Hoe je je lezer eindeloos nieuwsgierig houdt

Een Netflix-serie is onweerstaanbaar. En dat is super leerzaam voor iedereen die graag wil dat zijn hele verhaal gevolgd of uitgelezen wordt. Het geheim van de eindeloos durende nieuwsgierigheid.


Een bevriend stel houdt niet van televisie kijken. Maar sinds ze een abonnement op Netflix hebben, zijn ze van slag.

Iedere aflevering van hun favoriete serie op Netflix eindigt met een cliffhanger. Vervolgens moeten ze binnen 30 seconden de uitknop intoetsen. Eitje, zou je zeggen. Maar de cliffhanger begoochelt hen.

Zo zitten ze avond aan avond gebiologeerd naar het beeldscherm te kijken, soms wel acht afleveringen achter elkaar.

Maar ze willen hun eigen leven weer terug. En gelukkig hebben ze daarvoor een oplossing gevonden.

Mensen hebben behoefte aan afgeronde verhalen

Misschien ben jij geen bingewatcher, maar herken je wel wat mijn vrienden overkomt. Losse eindjes blijven jeuken. Daardoor is er een grote kans dat je blijft kijken, ook al was je dat niet van plan.

Onze hersenen zijn namelijk op die manier geprogrammeerd: waar je aan begint, wil je ook graag afmaken.

Seriemakers maken daar optimaal gebruik van door jou als kijker telkens nieuwe impulsen te geven. Ze zorgen ervoor dat ze hun kijkers niet vervelen, maar letten wel precies op de juiste dosering.

Bij een goed verhaal krijgt je op het juiste moment een aanwijzing dat je weer bij het verhaal betrekt.

Het publiek heeft namelijk ook houvast nodig: een uitgestippeld pad dat hij of zij kan volgen. In een thriller wordt het motief en de dader verborgen gehouden. Maar toch krijg je als kijker het gevoel dat die oplossing binnen handbereik ligt. En daarom blijf je kijken.

Als je zelf een verhaal maakt of iets creëert dat mensen bij de les moet houden, dan weet je nu wat je te doen staat. Plamuur je verhaal niet dicht, maar houd open eindjes.

Mijn vrienden proberen voortaan de dwingende nieuwsgierigheid juist aan banden te leggen. Ze willen niet meer avond aan avond aan de televisie gekluisterd zitten. Daarom drukken ze nu al halverwege de aflevering op de uitknop, zodat ze de onweerstaanbare cliffhanger mislopen.

 

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist | Neerlandica

Sigrid werkte twintig jaar als journalist en bladenmaker voordat ze in 2009 haar eigen bedrijf startte. Als verhalenmaker helpt ze maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen.

Inmiddels geeft zij haar kennis en ervaring ook door aan ervaren professionals via haar online programma’s en boeken, zoals Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Zij werkt intensief één op één met bevlogen professionals en inspireert hen bij het ontwikkelen van creatieve plannen en storytelling. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk