Hoe ons geluk in enkele maanden achteruit gehold is

Erasmus Universiteit Rotterdam heeft geluksonderzoekers die op de voet volgen hoe wij ons voelen in tijden van corona. Vorige week publiceerden zij de resultaten van een meting onder 1000 inwoners van Nederland over geluk.

En wat denk je?

Het gevoel van geluk is sinds ‘corona’ met meer dan 1 punt gedaald, namelijk van een 7,5 naar een 6,3 (op een schaal van 10).

Een schrikbarende achteruitgang.

Nu is geluk heel subjectief; ze meten echt een gevoel.

Om er toch iets zinnigs over te zeggen, kun je inzoomen op diverse factoren die dat geluk bepalen. Een hele belangrijke factor is het gevoel van autonomie. Het is voor mensen erg belangrijk om zeggenschap te hebben over de manier waarop ze hun werk uitvoeren en hun leven inrichten.

De tweede factor is het gevoel van verbinding met anderen en met een hoger doel. En als laatste een gevoel van competentie en groei

Wat blijkt nu?

De drastische daling van geluk ligt niet aan de mate waarop mensen hun eigen beslissingen kunnen nemen.

Als je naar werk kijkt, dan is dat geluk er juist voor veel mensen er met sprongen op vooruit gegaan. Je hebt niets meer te maken met reistijden, je werkt op de momenten die je zelf fijn vindt en je hebt altijd je eigen favoriete thee of koffie bij de hand.

Als je wilt maak je een wandeling tussendoor. Je bent lekker aan het werk, terwijl de kat spinnend in de buurt toekijkt.

Misschien werk je met het mooie weer wel vaker buiten in je zomerkantoor. En zo nodig ga je tussendoor even naar de kapper, nu dat weer kan. Bronnen van klein geluk!

Geen afleiding doet bovendien wonderen voor veel mensen.

Omdat je geen last meer hebt van tijdversnipperaars, schiet je productiviteit als een raket omhoog.

Onderdeel twee, het gevoel van verbinding met anderen en met een hoger doel, kan minder goed uitpakken. We hebben onze familie en vrienden niet meer in de buurt, we missen allerlei sociale activiteiten. En misschien slaat wel het gevoel van eenzaamheid toe. Of het knagende gevoel van financiële onzekerheid.

Maar de allergrootste minpunt komt nog.

Want mensen rapporteren ook massaal dat hun ontwikkeling nu stilstaat. Ga maar na: opleidingen zijn massaal stilgelegd. Intervisies, seminars, congressen: allemaal opgeschort, uitgesteld, afgesteld.

We horen veel verhalen over mensen die thuis alle ballen in de lucht moesten houden toen de kinderen thuis waren. Maar er zijn ook veel mensen die zich thuis te pletter vervelen en zich niet meer nuttig voelen. Ze ervaren geen mogelijkheden om te groeien en zien weinig perspectief om zich te ontwikkelen.

En juist dat laatste onderdeel is een belangrijke factor waarom dat het geluksgevoel voor werkenden zo achteruit gehold is, rapporteert werkgeluksonderzoeker Onno Hamburger op deze website.

Jezelf ontwikkelen is een enorm belangrijke behoefte.

Ik merk dat ook bij mijn deelnemers aan Excelleren met Ideeën.

Nogal wat deelnemers willen iets anders met hun werk en verlangen ernaar om weer te groeien. Ze zoeken een nieuwe uitdaging, in hun werk, in hun persoonlijke leven of allebei. Of ze willen deze periode heel graag gebruiken om te verdiepen en een vernieuwingsslag te maken.

Bij Excelleren met Ideeën leer je niet alleen manieren om anders te denken, maar neem je ook een persoonlijk project als uitgangspunt. Dat kan een verandering zijn die je door wilt voeren in je leven, misschien zelfs een loopbaanswitch. Of een project waarbij je voortgang wilt boeken, omdat het echt van waarde is voor jou.

Excelleren met Ideeën voorziet dus precies in die elementaire behoefte om jezelf een nieuwe impuls te geven. Maar wel op een aangename en lichtvoetige manier.

Verwacht geen zware leerkost. Mijn doel is juist dat je ontdekt hoe het moeitelozer en lichter kan.

Ik nodig je van harte uit om mee te doen als je bij dit alles denkt, ja dat geldt ook voor mij.

Zodat de ontwikkeling van jezelf bijna net zo leuk is als eindelijk weer eens naar de kapper gaan!

 

Ja ik wil meer weten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

 

 

 

 

You may also like