Verse inspiratie voor je blog

Vier windrichtingen om nieuwe invalshoeken te vinden voor je blog

Verse bloginspiratie nodig? Hierbij een rij tips om in vier windrichtingen weer nieuwe ideeën te vinden om te bloggen.

Een groot deel van mijn werk bestaat uit nieuwe dingen bedenken. Daar heb je steeds nieuwe inspiratie voor nodig. Om die ideeën te verzamelen, ga ik daarom te werk als een grazer: altijd op zoek naar allerlei soorten inspiratie.

Het is een manier van kijken. En dat kun jij ook toepassen! Als je doelbewust ideeën verzamelt (en ook opschrijft in je notitieboek), kom je ze namelijk overal tegen.

Om je op ideeën te brengen, hierbij vier windrichtingen om om frisse inspiratie op te doen voor je blog:

 

Bloginspiratie 1: naar binnen

– Zoek naar betekenisvolle momenten in je eigen leven

Meteen maar mijn belangrijkste tip voor verse inspiratie: jouw eigen verhaal!

Jouw lezers willen jou volgen omdat jij hen fascineert. Of je hebt iets waarin ze zichzelf herkennen. En daar willen ze heel graag over lezen.

Ik heb zelf laatst een boek gelezen van een financiële expert, puur omdat ze ook allerlei details over haar persoonlijke leven deelde. Daaruit leerde ik hoe zij financiële vrijheid vertaalde in haar eigen leven.

Wat is nou een interessant verhaal om te delen in een blog? Zoek bijvoorbeeld naar een verhaal waarop alles tegen leek te zitten, en waarbij er toch ineens een uitweg was. Dit noemen we een en-toch-verhaal.

>> Lees hier mijn eigen en-toch-verhaal.

– Gebruik je eigen vragen

Bekijk deze vragen en schrijf er een blog over:

  • Wat zou je nu zeggen tegen het meisje of de jongen die je ooit was?
  • Wat is jouw beste tip aan een nieuwkomer?
  • Voor welk geschenk ben je dankbaar?
  • Wat is de mooiste plek waar je ooit geweest bent?
  • Wat zou je de komende maand doen als je met niemand rekening hoeft te houden?
  • Van welke gebeurtenis heb je de afgelopen maand veel geleerd?

>> Nog meer aanknopingspunten lees je hier: vijftig en nog wat opstarters om te beginnen met bloggen.

– Schrijf (af en toe) over je eigen blog

Waarom begon je ermee en wat heeft het je opgeleverd? Hoeveel bezoekers komen er eigenlijk op je blog en wat zijn de favoriete artikelen van jouw lezers? Op welk artikel krijg je de meeste reacties? Veel volgers vinden het interessant om daar af en toe meer over te lezen. En dat levert hen ook weer verse inspiratie op voor hun eigen blog.

Bloginspiratie 2: andermans gedachten

– Praat met andere mensen voor verse inspiratie

Praat met anderen, zodat je je horizon verruimt. Anders sluit je jezelf op in de gouden kooi van jouw eigen belevingswereld.

Dus trek erop uit en ontmoet andere mensen. Niet de mensen die op jou lijken (wat we meestal doen) maar mensen met andere achtergronden, leefstijlen en opvattingen. Vraag naar hun aanpak. Leg je eigen ideeën voor en vraag ze om feedback.

– Verzamel vragen van lezers

Verzamel vragen en opmerkingen van jouw doelgroep en noteer ze. Dit zijn namelijk ook de onderwerpen waar je lezers graag over willen lezen. Iedere vraag kan een nieuw blogartikel opleveren.

Ik krijg vaak de vraag van mijn lezers hoe ik dat toch doe, zo vaak een nieuw blog schrijven. En voilà, je begrijpt al waar de inspiratie voor dit artikel vandaan komt 🙂

– Houd interviews

Stel vragen aan mensen, die iets te melden hebben over jouw onderwerp. Bedenk enkele vaste vragen en laat die per e-mail door de interviewkandidaat beantwoorden. Of ga ze live opzoeken, want dat levert vaak boeiende en leerzame gesprekken op! Maak hier een serie van voor je blog.

>> Voorbeeldje? Ik schreef deze serie over werkgelukzoekers.

– Maak boekbesprekingen

Lees boeken, want boeken bieden eveneens een schat aan mogelijkheden om je eigen blikveld te verruimen.

En als je dan toch aan het lezen bent, schrijf erover voor je blog. Recenseer bijvoorbeeld een nieuw vakboek en bespreek wat waardevol is voor je lezers. Met een boekbespreking presenteer jij je als expert, terwijl je zelf tegelijkertijd de nieuwste ontwikkelingen op jouw vakgebied bijhoudt.

De meeste uitgeverijen stellen graag een recensie-exemplaar beschikbaar aan bloggers. Als je je recensie via sociale media verspreidt en daarbij de namen noemt van de uitgeverij en schrijver, zullen zij het graag delen met hun eigen netwerk.

