Stop maar met die lijst voordelen

Heb jij een goed idee waarmee je de wereld wilt veroveren? Een nieuw aanbod? Een gaaf programma? Misschien heb je dan je enthousiasme wel eens gedeeld via een lijst met alle voordelen.

Bij het delen van alle voordelen merkte je wel dat anderen je glazig aankeken. Of ze haakten halverwege je opsomming af.

Dat was raar.

Waarom zagen je gesprekspartners al die voordelen niet?

Ze hoefden eigenlijk alleen maar JA te zeggen, want je bood het ze op een presenteerblaadje aan.

Heimelijk dacht je zelf nog iets. Je had er zoveel tijd en energie in gestoken. Dat mag toch ook gewaardeerd worden.

Maar nee.

Kennelijk is er iets anders nodig om een ander ook zo enthousiast te krijgen.

Madelon had bijvoorbeeld met een collega een prachtige workshop bedacht om pesten op de werkvloer aan te kaarten. Er was zelfs een royale subsidie voor, dus als trainers waren zij voor een minimaal bedrag in te huren.

Dat moet zo gaan lukken, dachten ze.

Maar tot hun grote frustratie kregen ze nauwelijks aanvragen.

Madelon benoemde herhaaldelijk bij diverse organisaties hoe aantrekkelijk haar workshop was. Ze vertelde nóg meer over de inhoud en somde alle pluspunten op. Met het nodige ongemak, want ze had ook last van promotieschaamte.

En haar gesprekspartners? Die knikten haar vriendelijk toe. Ze zeiden dat ze het begrepen. En deden niets.

Dat lijstje met pluspunten zei hen heel weinig.

Feiten overtuigen meestal niet, ook niet als dat hele positieve feiten zijn. Dikke kans dat haar toehoorders die voordelen de volgende dag zelfs niet meer konden navertellen.

Zo jammer.

Niet de voordelen dus. Wat dan wel?

Veel slimmer is het om een levendig verhaal te vertellen. Want als je een verhaal vertelt, heb je de aandacht. Verhalen maken ons nieuwsgierig. Ons brein is toegerust om verhalen gretig te ontvangen, op te slaan en door te vertellen.

En al helemaal als dat een verhaal met plakkracht is.

Zo’n verhaal draait altijd om emoties.

Je somt niet de pluspunten op, maar je benoemt juist de problemen en de emoties die daarmee gepaard gaan.

Een verhaal gaat altijd over een hoofdpersoon die een verlangen heeft en veel moeite moet doen om dat verlangen waar te maken. Of het gaat over een persoon die ergens tegenaan loopt en daar iets aan wil doen.

Twee ingrediënten.

Een verlangen. En een probleem.

Madelon vertelde vervolgens een verhaal over twee mensen die ernstig getreiterd waren door collega’s. Zij waren immers de aanleiding geweest om de workshop te ontwikkelen.

Het was een schrijnend verhaal over mensen die zich jarenlang niet gehoord voelden. Net zoals de turnsters, die nu in het nieuws zijn.

Dat hielp.

Doe als Madelon. Vergroot het probleem uit. Vertel welke pijnpunten de mensen voelen. Laat je lezer aanhaken, omdat hij hetzelfde voelt als de mensen in het verhaal.

En bereik wat je voor ogen hebt.

 

Sprankel!

 

 

 

 

 

Ideeën nodig om je persoonlijke verhalen op te diepen? Download dan (gratis) onderstaande lijst om gemakkelijk op gang te komen.

 

DOWNLOAD HIER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like