Welke boeken over storytelling en creatief denken verdienen dit jaar een plek in je vakantiekoffer? Enkele boekentips voor nieuwe zomerinspiratie.


Lange avonden op het terras. Lome zondagmiddagen in de schaduw. Onderweg naar lonkende vakantiebestemmingen.

De zomer is een ideaal seizoen om jezelf een plezier te doen met inspirerende boeken. Om te kijken waar je staat en waar je heen wilt. Om frisse ideeën op te doen voor het komende jaar. Om de rust voor het lezen terug te vinden.

Als jij daar ook van houdt, dan heb je misschien nog een goede boekentip nodig. Kijk hier naar mijn lijst met favoriete boeken:

Boekentips over storytelling en creativiteit

Voor gelukszoekers: Het verhaal van je leven

Mieke Bouma schreef dit inspirerende boek om je eigen leven met andere ogen te bekijken. De zin van het leven is zin ín het leven, is een van haar hoofdstuktitels.

Aan de hand van voorbeelden uit de oude mythologie en hedendaagse verhalen ontdek je hoe je je persoonlijke mythologie creëert, welke archetypen daarbij een rol spelen, hoe je patronen kunt doorbreken en hoe je het verhaal van je leven kunt herschrijven. Heerlijk om daar in de zomerperiode uitgebreid aandacht aan te besteden.

Het verhaal van je leven, storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan (2018) * door Mieke Bouma. Uitgeverij Balans. Mijn boekbespreking: Het verhaal van je leven.

Voor levensgenieters: De kracht van het moment

Een moment dat je boven jezelf uitstijgt of een moment van verbinding met anderen, dat levert waardevolle herinneringen op. De meest betekenisvolle momenten in ons leven hoef je niet te laten afhangen van toeval, maar kun je ook zelf creëren.

De Amerikaanse bestsellerauteurs Dan & Chip Heath laten zien hoe je zelf de vormgever kunt zijn van rijkere en betekenisvolle ervaringen.

Mijn persoonlijke ontdekking: er is nog zoveel méér mogelijk om betekenisvolle momenten te creëren, zowel in je persoonlijke leven als in het werk. Dit boek biedt daarvoor niet alleen talrijke inspirerende voorbeelden maar ook lekker praktische aanknopingspunten.

De kracht van het moment. Waarom bepaalde ervaringen een buitengewone impact hebben (2018)* door Dan en Chip Heath. AW Bruna. Mijn boekbespreking: Piekmomenten, zeven manieren om ze vaker te beleven.

Voor ideeënmakers: The wow starts now

Ieder goed idee verdient een verhaal, vindt storytelling-expert Theo Hendriks. En dat ben ik van harte met hem eens! In zijn boek doet hij uit de doeken hoe je een onvergetelijk verhaal creëert en opent daarvoor zijn rijke gereedschapskist.

Met talrijke doeltreffende vragen helpt het boek je aan een krachtig verhaal, zodat mensen met jou mee willen doen.

The wow starts now. Elk goed idee heeft een onvergetelijk verhaal (2018)* door Theo Hendriks. AW Bruna.

Voor tijdreizigers: Het juiste moment

Timing is alles, betoogt Daniel Pink in zijn nieuwste boek Het juiste moment. Voor iedereen die met een idee bezig is, levert dit boek dan ook cruciale kennis om het idee tot een succes te maken.

Pink brengt in dit boek een groot aantal uiteenlopende onderzoeken bij elkaar van economische, biologische en psychologische wetenschappers. Opmerkelijk genoeg laten die onderzoeken dezelfde patronen zien over tijdsverloop: startmomenten, moeilijke dips in het midden en het belang van een goede afsluiting.

Het gaat niet alleen om je why maar ook om je wanneer, concludeert Pink. Hij deelt in dit boek bovendien een reeks praktische tips om de timing naar je hand te zetten.

Het juiste moment. De wetenschap achter timing (2018)* door Daniel Pink. Business Contact. Meer lezen over dit boek: Het verraderlijke moeras van het midden.

Voor (beoogde) alleskunners: Leonardo da Vinci – de biografie

Een dikke pil van Walter Isaacson die al talrijke befaamde biografieën van geniale denkers op zijn naam heeft staan. Isaacson baseert dit levensverhaal vooral op de vele notitieboeken die Leonardo da Vinci heeft nagelaten. En dat zijn er nogal wat.

Daarmee opent hij de geest van dit genie: hoe ver hij ging met zijn observaties, fantasieën en experimenten. De ongelooflijke verbanden die hij wist te leggen tussen wetenschap, techniek en kunst zijn mind blowing. Daardoor zie je ook zelf ineens meer mogelijkheden om je eigen nieuwsgierigheid en observatievermogen weer flink aan te zwengelen.

Leonardo da Vinci, de biografie (2017) * door Walter Isaacson. Unieboek/Het Spectrum.

Ik wens je een fijne leeszomer.

 

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

* De gebruikte links naar de website van Managementboek zijn afflliate links. Hier verdien ik zo’n 2 tot 5 euro per maand mee 🙂 Het kost jou overigens niets extra’s.

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker jouw en mijn leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding.

Ik wil niet alleen alles weten van storytelling, maar ook over creatief denken. Hierover schreef ik de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. En natuurlijk vind je ook op dit blog geweldig veel tips, ideeën en voorbeelden over beide onderwerpen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like