Klimaatverandering lijkt iets van ver weg. Ten onrechte.

We weten heus wel hoe we een eigen bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van klimaatverandering: geen/veel minder vlees eten, niet meer het vliegtuig nemen, etcetera

Toch doen we dat vaak niet. Omdat klimaatverandering iets lijkt van ver weg: van andere plekken op de wereld of iets ver in de toekomst.

En dat is gek.

Want de feiten zeggen andere dingen: het gaat over hier en nu. Het gaat om dingen die ons aan het hart gaan, zoals onze eigen leefomgeving. En het gaat om dingen die we daadwerkelijk kunnen DOEN.

Hoe komt het dat onze kennis, onze waarden en ons daadwerkelijke gedrag zo ver uiteen lopen?

Dat heeft alles te maken met het verhaal over de klimaatverandering, zegt George Marshall in deze TED-talk. Hij is de oprichter van Climate Outreach en schreef het boek Don’t even think about it: why our brains are wired tot ignore climate change.

We haken pas aan als er een heldere tegenstander is.

We houden van sjablonen met heldere good guys en bad guys. Dat is vaak een simplistisch beeld van de werkelijkheid, maar zo gaat ons verhalenmakende brein te werk.

Bij de klimaatverandering kun je geen simpele vijand benoemen. Is dat de industrie, zijn dat de banken, zijn we dat zelf als niet-kritische consument?

Gelukkig heeft Marshall ook enkele aanwijzingen hoe we dat verhaal dan wel kunnen vertellen. Bekijk zijn talk:

 

Herken je zijn betoog?
Ik lees het graag!

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen? Ik schreef eerder dit artikel over zeven missers bij communicatie over het klimaatprobleem en wat we daar aan kunnen doen.

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken.

Meer weten? Lees dan mijn boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Of laat je hier inspireren!

 

You may also like

Leave a comment