Het Zwitsers zakmes van de leider | Boekbespreking

Iedereen heeft zijn eigen leidraad in het leven en Gabriel Anthonio heeft een Zwitsers zakmes. In deze duizend-dingen-tool zitten namelijk universele lessen voor leiderschap verscholen: van stevig ingrijpen tot zelfzorg.

Aan de hand van mesjes, priem, kurketrekker, haak en andere onderdelen van het zakmes bespreekt Gabriël Anthonio hoe een leider voor blijvende impact zorgt in organisaties. Bij ieder onderdeel van het zakmes levert hij passende verhalen, invalshoeken en reflectievragen.

Zijn grote inspiratiebron is zijn opa van moederszijde, die op allerlei gedenkwaardige momenten zijn Zwitsers zakmes tevoorschijn toverde. Anthonio brengt in zijn verhalen daarover een wijze en dierbare opa tot leven, die oog had voor de ander, mensen tot bloei bracht en kleine maar gedenkwaardige rituelen in het leven riep.

Zo ontmantelde opa eens een explosief die onder de oppervlakte verborgen lag. We leren hiervan dat een kurkentrekker blokkades en energievreters weghaalt en daarmee ruimte creëert. Het hele boekje staat vol met dit soort symboliek.

Blikopener

Je neemt het boekje ter hard op momenten van aarzeling, schrijft Gabriël Anthonio. Invloed vraagt in de eerste plaats dat je afstand van je impulsieve reflexen neemt om over alternatieven na te denken. Mooi gezegd, want dit boekje nodigt inderdaad uit tot reflectie.

Dat komt het krachtigst aan bod bij de blikopener, die symbool staat voor het voeden van de geest. Leiders met impact kunnen mensen in de organisatie nieuwe perspectieven bieden. Verhalen zijn de gids van de hoop, van leiderschap dat in de verbeelding al voorbij de nieuwe horizon is geweest.

Iedere leider zou een compact boekje met verhalen paraat moeten hebben, zegt Anthonio. Dat zijn vertellingen die andere perspectieven laten zien.

Leiderschapslessen

De leiderschapslessen die de schrijver destilleert in dit boek klinken voor mij eerlijk gezegd weinig opzienbarend. Zoals het advies om uitgebreide jaarplannen te vervangen door korte notities. De ondertitel belooft ‘leiderschap met blijvende impact’, maar dat is een te grote belofte.

De persoonlijke verhalen van de schrijver zelf daarentegen zijn raak. Anthonio deelt enkele boeiende verhalen over zijn eigen pijnpunten en kwetsbaarheden, zoals het minderwaardigheidsgevoel dat hem nog steeds steekt als hij herinnerd wordt aan de start van zijn schoolloopbaan op de mavo.

Een leider moet regelmatig de stilte opzoeken om in contact blijven met zijn kern, adviseert de auteur. De leider geeft daarbij uiteraard het goede voorbeeld. Hij dient niet alleen door te hollen, maar ook de schoenzolen te onderhouden zodat hij niet uitglijdt.

De vorm van het boekje zit knap in elkaar: de gekozen symbolen, verhalen en bijbehorende lessen zijn goed op elkaar afgestemd. Met dit boekje in zakformaat heeft de leider direct handig denkgereedschap bij de hand om te reflecteren en zijn koers te bepalen. Maar wel gereedschap dat direct bij mij het verlangen oproept naar meer.

 

 

Boekgegevens:

Het Zwitsers zakmes van de leider. Gids voor leiderschap met blijvende impact door Gabriël Anthonio, uitgave Management Impact, 2018. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.

Ik ben recensent voor Managementboek.nl. Dat betekent dat Managementboek mij kosteloos boeken opstuurt om te bespreken en de recensie publiceert op haar website. Ik ben vrij in de keuze van de boeken en het schrijven van de boekbesprekingen.

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Als schrijver en verhalenmaker ben ik eindeloos gefascineerd door de kracht van verhalen en het creatieve vermogen van mensen om mooie ideeën tot stand te brengen.

Ik help organisaties en creatieve professionals met het opdiepen en schrijven van persoonlijke verhalen om verder te groeien, veranderingen tot stand brengen en ideeën daadwerkelijk uit te voeren.

Herkenbare, persoonlijke en geloofwaardige verhalen brengen mensen dichter bij elkaar, verschaffen helderheid en bieden nieuwe perspectieven. De verhalen raken een snaar, bij de vertellers zelf en bij anderen. En er gebeurt tijdens het vertellen altijd iets bijzonders: we hebben echte aandacht voor elkaar.

Over de kracht van storytelling en creatief denken schreef ik twee boeken: Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like