Als ik bij de bakker sta te wachten op mijn bestelling, kijk ik even opzij. Daar staat een vrouw met een robuuste kinderwagen. Zo’n terreinwagen waarmee je elk kind over het strand kan sjorren.

Wacht even, denk ik.

Nogmaals kijk ik opzij. Er zit geen kind in, maar een hond.

Een Franse bulldog, hoor ik van deze vrouw. Honden die ooit werden ingezet bij stierengevechten (vandaar de naam), maar door fabrieksarbeiders in Parijs werden gekruist met terriërs om de honden beter in hun krappe woninkjes te laten passen.

Nu staan de bulldogs bekend om hun grappige, gedrongen uiterlijk en hun vrolijke karakter.

Deze bulldog heet Toy. En Toy gaat over de top als hij vrolijk is. Hij draaft maar door, totdat hij helemaal uitgeput is, vertelt de vrouw.

Toy is niet te stoppen.

Ze heeft hem al twee keer moeten reanimeren, omdat hij ernstig benauwd was geraakt. Zijn neus is ‘te kort gefokt’, waardoor hij vaak ernstige ademhalingsproblemen heeft.

De hond kijkt nieuwsgierig door het gaas van de wandelwagen. Thuis mag hij wel los lopen hoor, vervolgt ze. Maar wandelen gaat voortaan alleen in de kar.

Vergeleken met andere rashonden heeft de Franse bulldog verreweg de meeste gezondheidsproblemen. Die problemen komen grotendeels voort uit zijn kenmerkende korte snuit en brede kop; eigenschappen waarop hij juist gefokt wordt.

Maar ik wil het hier nu vooral over die kinderwagen hebben. Een attribuut uit de kinderwereld krijgt een andere toepassing, namelijk hondenvervoer.

Veel mensen denken hier helemaal niet aan als het over creativiteit gaat.

Dan denken ze aan kunstwerken of aan muziek. Aan inspiratie die binnenzweeft.

Toch is dit ook wel degelijk creatief gedrag. Je verzint een nieuwe toepassing voor iets dat al bestaat. In dit geval heeft wellicht de leverancier al bedacht dat kinderwagens ook heel goed toepasbaar zijn voor honden in ademnood.

Als je creatief kunt denken, heb je niet alleen veel ideeën om iets te maken of te fabriceren. Je kunt ook snel van denkrichting wisselen en nieuwe combinaties verzinnen. Je kunt soepel oplossingen bedenken die er eerder nog niet waren.

De vrouw achter de toonbank bij de bakker weet er alles van.

Zij heeft eveneens een hond die nooit stopt. Een Schotse collie. In plaats van achter schapen aan te rennen draaft hij de hele dag achter HAAR aan.

Haar dochter is inmiddels volwassen, maar voor de hond zag ze zich genoodzaakt om weer traphekjes te plaatsen.

Kinderaccessoires om hijgende honden in toom te houden. Eigenlijk kinderlijk eenvoudig.

 

 

 

 

 

 

 

Ideeën nodig om je persoonlijke verhalen op te diepen? Download dan (gratis) onderstaande lijst om gemakkelijk op gang te komen.

 

DOWNLOAD HIER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like