Waar verdien ik mijn geld eigenlijk mee?

Verhalen, kun je daar je geld mee verdienen? Die vraag krijg ik regelmatig van nieuwe mensen die ik ontmoet. Hoogste tijd om daar wat uitgebreider over te schrijven.

Storytelling als vak en daarmee ook als broodwinning, het roept kennelijk vragen op.

Zoals bij de gepensioneerde directeur van een liefdadigheidsorganisatie, met wie ik laatst in gesprek raakte. Op zijn vraag wat ik voor de kost deed, antwoordde ik dat ik verhalenmaker ben voor organisaties. Hij keek me ongelovig aan. Kun je daar je geld mee verdienen dan?

Zeker wel!

Verreweg mijn meeste inkomsten haal ik uit mijn activiteiten om met verhalen veranderingen tot stand te brengen voor en met organisaties. Ik help onder meer mijn opdrachtgevers aan verhalen rond vakmanschap en professioneler werken, zodat mensen met een bijstandsuitkering beter geholpen worden of de schuldenproblematiek beter aangepakt kan worden.

Ook help ik vaak organisaties die met hun identiteit worstelen. Hun vragen: we weten niet meer waar we van zijn, we willen onze meerwaarde weer helder krijgen of we willen een nieuwe start maken.

En daarbij zijn verhalen nodig. Vervolgens begeleid ik de Raad van Bestuur, de communicatie-afdeling of een projectteam om de benodigde verhalen te vinden en krachtig op te schrijven.

O ja, knikte de gepensioneerde directeur. Dit herkende hij volledig bij zijn voormalige werkkring. “We wisten nooit alles wat we deden onder één noemer te vangen.”

Verhalen voor magazines en projecten

Ik help trouwens organisaties niet alleen met het vangen en vormen van verhalen, maar ik maak er ook complete producten van. Een krant bijvoorbeeld, een online magazine of een mooi gedrukt magazine. Daarvoor maak ik het benodigde (blad-) concept en schrijf ook vaak de artikelen.

Zo maak ik alweer enige jaren met mijn team het online magazine Trots op je Vak met verhalen over gemeentelijke dienstverlening aan mensen in de bijstand.

Daarnaast verzamel ik verhalen voor speciale projecten, bijvoorbeeld om te bereiken dat inspraaktrajecten beter verlopen. Voor een project rondom het Persoonsgebonden Budget (PGB) voor het ministerie van VWS verzamelde ik verhalen van individuele gebruikers om beleidsmakers meer inzicht te geven in de mensen voor wie ze het doen.

Rust voor het hele gezin

“Toen ik nog een baan had, kregen we veel verschillende hulpverleners over de vloer voor onze dochter. Zij heeft een vorm van autisme en hecht heel erg aan vertrouwde gezichten en een vaste structuur. Als ze een beetje gewend was aan de ene hulpverlener, was ie alweer vertrokken. Ze ontwikkelde veel weerstand en was niet meer te hanteren.

Nadat ik zelf een burn out kreeg, was de grens bereikt. Ik heb mijn baan voorlopig opgezegd en doe het zelf.

Ze heeft een fors eetprobleem waarbij ze heel veel begeleiding nodig heeft. Eerst at ze helemaal geen groenten, nu eet ze vier soorten. We moeten er altijd mee bezig blijven, anders kunnen we weer opnieuw beginnen met het aanleren van vaardigheden. Maar mijn dochter weet nu wel exact wat en wanneer iets gebeurt.

Het pgb heeft ons veel meer gebracht dan ooit gedacht. We hebben nu rust in huis voor het hele gezin. Als ik dit geweten had, hadden we het veel eerder gedaan.”

 

 

Voor wie?

Meestal denken mijn gesprekspartners dat ik voor bedrijven werk. Dat is niet zo: ik ben vrijwel altijd actief voor overheden, maatschappelijke organisaties of andere organisaties in het publieke domein.

Lange tijd waren dat instellingen en organisaties in de milieuwereld en sociale werkvoorzieningen, de laatste jaren is het vooral het sociale domein, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Delen van goede ideeën

Verhalen gaan ook vaak over goede ideeën. En dat raakt aan een andere grote interesse van mij: hoe krijg je een idee daadwerkelijk uitgevoerd? Hoe kunnen we creatiever denken? En hoe voegen we meer speelsheid toe aan ons leven, bijvoorbeeld in de vorm van permanente nieuwsgierigheid?

Daar schrijf ik niet alleen blogs over, maar ook hier ik hiervoor enkele online programma’s ontwikkeld. Voor mij zijn dat bescheiden neveninkomsten; ik vind het vooral leuk om mensen hiermee te inspireren en verder te helpen.

Ik hoor vaak dat deelnemers hierbij bijzondere doorbraakmomenten beleven en eye openers krijgen. Zo was een deelnemer naar aanleiding van het programma hulp gaan vragen aan anderen om haar project uit te voeren en was verrast over het enthousiasme waarmee ze geholpen werd.

Dat is natuurlijk geweldig.

En dan nog wat nevenactiviteiten

Een beetje geld verdien ik met royalties (voor mijn boeken Lenig denken en Toverballen voor het Brein). Ook doe ik uiteenlopende activiteiten waar ik niks mee verdien en die ik gewoon belangrijk vind. Ik ben bijvoorbeeld al jaren de beheerder van sociale media in onze wijk, doe interviews voor het wijkmagazine en geef schrijfadviezen aan mensen uit mijn netwerk.

Ook vind ik het belangrijk om storytelling te professionaliseren en het belang van het werken met verhalen uit te dragen. Daarom ben ik betrokken als gecommitteerde bij de Storytelling Academy en zet ik me in voor het Storytelling Gilde.

Op een nieuw spoor

Ik ontvang regelmatig geïnteresseerden die meer willen weten op het gebied van storytelling. Fijn als ik mensen daarmee op een nieuw spoor kan zetten. Eigenlijk is het me daar allemaal om te doen: mensen inspireren en zelf ook weer geïnspireerd raken. Mensen met elkaar in contact brengen en verbinden.

Mooie plannen bedenken en uitvoeren voor klanten, mijn creativiteit alle ruimte geven, persoonlijke verhalen maken… Ooit kon ik me niet voorstellen dat dit mijn werk is, maar het is inmiddels werkelijkheid geworden. Wie ik ben valt samen met wat ik doe. Zo blij mee!

En jij?

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker jouw en mijn leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken.

Ik schreef de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk