Wanneer je je verhaal in een nieuw licht zet

Verhalencoaching helpt je om je verhaal in een nieuw licht te zetten. Ineens zie je helder waar je het allemaal voor doet.

Wat je aan anderen leert, heb je vaak ook zelf te leren. De vrouw die dit ooit tegen me zei sloeg eigenlijk de spijker op zijn kop. Ik vond het best lastig om uit te leggen wat ik precies doe als storytellingcoach en wat dat precies oplevert voor mijn klanten.

Ik begin vaak over storytelling.

Maar dat roept vaak allerlei onbedoelde associaties op. Het is voor veel mensen een begrip geworden met de diepgang van een pierenbadje, terwijl het woord voor mij bijzonder veel betekenis heeft. Beter nog, storytelling gaat juist over betekenisgeving.

Wat wel helpt zijn concrete voorbeelden delen over diepgaande veranderingen die verhalen teweeg brengen. In praktijk brengen wat ik preek.

Zoals over Caroline, die huidtherapeut is. Ze behandelt allerlei medische huidproblemen, zoals oedeem, acne, littekens, couperose en overbeharing.

Ze haalt de beste resultaten als klanten actief aan de slag gaan met haar adviezen. Hoe intensiever zij zelf aandacht besteden aan een betere huidhygiëne, goede voeding en de juiste reinigingsmiddelen, hoe glanzender en gezonder hun huid.

We doen het echt sámen, zegt Caroline.

 

Maar veel klanten leunen achterover en verwachten dat zij als therapeut na enkele behandelingen een mooie gezonde huid tevoorschijn heeft getoverd. Daar baalt ze van.

Daar komt nog wat bij: haar klanten zijn met hun gezicht echt letterlijk haar sprekende visitekaartjes. Maar dat zijn zij alleen als ze thuis doen wat zij in de behandelkamer adviseert…

Ze voelt zich vastgelopen in haar werk. Dat trekken en sleuren, dat wil ze niet meer.

Waarom ben je dit vak eigenlijk gaan doen, vroeg ik aan haar.

“Nou, ik had vroeger veel acne en dacht dat ik daar nooit vanaf zou komen”, zei ze. “Maar dat is toch gelukt. Dat heeft me een nieuw leven gegeven.”

Haar gezicht vertoonde geen spoor meer van de vroegere acne.

Dat is haar eigen visitekaartje.

Ik zag het gewoon vallen: het kwartje over haar eigen verhaal. Ze besefte ineens dat ze niet alleen huidproblemen oplost, maar ook enorm veel onzekerheid weghaalt bij haar klanten. Iemand die zich nauwelijks durfde te vertonen, passeert dankzij haar therapie de schaamtegrens.

Het draait om zelfvertrouwen en zelfs een nieuwe identiteit, waardoor haar klanten ineens weer zichtbaar durven te zijn. Ze krijgen daarmee net als Caroline een nieuw leven.

Auteur Griet op de Beeck, die onlangs een lezing hield in Amsterdam, verwoordde het zo: “Zolang we ons schamen, kunnen we onze verhalen niet vertellen. En onze verhalen zijn onze identiteit.”

Als verhalencoach heb ik veel gemeenschappelijk met een huidtherapeut, bedenk ik me later.

Ook mijn klanten kunnen zich ineens veel beter positioneren als ze hun verhaal kennen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en een versterkte identiteit. In veel gevallen kunnen ze daardoor ook effectiever werken en veel meer impact behalen.

Hoe waardevol is het als je helderheid hebt over je eigen verhaal!

Caroline kijkt nu anders naar de betekenis van haar werk. Net als een slang heeft ze haar oude huid afgelegd. Ze straalt, want ze beseft ineens dat ze mensen hoop geeft als ze samen aan huidverbetering werken. Haar verhaal staat ineens in een nieuw licht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like

Leave a comment