Ja, dat kunstenaarsuitje is belangrijk

Bezoek op een doordeweekse dag een museum, maak een flinke wandeling of trakteer jezelf op een bioscoopfilm. Julia Cameron noemt dit in haar boek The Artist’s Way het kunstenaarsuitje, anderen noemen het de solo-expeditie of het ego-moment.


Als je gewend bent veel te doen, voor anderen te zorgen en van het ene naar het andere te jagen, vind je dit misschien heel gek: een ego-moment. Zomaar tijd voor jezelf nemen, dat kan toch niet?

Toch wel.

Juist als je voor anderen zorgt of als je intensief (denk-)werk doet, is het belangrijk om solo-expedities in te bouwen. Zeker als je dagelijkse werkzaamheden op mentaal lopende-band-werk beginnen te lijken.

Of je nu een creatieve professional bent of iets anders, je bent je eigen gereedschap. En net zoals een timmerman goed voor zijn gereedschap zorgt – de kwaliteit van zijn werk is er rechtstreeks van afhankelijk – zo dien je ook je lijf en geest als belangrijkste gereedschappen goed te onderhouden.

Ga wekelijks op artist date

Neem daarom regelmatig tijd voor jezelf om je op te laden en nieuwe inspiratie op te doen. In haar wereldberoemde boek The Artist’s Way spreekt Julia Cameron over een wekelijkse artist date. Zo’n date met jezelf wakkert je speelsheid aan, geeft je nieuwsgierigheid de ruimte en biedt je geest de gelegenheid om allerlei prikkels te sorteren.

Wat je precies doet, maakt niet zoveel uit. Wandel, ren, mediteer, zing, schilder, bezoek een museum, bestudeer de wolken, proef een exotisch gerecht of ga op ideeënsafari. Je kunstenaarsuitje hoeft zelfs niets met kunst of creativiteit te maken te hebben. Alles mag, als jij je daardoor oplaadt.

Waarom is dit belangrijk?

Op een solo-expeditie spreek je andere delen van je lichaam en je brein aan. Je zintuigen krijgen nieuwe prikkels. Je hoort of ziet nieuwe verhalen. Dat verruimt je blikveld en maakt je brein lenig.

Het zorgt er soms voor dat je tijdens schijnbaar totaal andere bezigheden iets hebt aan je verwondering in een bijzondere winkel of een zinderende film in de bioscoop. Zo’n vindingrijke vlaag tovert ogenblikkelijk een glimlach op je gezicht.

Druk-druk-druk

Nu weet ik wel: we hebben iedere dag veel te doen en er wordt veel van ons gevraagd. Werk lijkt vaak topsport.

Ik heb zelf ook zo’n bijsluiter aan mitsen en maren paraat. En ik weet ook hoe verleidelijk het is om te denken dat je al deze adviezen toe gaat passen als je tijd hebt.

Maar dat is hetzelfde als een veiligheidsriem installeren nadat je een auto-ongeluk hebt gehad. Of financieel beheer gaan toepassen als je bankroet bent.

Dat kunstenaarsuitje is niet alleen je onderhoudssysteem, maar ook de spaarpot voor de rest van je leven. Wie zichzelf geregeld nieuwe inspiratie bezorgt, voorkomt insluimergevaar. Je kunt daardoor ook langer je werk blijven doen en van waarde zijn voor anderen.

Wie nieuwsgierig blijft en zichzelf geestelijk voedt, bouwt zelfs reserves op tegen dementie. Het is de ultieme zelfzorg.

Ga doen wat je al lang weet

Vaak is het probleem niet dat je het niet weet, maar dat je niet doet wat je al lang weet.

Mijn vraag aan jou: plan jij bewust een kunstenaarsuitje in? Morgen al? Deze dag ligt als een rode loper voor je!

 

Sprankel!

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker jouw en mijn leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding.

Ik wil niet alleen alles weten van storytelling, maar ook over creatief denken. Hierover schreef ik de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. En natuurlijk vind je ook op dit blog geweldig veel tips, ideeën en voorbeelden over beide onderwerpen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like