De moed om geen spijt te krijgen

Wat houdt jou echt tegen?

Linda droomt van haar eigen platform voor duurzaam ondernemen. Vol enthousiasme deelt ze haar ideeën om dit plan uit te voeren. Telkens moedig ik haar aan om nu eindelijk te beginnen, want ik vind haar ideeën geweldig. Maar helaas, ze doet het nooit.


Zo gaat het al jarenlang. De reden van dit permanente uitstel?

Te druk, zegt ze tegen me.

Ik kijk haar aan. Linda is een enorm enthousiaste ondernemer die altijd vol plannen zit. Ze heeft bovendien een indrukwekkende hoeveelheid hobby’s die bijna al haar avonden in beslag nemen. Maar in het weekeinde zou ze best tijd hebben…

Waarom begin je er deze zaterdag niet aan, vraag ik. Het is toch zo belangrijk voor je?

Ze geeft onmiddellijk toe dat tijdgebrek niet de echte reden is.

Wat dan wel? Ze is eigenlijk bang om te mislukken. Ze heeft mensen in haar omgeving zo vaak over haar plannen verteld dat ze bang is dat het tegenvalt.

In onze ogen, en vooral in haar eigen ogen.

Als ze eraan begint, dan moet het wel iets geweldigs worden. 

Ze verlangt van zichzelf dus een superprestatie. Terwijl je ook een hele andere invalshoek kunt kiezen: gewoon proberen, zodat je ervaring opdoet.

Dan geef je jezelf een leerervaring cadeau. 

Als we hierover doorpraten, blijkt er nog iets anders te spelen.

Aarzelend zegt ze wat haar dwars zit. Het lijkt haar heel naar om op haar sterfbed haar leven te overzien en dan te denken dat ze nooit de moed heeft gehad om dat platform op te zetten.

Moed is vaak leiderschap nemen, in dit geval over je eigen leven.

Zonder moed word je de speelbal van anderen.

Ik vraag wat haar het ergste lijkt, de angst om te mislukken of de angst om spijt te krijgen. Ze weet het meteen.

De angst om spijt te krijgen. Ze wordt al naar als ze er aan denkt.

Soms is een schrikbeeld het laatste zetje dat je nodig hebt. Ik vermoed dat ze nu al haar moed verzamelt om toch te beginnen. Een kleine stap, dat is vaak al genoeg. En wie eenmaal begint, komt op gang.

Herkenbaar? Dan weet je ook wat je te doen staat.

Sprankel!

 

 

 

Meer weten over moed? Ik las er laatst een interessant boek over. De boekbespreking vind je hier: Moed moet je doen

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker jouw en mijn leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding.

Ik wil niet alleen alles weten van storytelling, maar ook over creatief denken. Hierover schreef ik de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. En natuurlijk vind je ook op dit blog geweldig veel tips, ideeën en voorbeelden over beide onderwerpen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like