Herken jij deze angsten om je persoonlijke verhaal te delen?

Worstelen met het delen van je persoonlijke verhaal

Ter voorbereiding aan mijn boek stelde ik de lezers van mijn Verhalenmail de vraag waar ze het meest mee worstelen als het gaat om hun persoonlijke verhaal. Dat leverde een veelheid aan reacties op. Met twijfels, angsten en onzekerheden.

Wat zijn jouw obstakels als het gaat om het delen van een persoonlijk verhaal? Dat was een van de vragen die ik laatst stelde in een enquête onder mijn lezers. Dat waren er heel wat, bleek uit de antwoorden.

Ik heb ze gegroepeerd in vijf categorieën. Herken jij ze?

 

Angst 1: te veel bla-bla

Diverse mensen schreven dat ze bang zijn om voor het voetlicht te treden met een persoonlijk verhaal, omdat zo’n verhaal al snel als ‘blabla’ voelt. Alsof er op een knop gedrukt wordt en er dan een ingestudeerde riedel uit moet rollen.

Forse twijfels waren er ook wie er eigenlijk geïnteresseerd is in hun verhaal. Er is al zoveel geschreven, dus wie zit er op hun verhaal te wachten? “Ik ben bang dat het weinig toevoegt en dat het gebakken lucht is.”

Velen vroegen zich af hoe ze hun verhaal uniek en echt maken. Ze wilden niet de zoveelste zijn met een voorspelbaar verhaal van ‘ik heb iets ergs meegemaakt en nu straal ik weer’.

Soms zijn ze niet voldoende overtuigd van de waarde van hun persoonlijke verhaal voor hun doelgroep of organisatie. Het is niet uniek of bijzonder genoeg. “Ik heb geen missie en daarmee geen overtuigingskracht.”

Of ze hechten wel belang aan een eigen verhaal, maar er komen steeds andere prioriteiten op hun pad. Tijdgebrek speelt daarbij een rol, maar ook een fors writers block.

Angst 2: lastig om de focus te vinden

Inhoudelijk zijn er ook allerlei worstelingen. Zo vinden veel mensen het lastig om tot de kern te komen, bijvoorbeeld omdat ze een heldere focus missen in hun werkende bestaan.

Hoe haal je de rode draad eruit als je een grillige loopbaan hebt of een veelheid aan activiteiten ontplooid hebt? En hoe maak je een selectie uit ervaringen en gebeurtenissen met impact? “Er is te veel, het duurt eindeloos voordat ik alles op papier heb staan en die tijd heb ik niet. Ik heb geen overzicht en weet niet goed waar ik moet beginnen. En ik zie geen lijn.”

Angst 3: pijnlijke confrontaties met het verleden

Pijnlijke confrontaties met onzekerheden en onrechtvaardigheden uit het verleden houden ook mensen eveneens tegen om hun verhaal te noteren en te delen. Het is lastig om het op papier te zetten en al die pijnlijke gevoelens weer op te roepen.

Diverse mensen rapporteerden dat ze geen succesvolle carrière hebben gehad of ergens zijn vastgelopen. Ze twijfelen wat voor een verhaal er dan te vertellen valt. Ze vragen zich bovendien af of dat niet zo vrolijke verhaal eigenlijk wel bijdraagt aan hun bedrijf.

Angst 4: spottende reacties van anderen

De mogelijke reacties van de omgeving maken diverse mensen erg onzeker over het delen van hun verhaal. Ze zijn bang dat anderen het niet interessant vinden of zelfs slaapverwekkend. Ze vrezen dat ze ‘overdreven’ overkomen en dat ze als een dramatische aandachtstrekker weggezet worden.

Diverse mensen verwachten dat hun verhaal verkeerd begrepen wordt. Hoe stel je je kwetsbaar op temidden van allerlei bazige mensen met een grote mond?

Of dat het verhaal aanleiding geeft voor spottende reacties of negatief commentaar. Ze zijn bang zichzelf bloot te geven en blijven liever uit de schijnwerpers. Want anderen ervan vinden, komt toch wel persoonlijk aan.

Een angst die daarmee samenhangt is de gedachte van mensen dat ze met hun verhaal te hoog van de toren blazen. “Mijn grootste angst is dat mensen me niet geloven of arrogant vinden”, schrijft een deelnemer.

Angst 5: te weinig impact (en misschien wel een filmpje moeten maken)

Tot slot is er de vraag hoe je een verhaal interessant maakt en op een goede manier deelt. Diverse mensen zijn bang dat hun verhaal niet genoeg impact zal hebben. “Ik weet niet hoe ik mijn verhaal het beste naar buiten breng om mensen maximaal te inspireren en te boeien. Wat ik ga vertellen is belangrijk en ik wil dat op een juiste manier naar buiten brengen.”

Daarbij is de verspreiding van het verhaal ook nog een praktisch punt van zorg. Hoe bereik je de mensen die er werkelijk iets aan hebben?

Ook zijn diverse mensen bang dat er een filmpje of een mondelinge presentatie bij moet, of dat ze tegen hun zin toch iets met sociale media moeten doen. “Misschien moet ik wel op Facebook Live.”

 

Waar ga je van stralen?

Zelf denk ik dat iedereen iets heeft waardoor zijn ogen gaan stralen. Een verhaal waarover je eindeloos kan praten. Of juist een gebeurtenis, die je op fluistertoon deelt.

Dat verhaal, met die emotie, dat is ook wat anderen onmiddellijk raakt. Die verhalen zijn eindeloos interessant. Deze verhalen zeggen iets over jou, waardoor mensen met je mee willen doen. Tegelijkertijd zijn ze niet zo persoonlijk dat het ongemakkelijk voelt.

 

Wil je meer weten over het maken van je verhaal? Vraag dan mijn e-book aan over het bereiden van je eigen signatuurverhaal:

 

Ja ik wil mijn signatuurverhaal schrijven

 

Ik help je graag op weg.

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven. Daarom ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen die we elkaar vertellen.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met de ontwikkeling van creatieve (media)concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding. Bij alles wat ik doe richt ik me op helderheid, verhaalkracht en betekenis.

Meer weten? Lees dan mijn boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. Of laat je hier inspireren!

 

You may also like