Het geheim van instant inspiratie

Wat als je een column moet produceren, maar je hoofd nog vol zit met taken die eerst afgehandeld moeten worden? Of als je iets anders creatiefs moet doen, maar totaal geen gelegenheid hebt om inspiratie op te doen? Ontdek hier het geheim van instant inspiratie.

Voor het schrijven van een knetterende column heb je creatieve ideeën nodig. Een afwijkende invalshoek. Een scherpe observatie.

Op zo’n geniaal idee kom je alleen als je daarvoor de nodige rust hebt in je hoofd.

Maar als er iets op dat moment ontbrak in mijn toenmalige leven als columnist, dan was het wel rust.

En dus ook geen bliksemschichtmomenten voor instant-inspiratie.

Behalve columnist was ik in die jaren ook parlementair journalist. Ik holde van de ene persconferentie naar de andere bijeenkomst. Tussendoor werkte ik stapels Kamerstukken weg.

Op donderdagmiddag was ik bek-af, zonder dat ik een minuut de gelegenheid had gehad om te bespiegelen over een geschikt onderwerp. Vervolgens was het tijd om de kinderen op te halen bij de opvang, eten op tafel te zwieren en de jongens naar bed te stuiteren.

Column-ontwijkend gedrag, zo kon je het ook wel noemen.

Want ik legde de lat hoog, dus het was makkelijker om alle eenvoudiger werk- en thuisklussen eerst weg te smurfen.

Ondertussen hijgde de eindredacteur in mijn nek. Want op vrijdagochtend diende ik mijn politieke column in te leveren. Dat deden we ‘op zijn Assepoesters’: vóórdat de klok 12 sloeg.

Toch wist ik op vrijdagochtend de eindredacteur te verrassen. Want de column arriveerde al die jaren keurig op tijd in de juiste inbox. In feestelijke baljurk en mét beide muiltjes.

Hoe dat kon?

Eigenlijk ontstellend eenvoudig.

Op donderdagavond ging ik nog even douchen.

Terwijl het warme water over me heen stroomde, vulde mijn hoofd zich met invallen. Al snel buitelden de zinnen over elkaar heen. Nog voordat ik de kraan dichtdraaide, waren deze zinnen ook in een vorm gevallen.

Na het douchen schreef ik de column direct uit. Daarvoor had ik een notitieboekje klaarliggen. Een nachtje slapen leverde meestal nog enkele aanscherpingen op.

Vervolgens hoefde ik op vrijdagochtend deze papieren versie alleen maar over te typen. Ik kon nog wat wieden in de woorden en het geheel netjes polijsten.

Daarbij leerde ik dat alles wat je nodig hebt al in je zit.

Je bent je eigen schatkamer.

Je moet er alleen bij zien te komen.

Een douche helpt je om al die ervaringen, kennis en wijsheid naar boven te takelen. En dat geldt ook voor andere manieren om je brein tot bedaren te brengen. Van wandelen en fietsen tot schrobben en tuinplanten in toom houden: allemaal manieren om je rondhupsende gedachten een ommetje te laten maken.

Dat is eigenlijk het simpele geheim voor instant inspiratie: even op de pauzeknop drukken.

Dus ontsluit die innerlijke krachtbron.

Op de online Summer School voor Verwondering ga je vijf weken op avontuur in je eigen leven. Daarbij ontdek je hoe je zelf die knoppen voor inspiratie vindt en aanzwengelt. En er ook nog eens iets origineels van bakt.

Op 20 juli gaat de nieuwe groep van start. Meer weten over de Summer School? Neem een kijkje via deze button!

Ik wil meer weten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like