sleutelmoment om extra bewust verder te gaan. Zijn dood heeft mij iets geleerd.”

 

Marieke van Dijk

Waar sta je nu?

“Als je uitgaat van een leven lang leren en ontwikkelen, moet je bewust weten wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven. Anders kun je niet de juiste stappen zetten en leef je op de automatische piloot.

Creativiteit is in mijn ogen de basis om iedere dag positief, flexibel, open-minded en oplossingsgericht te leven en te werken.

Enkele jaren geleden ben ik voor mezelf begonnen met mijn bedrijf Springidee. Ik wil de wereld laten zien en overtuigen wat de mogelijkheden zijn van ons brein. Creatieve technieken helpen iedereen. Dat weten veel mensen helaas niet.

Met Springidee blijf ik heel dichtbij mezelf en mijn eigen waarden, dus mijn werkidentiteit en mijn persoonlijke identiteit zijn bijna één.

Soms doe ik ook interim-opdrachten als er iets interessants voorbij komt. Dan moet ik zoeken naar wat de verbinding is tussen mij en een bedrijf. Als dat past, dan kan het.”

Waar ga je naar toe?

“Voor de toekomst heb ik diverse ideeën, zoals een boek schrijven en nog eens een masteropleiding volgen. Op dit moment heb ik mijn handen vol aan werk en gezin, dus die masteropleiding schuif ik nog even voor me uit.

Ik vind het in ieder geval belangrijk om me te blijven ontwikkelen, ook na een pensioendatum. Dat betekent voortdurend kijken wat er past: bij mij en bij de levensfase waar ik dan in zit.

Mijn motto is be creative, have fun, make history.

Dat weerspiegelt helemaal hoe ik in het leven sta. Je hebt iedere dag de keus om het anders te doen. Een keus om uit je vaste denkpatroon te stappen en richting te geven aan je leven. Want je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geschiedenis.”

Gegevens:

Website: Springidee
15 april: Nationale Lummeldag

 

Eerdere afleveringen in deze serie:
Aflevering 1: Anna’s handen jeuken om haar bezieling door te geven
Aflevering 2: Marlies heeft meer ideeën dan tijd van leven
Aflevering 3: Hans kijkt altijd hoe het beter kan

 

Over Sigrid

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten help ik publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen.

Over de toepassing van verhaaltechnieken in teksten schreef ik het boek Toverballen voor het Brein.
Ook schreef ik met Marenthe de Bruijne het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken).

You may also like

Leave a comment