Ideeënschatkamers: 1001 keer inspiratie voor ideeën

Als verzamelaar van ideeën, verhalen en creatieve technieken vind ik telkens weer nieuwe schatten. Ik berg ze zorgvuldig op in mijn Ideeënschatkamers. Inmiddels bevat dit document 1001 manieren om op ideeën te komen.


Ik heb jarenlang geprutst en geploeterd om goede inspiratiebronnen te vinden en manieren te ontwikkelen om waardevolle ideeën te genereren. Vaak zocht ik die op verarmde gronden, zoals bij mensen die dezelfde beperkte blikvelden hanteerden als ik.

De vruchtbare weiden daarbuiten zag ik niet.

Zo’n tien jaar geleden ben ik alle tips, ideeën en voorbeelden rond creatief denken gaan verzamelen, zodat ik die inspiratiebronnen gemakkelijker bij de hand had. De eerste opzet leidde tot een lijst met 100 inspiratiebronnen, zonder dat ik wist waartoe die verzameling zou leiden.

Inspiratie voor ideeën

Maar ik was kennelijk niet de enige die op zoek was naar inspiratie voor ideeën. Ik plaatste de lijst op mijn website. Al snel bleek het de populairste pagina.

In enkele jaren tijd ontwikkelde deze lijst zich tot dit uitgebreide pakket, vanaf 2012 onder de naam Ideeënschatkamers. Steeds kwamen er nieuwe verfijningen, aanvullingen en aansprekende voorbeelden bij.

Van Salon tot Prikkelkamer

Ik houd van overzicht creëren met heldere bewegwijzering door het woud aan inspiratiemogelijkheden. Daarom begon ik al mijn vondsten te ordenen.

In de Ideeënschatkamers word je door diverse inspirerende ruimten geloodst: de Salon, de Denkbeeldentuin, de Voorraadkelder en de Verbeeldingszone. Speciaal voor de stimulering van je zintuigen is er de Prikkelkamer. Verder is er nog een Rommelhok en een EHBO-kamer (voor de onvermijdelijke mislukkingen en faalmomenten).

Tot slot kom je bij de Uitgang met alle tips om ideeën daadwerkelijk uit te voeren en tot leven te wekken.

 

Ideeënschatkamers - inspiratie voor ideeën
Hoe deed ik zelf inspiratie op voor ideeën?

Ik vond ze in vele boeken, artikelen, websites, musea en nog veel meer. Het werk van Andy Boyton & Bill Fischer, Erik Kessels, Jonah Lehrer, Steven Johnson, Austin Kleon en Keri Smith vormden daarbij mijn allergrootste inspiratiebronnen.

Daarnaast kon ik natuurlijk ook putten ik uit mijn eigen praktijkervaringen als ideeënontwikkelaar. Wat werkt er en vooral wat werkt er niet? Hoe klim je uit je ingesleten denkgroef? Hoe zet je ideeën om in concrete producten? En vooral: hoe begin je?

De afgelopen jaren sprak ik bovendien met vele inspirerende ideeënmakers die al hun doorzettingsvermogen en creativiteit wisten in te zetten om hun ideeën waar te maken. Met hun verhalen heb ik deze schatkamers verder gevuld.

Rijke verzameling inspiratiebronnen

De Ideeënschatkamers zijn inmiddels uitgegroeid tot een rijke verzameling met alle kostbaarheden die ik zelf had willen vinden aan het begin van mijn eigen (creatieve) loopbaan.

Omdat het een groeipakket is, blijf ik de verzameling ieder jaar aanvullen met nieuwe vondsten. Dat heb ik dit jaar ook weer gedaan. Het is altijd superleuk om eerdere vondsten weer terug te vinden: curiositeitenkabinet, appeltaartontbijt, geursafari en idea party.

Zo zijn de Ideeënschatkamers ook belangrijk voor mezelf om telkens weer inspiratie uit te putten.

Mijn tip: onderzoek je inspiratiebronnen. Maak er een verzameling van en kijk welke rode draden erin zitten. En voor je het weet, groeit het uit tot veel meer.

Sprankel!

 

 

 

 

Ideeënschatkamers - inspiratie voor ideeën

Het startpakket Ideeënschatkamers bevat alles alles wat je nodig hebt om weer nieuwe ideeën te krijgen en vol energie aan de slag te gaan: van ideeën vinden en verrijken tot ontwikkelen en uitvoeren. Een superhandig pakket met veel gereedschappen om volop nieuwe inspiratie op te doen.

Bekijk het pakket hier

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding.

Meer weten? Lees dan mijn boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. En natuurlijk vind je ook op dit blog geweldig veel tips, ideeën en voorbeelden over beide onderwerpen. Of laat je hier inspireren!

 

You may also like