Als je niet te creatief mag zijn...

Over losweken uit oude patronen en nieuwe denkpaden bewandelen

Als bijna afgestudeerde neerlandica kreeg ik ooit via het uitzendbureau een vakantiebaan als secretaresse aangeboden. Dat was bij een deftig advocatenkantoor, dat een typiste met verstand van Nederlandse taal wel interessant vond.

Misschien voelde ik me daarom wel aangemoedigd om de juridische brieven zo toegankelijk mogelijk te schrijven. En soms zelfs de intro een tikkeltje aantrekkelijker te formuleren dan de advocaten aan mij gedicteerd hadden.

Wat een vergissing had ik begaan.

Want de advocaten waren totaal van slag door mijn gewaagde aanpassingen.

Alle documenten die ik zo zorgvuldig uitgetypt en geredigeerd had, kreeg ik prompt retour. Al mijn zogeheten ‘dichterlijke vrijheden’ moest ik van mijn bemoeibazen weer vervangen voor archaïsche formeringen, dubbele ontkenningen en onbegrijpelijk jargon.

Nu snap ik wel dat taalgebruik bij juristen heel nauwkeurig moet zijn. Er hoeft maar één woordje niet precies op zijn plek te staan en er staat soms iets totaal anders dan er bedoeld is.

Uit veiligheidsoverwegingen grepen deze advocaten daarom liever terug op hun omslachtige standaardzinnen. Ook al hadden hun cliënten daar een tolk voor gewone-mensen-taal bij nodig, want de lezers spraken helaas geen juridisch.

Lekker creatief met taal was er dus niet bij.

Maar het was vooral een geweldige gemiste kans.

De advocaten deden hun werk met dwangsommen, niet met empathische teksten die mensen weer bij elkaar brachten. Ze deden niets met fijne inzichten uit de brein- en gedragswetenschappen om mensen in beweging te brengen. En ze pasten al helemaal niet zoiets frivools toe als storytelling om de zaken voor hun cliënten voor elkaar te krijgen.

Helaas staat het conservatieve taalgebruik van het advocatenkantoor niet op zichzelf.

Veel leiders, professionals en experts grijpen terug op wat ze al kennen. En dat gaat heel wat verder dan taal. Ze vallen steeds in dezelfde patronen. Nu de wereld op zijn kop staat, lopen ze daarmee vaak hopeloos vast.

Niemand kan ver in de toekomst kijken, en nu al helemaal niet. En je weet dus ook niet of je nog wel houvast kunt ontlenen aan oude standaarden.

Volgens mij is een creatieve mindset een noodzaak om je in onzekere tijden toch staande te houden. Zoveel meningen, zoveel belangen, zoveel visies: dat speelt tegenwoordig in bijna elke beroepsgroep.

Dat vraagt om permanente nieuwsgierigheid, mentale lenigheid en reflectie.

Met die eigenschappen in je rugzak kun je namelijk nieuwe wegen zoeken en jezelf snel aanpassen.

  • Is er een andere mogelijkheid?
  • Wat is er nog meer?
  • Wat kan er beter, duurzamer of mensvriendelijker?

Met die vragen geef je je brein de opdracht om te zoeken naar wat er wel kan.

Andere denkroutes geven ruimte om nieuwe mogelijkheden te zien. Zonder archaïsche formuleringen, maar ook zonder negatieve gedachten die je vaak onnodig tegenhouden. Niet verbitteren, maar verbeteren. Dan kan deze rare tijd juist veel moois opleveren.

Succes!

 

 

 

 

 

 

Wil jij dat ook, een creatieve mindset ontwikkelen? Doe dan mee met Excelleren met Ideeën, het online programma om je mindset weer op de stand ‘creatief’ te krijgen. Inmiddels hebben meer dan vijftig deelnemers al ervaren hoe ze daarmee de vrijheid in hun hoofd terug krijgen. Ze hebben geleerd om hun filterbubbel op te blazen en de beren op de weg te tackelen.

Kijk hier voor meer informatie: Excelleren met Ideeën.

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like