Dat wordt nooit wat, zei de onderwijzer

Op de basisschool voorspelde de onderwijzer stellig dat het nooit wat ging worden met Arjan. Dat zinnetje bleef altijd in zijn hoofd zeuren, ook toen hij al lang en breed een succesvolle ondernemer was geworden. Het inspireerde hem tot een drastische koerswijziging.

Als jongen kon hij Arjan zich totaal niet concentreren in de klas. Dat leidde tot dwars gedrag, waarmee Arjan zijn onderwijzer regelmatig tot wanhoop dreef. ‘Dat wordt nooit wat met jou’, zei de onderwijzer.

Met de grootst mogelijke moeite maakte Arjan daarna de middelbare school af. Bij gebrek aan andere opties begon hij op zijn 19e zijn eigen ambachtsbedrijf. Met zijn handen werken, dat was naar zijn idee de enige route naar betaald werk. Zijn eigen vader deed het ook zo, net als de meeste andere mensen in hun dorp.

Maar de voorspelling van de onderwijzer bleef kleven.

Het maakte hem vastbesloten om te bewijzen dat de man géén gelijk had.

Arjan werkte keihard in zijn zaak en wist er een flink bedrijf van te maken. Zonder al te veel moeite stroomden de orders binnen. Voor het oog van de wereld was hij een succesvolle zakenman geworden.

Terwijl de jaren vorderden, begon Arjan zich steeds meer de gevangene van zijn eigen zaak te voelen. Ooit was hij begonnen met ondernemen omdat hij zich dan vrij kon voelen. Maar die vrijheid, die voelde hij al lang niet meer. Hij moest verplicht allerlei systemen bijhouden, functioneringsgesprekken voeren en andere verplichtingen nakomen.

Hij wist inmiddels dat hij hoogbegaafd was. Dat was achteraf gezien de reden waarom hij zich op school niet had kunnen concentreren. Hij verveelde zich snel en vond nieuwe zaken ontwikkelen veel interessanter dan een bedrijf draaiende houden.

In gedachten was hij altijd zestien stappen verder dan anderen.

Toch durfde hij niet uit de zaak te stappen en iets anders te gaan doen. Dan zou hij zijn gezin niet meer kunnen onderhouden. En hoe moest het dan met de hypotheek?

Op een dag dacht hij ineens terug aan de onderwijzer en diens voorspelling. Dat het nooit wat zou worden met hem.

Dat was het moment dat hij zijn angsten recht in de ogen keek. Hij realiseerde zich dat zijn angst om weg te kwijnen in zijn eigen bedrijf nóg groter was dan zijn angst om zijn bron van inkomsten te verliezen.

Hij besloot om zijn bedrijf te laten fuseren met een ander bedrijf. Dat gaf hem de kans om zelf parttime bedrijfsleider te worden in de nieuwe onderneming. Hij was nog wel betrokken, maar niet meer voor alles verantwoordelijk.

Op de overige dagen ging Arjan doen wat hij het liefst deed: inspirerende lezingen houden.

Het bleek een gouden oplossing voor zijn wensen en talenten.

Hij draagt nu op allerlei podia uit hoe belangrijk het is dat je zelf je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Te veel mensen raken burn-out omdat ze niet doen waar echt hun hart ligt, vertelde hij me. Dat raakt hem. En dat is nu ook wat hem drijft om zijn boodschap op allerlei manieren te verspreiden.

De onderwijzer van vroeger is hij nog altijd dankbaar. Zonder die voorspelling had hij niet gedurfd om voor zichzelf te kiezen en te bewijzen dat het wel degelijk kan.

Ik deel dit verhaal, omdat het me aan het hart gaat dat mensen niet gezien worden zoals ze werkelijk zijn. Maar gelukkig zag Arjan zelf wel waar zijn krachten liggen. En dat maakt hij nu zichtbaar aan de wereld.

 

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een voorpublicatie uit mijn boek, dat komend najaar verschijnt. Het gaat over het ontwerpen van je verhaal en het uitzetten van je eigen navigatiekoers naar de toekomst, met behulp van storytelling. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden? Meld je je dan hier aan.

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven. Daarom ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen die we elkaar vertellen.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met de ontwikkeling van creatieve (media)concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding. Bij alles wat ik doe richt ik me op helderheid, verhaalkracht en betekenis.

Meer weten? Lees dan mijn boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Of laat je hier inspireren!

 

You may also like