Let op het piekmoment en het einde

Waarom piekervaringen zo belangrijk zijn

Deze zomer blijven we voornamelijk dicht bij huis. Minder avontuurlijk? Het is maar hoe je het aanpakt. En hoe je het bijbehorende verhaal vertelt. Lees hier hoe je er een memorabele zomer van maakt.

Misschien ga je op vakantie (al dan niet in eigen land), misschien ga je voorlopig niet weg.

Wat in ieder geval zeker is: voor de meesten van ons ziet de zomer er heel anders uit dan anders. Zonder festivals, zonder exotische bestemmingen, zonder kamp voor de kinderen.

Wordt het daardoor ook een futloze zomer?

Dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

De rust die we de afgelopen maanden al hebben ervaren, blijkt voor velen weldadig.

Tegelijkertijd is er wel een verschil met andere zomers. De dagen rijgen zich al snel aaneen tot een grote blur zonder uitschieters. Wat je precies gedaan hebt, zul je je na afloop nauwelijks herinneren.

Relaxt, ja. Maar verder?

Wil je dat niet, dan kun je jezelf een zetje in de goede richting geven. Of liever gezegd, je brein. Met een iets andere invulling dan anders. En daarvoor heb ik een handige tip.

Die tip is trouwens ook handig om daarmee het bijbehorende verhaal te vertellen. Want al vertellend geven we vorm aan onze herinneringen.

Eerst even een breinweetje.

Of het nu gaat over een vakantie, een feest of een lange zomer thuis: vooral de piekervaring én het afsluitende moment blijken bijzondere krachten te hebben voor ons brein.

Ze hebben namelijk onbewust de potentie om de héle ervaring memorabel te maken. Dus niet alleen die piekmomenten, maar alles van het begin tot het einde.

Er zijn dus maar twee piekmomenten nodig om de gehele gebeurtenis later te herinneren als een topervaring. Een vuurwerkshow is zo mooi als de meeslependste oooooh! en de allerlaatste spectaculaire lichtfontein.

Dit effect staat in de psychologie bekend als de peak-end-rule.

Het piekmoment (peak) is het meest emotionele moment van de ervaring en kan zowel positief als negatief geladen zijn. Denk aan een knallende ruzie, een onverwachte ontmoeting of een intens moment van verwondering (bijvoorbeeld over een prachtige sterrenhemel).

De tweede bepalende factor is de afsluiter (inderdaad, de end uit de formule).

Of het nu gaat om een etentje, een evenement of een vakantie, de afronding van die gebeurtenis is cruciaal voor de manier waarop je later aan het geheel terugdenkt.

En het liefst is dat natuurlijk een bevredigend slot. Niets is zo frustrerend als een concert dat als een nachtkaars uitgaat. Of een film, waarvan de slotscène totaal niet klopt.

In het verhaal over mijn vakantie zonder paspoort waren die emotionele uitschieters twee ontdekkingen: het moment dat ik plotseling mijn portemonnee miste en me realiseerde welke blunder ik begaan had. En het moment dat ik mijn tas weer terugzag, thuis aan de kapstok.

Twee piek-emoties: de wasknijpers in ons brein om de rest van de vakantie-ervaring aan op te hangen.

Zorg dus érgens in deze zomer voor een piekervaring.

Hoe lang die ervaring feitelijk duurt, dat doet er voor ons brein niet toe. Heb je zo’n piek beleefd en een geweldig slot gehad, dan zul je de hele periode achteraf als een bijzondere periode ervaren. Ook als de rest van de zomer voortkabbelde.

Creëer die piekmomenten zonodig zelf.

Geef deze zomer bijvoorbeeld een prachtige aftrap met een etentje op een bijzondere plek. Bedenk iets avontuurlijks, zoals het bezoeken van een nieuwe bijzondere locatie. Ga ‘s nachts naar de sterren kijken of zwemmen. Volg een uitdagende route.

En eindig met een energieke knaller, zodat je ook een memorabele afsluiter beleeft. Je creëert daarmee je eigen verhaal van die gedenkwaardige eindeloze zomer van 2020.

 

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden. We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Als verhalenmaker en storytelling-expert help ik je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen.

Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden. Meer daarover lees je in mijn nieuwste boek Jongleren met Vermicelli.

Nog meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like