Een carrièreswitch op je zestigste

Wat wil jij later worden? Als je al lange tijd werkt lijkt dat een rare vraag om mee rond te lopen. Toch is het niet gek om jezelf die vraag regelmatig te stellen. Want niet alleen duurt je loopbaan veel langer, ook verandert die loopbaan voortdurend.

Mijn oma werd 91 jaar.

Dat vonden we een indrukwekkende leeftijd voor onze goedlachse oma.

Maar het was helaas geen leven in goede gezondheid. In de laatste dertig jaar van haar leven liep ze zeer moeizaam vanwege haar slechte heupen en andere stijve gewrichten.

Sinds haar zestigste zag haar leven er iedere week hetzelfde uit: kaartspelen, tijdschriften lezen, de dahlia’s in de tuin bewonderen en soms een uitstapje ‘met de bejaarden’.

Op je zestigste kon je achter de geraniums gaan zitten en een kaartje leggen.

Volgens de voorspellingen van wetenschappers staat ons de komende jaren een totaal ander perspectief te wachten als we ouder worden.

Hoe oud jij precies wordt heb je niet volledig in de hand. Je kunt immers morgen onder de spreekwoordelijke tram lopen of een ernstige ziekte krijgen.

We weten wél dat we gemiddeld steeds ouder worden.

Niet een klein beetje, maar een heleboel: gemiddeld komen er elk jaar drie maanden extra levensverwachting bij. Afgaand op de gemiddelden heb jij ook een hele grote kans om oud te worden (als je er ook een gezonde leefstijl op nahoudt, natuurlijk!)

Honderdjarigen zijn nu nog uitzonderingen, maar straks zeker niet meer! Kinderen die nu geboren worden hebben allemaal een grote kans om eeuweling te worden.

En er is nog meer goed nieuws.

Want we leven niet een langere periode in ouderdom, we blijven langer jong. Zo denken wetenschappers dat we ons meer mengen met verschillende generaties. Daardoor blijven we langer dingen doen die we vroeger bij jonge mensen vonden horen. We blijven langer actief en reizen meer.

We zijn vaker hoger opgeleid waardoor we onze geest meer blijven uitdagen. En dat betekent ook dat we minder snel dementeren.

De honderdjarigen van nu kunnen we vragen hoe je dat doet, oud worden.

Daar bestaan ook allerlei mooie verhalen van. Maar ze kunnen eigenlijk nauwelijks als model dienen voor de jongere generaties. De huidige honderdjarigen verwachtten namelijk zelf helemaal niet om zo oud te worden.

En vaak werden ze wel oud, maar lang niet altijd in goede gezondheid. Mijn oma in ieder geval niet.

Houd je leven lang leuk

‘Ouder worden’ gaat in veel gevallen vanzelf.

Maar als je een beetje leuk oud wilt worden, moet je er toch iets voor doen. Keuzes hoe je wilt leven, wat echt belangrijk voor je is en waar je blij van wordt.

Dat betekent ook leren wie je bent en wat voor risico’s je wilt nemen in je leven. Misschien moet je door je eigen glazen plafond heenbreken dat je zelf met je gedachten gecreëerd hebt.

Voorgekauwde loopbanen zijn er immers steeds minder, vaste functieomschrijvingen worden vaker als achterhaald beschouwd. En je mag steeds blijven nadenken hoe jij je beste leven leidt.

Een vrouw die ik hierbij bewonder is Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer. Een vrouw die zich zeer intensief inzet voor haar werk en zich weinig aantrekt van haar leeftijd.

In het interview dat ik vorig jaar met haar hield zei ze: “Je moet bereid zijn om je nek uit te steken en niet iets laten lopen om de lieve vrede te bewaren. Als je dat doet, wordt dat enorm op prijs gesteld.”

Hoe ouder, hoe rebelser! En ruimte voor eigen keuzes!

Je kunt zelf de regie pakken, kansen zien en denken in mogelijkheden. Een carrière-switch op je zestigste is helemaal geen gek idee.

 

 

Over Sigrid

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten help ik publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen.

Op dit moment werk ik aan een boek over de vraag hoe we een betekenisvol leven (blijven) leiden, nu we gemiddeld steeds ouder worden. Op de hoogte blijven van alles rondom dit thema? Meld je hier aan voor de updates rondom het boek:

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk