Tussentijd: heen en weer slingeren tussen twijfel en verlangen

Tussentijd: het onbestemde gevoel van iets nieuws beginnen, maar er nog niet zijn. De Amerikaanse schrijfster Nancy Levin noemt het treffend de ruimte tussen ‘no longer and not yet’.

Ben ik nog met de juiste dingen bezig? Klopt het nog? Wat staat mij nu te doen?

Zijn dat vragen die jou bezighouden? Zelf was ik er enkele maanden geleden al mee gestart, nog onwetend van thuis-quarantaines en intelligente lockdowns.

Ik voel namelijk dat mijn jas als verhalenmaker me niet meer goed past. Met verschillende teams maakte ik jaar na jaar talrijke boeken, boekjes, magazines en andere co-producties. Ondertussen ontwikkelde ik me als schrijver, coach en storytelling-specialist. Dat smaakte naar meer.

Daarom zocht ik naar manieren om andere accenten te leggen: van het ambachtelijke (schrijf-)werk naar begeleiding van de groei van mensen die impact willen maken.

Ik zie al waar ik heen wil (en voel het eigenlijk ook) maar ik ben er nog niet. De verwarrende situatie rondom Corona heeft dat nog eens aangescherpt.

Nu zitten we allemaal in een tussentijd.

En dat is mooi, want tussentijd betekent een periode van uitproberen, ongeacht het resultaat

Ik slinger heen en weer tussen twijfel en verlangen. Aan de ene kant zet ik voorzichtige stappen naar de nieuwe koers. Maar ik heb ook een brandend verlangen dat het in een flits allemaal ineens duidelijk is.

Maar nee, de tussentijd kenmerkt zich juist door vertraging. Je moet de ingrediënten laten gisten, suddertijd inbouwen en ontdekken welke mogelijkheden zich openen. Het gaat over leren ontspannen in het ongemakkelijke gevoel van ‘nog te weinig’ en ‘te klein’ en het geloof dat het iets bruikbaars gaat opleveren. Ooit.

Het gaat over ook spelen, vertrouwen houden en het omarmen van onzekerheid.

Het gaat dus om doen en het nog niet weten.

Ik bedwing mijn ongeduld, want deze tussentijd duurt inmiddels veel langer dan verwacht. Na het schrijven van mijn boek Jongleren met Vermicelli dacht ik namelijk dat ik er al was.

Gelukkig krijg ik steeds meer houvast en leer ik mijn eigen verhaal nog beter kennen. Gek genoeg helpt deze corona-tijd daarbij. Steeds beter weet ik waar mijn missie over gaat: met verhaal- en uitvoeringskracht help ik experts om impact te maken met wat zij het liefst willen.

Wat ook helpt is mijn missie visualiseren met behulp van archetypes, zoals ik ook doe bij mijn coachingsactiviteiten.

Mijn werk als verhalenmaker was het typische werk van de creator. Als ik aan mijn toekomstdroom een archetype koppel, dan past daar een ander oerkarakter bij, namelijk de magiër. Het levensdoel van de magiër is om dromen tot leven te wekken en uit iets onooglijks iets bijzonders te creëren. De magiër speelt daarmee een rol bij de transformatie van wat er nog niet is maar wat zich al wel aandient.

De magiër voelt zich dus bij uitstek goed thuis in de onbestemde tussentijd!

Honor the space between no longer and not yet, zegt de Amerikaanse schrijfster Nancy Levin. Die uitspraak kan ik van harte onderschrijven. Ondanks de onzekerheid weet ik te genieten van deze periode. Ik voel me dankbaar dat dit kan en dat zoveel mensen vertrouwen daarin hebben.

Zit jij ook in een overgangsfase? En hoe ga jij om met deze tussentijd?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontdekken hoe je invulling geeft aan de tussentijd?

>> Kijk hier: bouw suddertijd in voor betere ideeën

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like