Bloginspiratie 3: wereldwijd (en laat je helpen door zoekmachines)

– Gebruik zoekmachines

Schrijf je vaak over hetzelfde onderwerp? Dan is het handig om via Google Alerts een seintje te krijgen als er online een nieuw artikel verschijnt over jouw onderwerp. Google stuurt je een e-mail, zodat jij ziet waar online over gesproken wordt. En dat is dan weer een aanknopingspunt voor een interessante invalshoek.

Als je in Google een zoekwoord intypt, krijg je zoekwoordsuggesties. Dat kan je eveneens verse bloginspiratie opleveren voor een invalshoek. Maar je kunt ook andere zoekmachines gebruiken, zoals bijvoorbeeld Amazon. Zoek boeken over jouw vakgebied en laat je inspireren door de titels.

– Lees artikelen uit andere landen

Vaak kijken we dan alleen naar Engelstalig teksten, maar je kunt teksten uit vrijwel alle talen online vertalen. Je kunt daarvoor ook een extensie in je browser installeren.

Gebruik bijvoorbeeld TranslateMe voor Safari, te vinden in de App Store. De geautomatiseerde vertalingen leveren soms krom taalgebruik op, maar je begrijpt vaak wel wat er staat. En je boort er enorm veel nieuwe bronnen mee aan.

– Lees blogs van anderen

Niet alleen blogs over je vakgebied, maar juist ook blogs over hele andere onderwerpen. Kijk naar de aanpak, onderwerpkeuze, titel en invalshoek van andere bloggers. Misschien kun je een goede titel ook gebruiken om er een artikel voor je eigen onderwerp over te schrijven. Een blog dat ik erg leuk vind om te volgen is Kronkeling over fotografie.

– Volg nieuwsbrieven

Ook nieuwsbrieven zijn een interessante bron voor verse inspiratie. Abonneer je bijvoorbeeld op de gedichtenmails van Jan van der Veer. Iedere woensdagochtend ontvang je dan een gedicht met toelichting in je inbox. Het lenige taalgebruik van dichters maakt je eigen taal lichter, puntiger en kernachtiger.

 

Bloginspiratie 4: veranderlijke invalshoeken

– Kies een andere vorm

Wat je ook op nieuwe ideeën brengt: kies voor een andere vorm.

Kijk nog eens naar blogartikelen die je hebt geschreven, video’s die je hebt opgenomen en Facebookberichten die je hebt gemaakt. Zit er een spin off in voor nieuwe stukken? Een onderdeel dat zo interessant is, dat je het kunt uitbouwen? Een white paper?

Bekijk of je er een nieuwe versie van kunt maken, waarbij je een andere draai aan het onderwerp geeft. Maak een Top Tien van de grootste missers, de leukste grappen of de beste tips. Of componeer een lijst vaktermen met hun betekenis.

Kun je diverse ontwikkelingen uit je vakgebied op een rij zetten en daarin ordening aanbrengen? Maak dan een overzicht van de belangrijkste trends. Op mijn eigen website is dat altijd een van de meest gelezen artikelen.

>> De belangrijkste trends bij storytelling in organisaties in 2019

– Schrijf wegwijsartikelen

Schrijf een artikel voor mensen die nog weinig van je vak afweten maar wel heel graag ingewijd willen worden. Vertel wat de eerste stappen zijn.

Of schrijf over je hoofdonderwerp één uitgebreid artikel dat als wegwijzer dient. Aan dit overzichtsartikel voeg je bijbehorende links toe en concrete voorbeeldverhalen. Ook plaats je er afbeeldingen bij en zo mogelijk links naar weggevers die je hebt gemaakt.

>> Lees hier mijn eigen wegwijzer over storytelling.

– Gebruik de kalender

Valentijnsdag, de jaarwisseling of de zomervakantie: allemaal evenementen die je al lang van te voren aan ziet komen. Seizoenen, feestdagen, evenementen, herdenkingen en andere gebeurtenissen leveren allemaal hun eigen invalshoeken op voor blogs.

Dus bedenk wat jij naar aanleiding van moederdag, midzomernacht of de naderende vakantie kan schrijven in relatie tot jouw thema. Verse bloginspiratie zit er zeker in.

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

Ideeënschatkamers - inspiratie voor ideeën

Het startpakket Ideeënschatkamers bevat alles alles wat je nodig hebt om weer nieuwe ideeën te krijgen en vol energie aan de slag te gaan: van ideeën vinden en verrijken tot ontwikkelen en uitvoeren. Een superhandig pakket met veel gereedschappen om volop nieuwe inspiratie op te doen.

Bekijk het pakket hier

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding.

Meer weten? Lees dan mijn boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. En natuurlijk vind je ook op dit blog geweldig veel tips, ideeën en voorbeelden over beide onderwerpen. Of laat je hier inspireren!

 

You may also like