Ja-maar, hoor jij jezelf dat ook wel eens zeggen?

Hoor jij jezelf dit ook wel eens zeggen?


Ja-maar…

… ik slaap slecht.
… het is niet origineel.
… ik heb geen tijd.
… het wordt me te veel.
… iedereen doet dit al.
… ik ben te jong.
… ik ben te oud.
… ik heb eerst meer opleidingen nodig.
… in deze sector is geen geld om mij te betalen.

Allemaal redenen om iets niet te doen.

Een nieuwe stap zetten bijvoorbeeld in de richting van je gewaagde droom. Het plan uitvoeren waar je al lang mee bezig bent.

Ga het eens voor jezelf na. Zijn die redenen echt onoverkomelijk?

Want ja, dat kan natuurlijk. Het leven heeft soms dingen voor je in petto waar je niet om gevraagd hebt. Je moeder breekt haar heup, je kind komt in de verdrukking, je partner ligt in de kreukels.

Dan moet je daar gewoon aandacht aan geven. Soms sla je eerst een zijpad in, voordat je verder gaat met wat je wilt doen in dit leven.

Er kan ook iets anders spelen.

Want misschien ben je eigenlijk bang voor de onzekerheid die een nieuwe stap ongetwijfeld met zich mee brengt. Dan schrik je terug en bedenk je de ja-maars er zelf bij.

De therapeut bij wie ik eens groepstherapie volgde tegen burn-out en verwante klachten maakte er meteen korte metten mee. Na de zoveelste ja-maar van de deelnemers stelde hij ons een scherpe vraag: wilden we nou beter worden of niet?

Ja natuurlijk, knikten we geschrokken. Dan was er maar één optie: nooit meer ja-maar zeggen.

Confronterend, maar de therapeut had gelijk. Ja-maar betekent je oude gedrag voortzetten. Maar ik snapte ook wel dat ik daardoor juist ziek was geworden…

De ja-maars skippen betekent ruimte geven aan een ander verhaal. Want hoe klein ook, er is altijd een stapje dat je wél kan zetten.

Een einde is ook een nieuw begin.

Hoe je dat precies doet lees je in mijn nieuwe boek Jongleren met Vermicelli – creëer en leef je verhaal.  Met fijne schrijf- en reflectie-oefeningen.

 

>> Ja, ik bestel graaG je nieuwe boek

 

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

PS Het boek Jongleren met Vermicelli is een inspirerend en origineel geschenk voor mensen die op een of andere manier zijn vastgelopen maar ook mensen die hun idee met de wereld willen delen. Alles begint met een goed verhaal 🙂 Bestel Jongleren met Vermicelli hier.

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven. Daarom ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen die we elkaar vertellen.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met de ontwikkeling van creatieve (media)concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding. Bij alles wat ik doe richt ik me op helderheid, verhaalkracht en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like