Als je weer over het muurtje wilt kijken

Ik was net vijftig geworden. Onze kinderen vlogen uit. En ik was getriggerd door de uitspraak van verouderingsonderzoeker Andrea Maier dat mensen in de toekomst mogelijk 130 jaar worden.

Dat is het moment dat je ineens denkt: is dit het leven dat ik de komende jaren wil leiden?

Als ik nog een reeks decennia voor me heb, hoe ga ik mijn leven dan inrichten? En wat betekent mijn werk daarbij?

Dat was ook het moment dat ik me ging ingraven in het thema werkgeluk. We leven en werken steeds langer, maar hoe blijven we ook lang gelukkig?

Al snel bedacht ik me dat ik hierover een boek wilde schrijven. Ik verdiepte me in een indrukwekkende stapel boeken en artikelen. Maar toen ik daadwerkelijk dit grootse en meeslepende thema wilde aanpakken, raakte ik er helemaal in verstrikt.

Zoals vaker boden persoonlijke verhalen de sleutel tot de oplossing.

Ik kwam namelijk op het idee om vraaggesprekken te gaan houden met mensen die hun eigen weg gevonden hadden. Dat leverde een fantastische serie ontmoetingen op, die ik vastlegde in deze reeks blogs over werkgelukzoekers.

Zo wandelde ik met Roeland Schweitzer door Veenendaal, waar hij zijn ingewikkelde levensverhaal deelde. Aan één wandeling hadden we niet genoeg, dus we struinden later ook nog door het Haagse duingebied Meijendel.

Ik ontmoette Francis van Kessel, die met haar ongelooflijke Pippi-avonturen een levenslange inspiratiebron voor mij zal blijven.

In het voormalige weeshuis van Woerden raakte ik enorm onder de indruk van John Tamerus. Hij had een ingewikkelde internationale politiebaan, maar zette daarnaast bijzondere sociale projecten op en was ook nog eens auteur van een indrukwekkende reeks boeken.

Ook scharrelde ik de tachtigjarige drogist Cor van Mourik achterna voor een interview in een volgepropt magazijn. De man had als jonge vader ternauwernood kanker overleefd en stond nog steeds met fabelachtig plezier iedere dag in zijn winkel.

En dan noem ik nog niet alle andere ontmoetingen die ik mocht beleven. Alle deelnemers werden me allemaal enorm dierbaar en gaven me nieuwe perspectieven op mijn onderzoeksthema. Al doende werd ik er eigenlijk al gelukkiger van.

Ze lieten me weer over het muurtje kijken.

Dat boek dat ik in gedachten had, kwam er uiteindelijk ook. De interviews lagen aan de basis van Jongleren met Vermicelli, dat afgelopen najaar verscheen.

Aan al deze belevenissen dacht ik ineens weer terug na enkele gesprekken met deelnemers die binnenkort starten met mijn programma Excelleren met Ideeën.

Ze vragen zich ook af: is dit het nou?

Ik hoor hoe diverse mensen een grote terugslag hebben gehad door ‘corona’. Ze zijn niet alleen overdonderd geraakt, maar zijn ook hun creatieve vermogens onderweg verloren. Logisch, want als je overdonderd bent, kun je ook niet meer over het muurtje kijken. En dus ben je ook niet meer zo vindingrijk als daarvoor.

Als je weinig perspectief ziet, bijvoorbeeld omdat je werk in deze tijd grotendeels stilgevallen is, dan is het lastig om nieuwe oplossingen te vinden. En als er weinig uit je handen komt, bijvoorbeeld omdat het thuiswerken je helemáál niet bevalt, geldt eigenlijk hetzelfde.

Ze zien geen perspectief.

Geldt dit ook voor jou? En vraag je je af hoe je je flow terug vindt? Wil je weer gaan borrelen en bruisen?

Excelleren met Ideeën is geknipt voor jou, als je deze coronatijd wil aangrijpen voor vernieuwing. Voor je persoonlijke leven, voor je werk of voor je bedrijf. Hoe gebruik je juist deze periode om te werken aan je veerkracht en creativiteit? Hoe ga je weer denken in mogelijkheden?

We starten maandag aanstaande. Aanmelden kan nog tot en met 6 juni.

 

Ja, ik wil meer weten 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like