Drie boeken die eruit sprongen in 2019

Dit zijn de boeken die ik las in 2019. Ik heb ze voor jou op een rij gezet en gegroepeerd. Ter inspiratie!

December is een mooie maand om terug te blikken en te kijken naar de boeken die ik dit jaar las. Bijna veertig stuks, al las ik ze niet allemaal uit.

Deze drie boeken sprongen er voor mij uit in 2019:

1. Grand Hotel Europa

Bijzonder: het allerbeste boek van 2019 is ook de enige roman op mijn lijst: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer. De laatste jaren lees ik alleen nog fictie in mijn vakanties. En dat terwijl ik (mede in het kader van mijn studie Nederlands) ooit de ene roman na de andere verslond. Nu zijn romans voor mij eerder als de suikerzoete merinquetaart met kerst: niet te vaak, dan blijft het een traktatie.

Juist deze ene roman leek helemaal geen succes. Het had niet veel gescheeld of ik had de vuistdikke pil na veertig bladzijden vol irritatie terzijde gelegd. Wanneer begon de plot van dit boek nou eens? Wat was dit voor een eigenaardig werk vol wijdlopige beschrijvingen?

Ik ben heel blij dat ik toch doorlas. Wat een wonderbaarlijke caleidoscoop aan karakters, dialogen, zelfspot, vergezichten en stedenportretten.

Achteraf beschouw ik het hele boek als een fenomenale grap. Er is helemaal geen plot! Er is alleen maar een vernuftig spel met fictie en werkelijkheid. De lezer die een zinnige plot verwacht, wordt gewoon met een kluitje in het riet gestuurd.

Maar wat een bouwwerk van prikkelende gedachten, gevat in prachtig gebeeldhouwde zinnen. Wat een waardevolle bespiegelingen over de toekomst van Europa. Toen ik het boek dichtsloeg, kon ik alleen maar ademloze bewondering voelen voor dit imposante werk.

2. De meeste mensen deugen

Het tweede indrukwekkende boek is De meeste mensen deugen, een nieuwe geschiedenis van de mens van Rutger Bregman. Dit boek tapt uit hetzelfde bemoedigende vaatje als mijn topboek van vorig jaar, Feitenkennis van Hans Rosling: goed kijkend naar de feiten gaat het eigenlijk best goed met de mensheid.

Bregman onderzoekt hoe mensen handelen als ze op zichzelf zijn aangewezen: slachten ze elkaar af of zorgen ze juist voor elkaar? Daarbij verbindt hij inzichten met elkaar, die afkomstig zijn uit de psychologie, biologie, antropologie, economie, archeologie en nog veel meer. Dat leidt tot een zeer boeiende ontdekkingstocht.

De meest vriendelijke mensen hebben tienduizenden jaren lang de meeste kinderen gekregen, schrijft hij. De survival of the friendliest. Wij zijn de homo puppy, veel vriendelijker, zachter en kinderlijker dan de uitgestorven Neanderthaler.

Hij maakt ook korte metten met onderzoeken en verhalen die aantonen dat mensen kwaad, egoïstisch en sadistisch zijn. De meeste mensen deugen wel, maar juist deze onderzoeken deugen meestal niet.

De conclusie: als je twijfelt aan de bedoelingen van mensen, ga dan uit van het goede. Een zeer inspirerende boodschap, zeker ook voor storytellers.

3. Je bent wat je doet

Tot slot noem ik Je bent wat je doet, van zelfkennis naar gedragsverandering van Roos Vonk. Ik las de herziene versie van 2019, die afgelopen voorjaar opnieuw uitkwam. Fascinerend hoe je identiteit zich voegt naar de manier waarop je handelt. Roos Vonk zet dat in hele nuchtere en concrete bewoordingen uiteen.

Ze vertelt bijvoorbeeld dat we allemaal een klein kind in ons verscholen hebben zitten, dat het liefst nergens moeite voor wil doen en geen ongemak wil voelen. Maar we zijn volwassenen die iets voor elkaar willen krijgen.

Je gedachten en gevoelens over ongemak verdienen niet het laatste woord over wat er moet gebeuren. Dat heb jijzelf. Dus roept ze op om het dreinende kind te smoren en het te gaan doen, ongeacht je stemming. Richt je liever op wat je wilt creëren in plaats van wat je wilt vermijden. En ontdek het al doende.

Een heerlijk geschreven boek, dat ik ademloos uitgelezen heb.

Dit zijn de overige boeken die ik dit jaar las. De links brengen je naar de boekbesprekingen die ik er eerder dit jaar over schreef. De 🎗 heb ik uitgedeeld aan de boeken waar ik de meeste inzichten uithaalde.

Persoonlijk leiderschap

Communicatie

Doelen bereiken

 • De ladder – Ben Tiggelaar
 • Grip – Rick Pastoor
 • De dip – Seth Godin

Creativiteit

 • Think like a designer, don’t act like one – Jeroen van Erp
 • Slimme non-fictie schrijven, van droom tot boek – Marc Buelens
 • The secret of the highly creative thinker. How to make connections others don’t – Dorte Nielsen & Sarah Thurber
 • Keep Going – Austin Kleon
 • The war of art. Break through the blocks and win your inner creative battles – Steven Pressfield
 • The Power of Creativity. Learning How to Build Lasting Habits, Face Your Fears and Change Your Life – Bryan Collins
 • Big Magic – Elizabeth Gilbert
 • De kracht van beelddenken. Een creatieve manier om koers te bepalen voor individu, team en organisatie – Ghislaine Brombergen 🎗

Psychologie en coaching

 • Breinspel. Activeer het onderbewuste brein – Chantal van den Berg
 • Laat je niet gijzelen – George Kohlrieser
 • De kracht van betekenis – Emily Esfahani Smith 🎗
 • Coachen 3.0 Deel 1, Motiverende gespreksvoering – Sergio van der Pluijm 🎗
 • The confidence gap – Dr. Russ Harris 🎗
 • Bevrijd je demonen – Tsultum Allione
 • Coachen zonder blabla. Maak van elk coachgesprek een krachtige ervaring – Benjamin Ball

Storytelling

 • Opvallen met visual storytelling – Vincent Gerritsen
 • Winning the Story Wars – Jonah Sachs
 • 36 dramatische situaties – Jan Veldman
 • Leven in verhalen. Begeleiden met mythen, sprookjes en gedichten rond vragen op de levensweg – Michiel de Ronde
 • Basisboek scenarioschrijven – Joost Schrickx

Business

 • 50 Verdien Modellen – Jeanet Bathoorn & Petra Iuliano
 • The road less stupid, advice from the chairman of the Board – Keith J. Cunningham
 • De Klantmagneet – Irene Ogier

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Hoe meer verhalen, hoe rijker ons leven. Daarom ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen die we elkaar vertellen.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met de ontwikkeling van creatieve (media)concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding. Bij alles wat ik doe richt ik me op helderheid, verhaalkracht en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like