Tragedie wordt succesverhaal

Julia en Romeo leven voort in Verona

Ze was onbedaarlijk verliefd en ongetwijfeld ook fabelachtig mooi. En ze liet vooral niet met zich sollen. Een gedwongen huwelijk met een man die ze verachtte? No way.

Jij kent haar ook. Of op zijn minst heb je wel eens haar naam horen vallen.

Ik heb het over Julia Capuleti. 

Als dat nog niet genoeg zegt: de Julia van Romeo.

Julia en Romeo waren twee stapelverliefde tieners. Maar ze kwamen uit twee Italiaanse families die ernstig met elkaar overhoop lagen. Toch besloten ze helemaal voor elkaar te gaan. En dat liep nogal dramatisch af.

Op dit moment ben ik in Verona om te genieten van het goede Italiaanse leven. Verona is daarvoor een prachtige stad. Maar het is ook het decor voor het pijnlijke drama van de twee geliefden. Want in deze stad heeft het zich allemaal afgespeeld.

Tenminste volgens Shakespeare, die het verhaal van Romeo en Julia ombouwde tot het wereldberoemde toneelstuk.

Maar Shakespeare had het hele liefdesverhaal ook maar overgenomen uit andere bronnen. Zelf was de Engelsman nog nooit in Verona geweest. Even googelen ging ook nog niet. Uit oogpunt van fact checking was het alles bij elkaar nogal mager.

Lang verhaal kort: Julia Capuleti heeft nooit bestaan.

Net als haar geliefde Romeo Montecchi. Toch gaan hordes mensen in Verona kijken naar de Casa de Giulietta: het huis midden in het stadscentrum waar zij gewoond zou hebben.

Vanwege coronavrees is het in Verona lang niet zo vol met toeristen als in andere zomers. Toch staat er voor Julia’s huis nog steeds een imposante rij wachtenden.

En wat hopen zij dan te zien?

Het balkon. De beroemde plek uit het werk van Shakespeare, dat nu als bedevoortsoord voor romantische zielen dient.

In werkelijkheid is het balkon een oude sarcofaag, die pas ergens in de vorige eeuw aan het huis vastgeplakt werd.

Alles voor het mooie plaatje.

Ik vind het fascinerend hoe fictie zo met het menselijk brein op de loop gaat, dat mensen bereid zijn om de werkelijkheid aan te passen. Verona bezorgde zichzelf een huis met een balkon zodat het verhaal over de twee geliefden weer klopt.

Het verhaal over Romeo en Julia hangt trouwens van domme toevalligheden aan elkaar. Als gevolg daarvan brengen de twee geliefden zichzelf uiteindelijk om. Een zeer tragische einde, dat met een beetje handigheid best vermeden had kunnen worden.

Daarover hoor je niemand.

Jammer van die ongelukkige wending van het lot, denken ze in Verona. Maar het was wel échte liefde. En dat is natuurlijk een toeristentrekker van jewelste.

Verona heeft zichzelf uitgeroepen tot città dell’amore. Hedendaagse geliefden laten overvloedig hun liefdesverklaringen achter op de muren. Niet fijn, al dat gekladder.

Maar voor wie daar doorheen kijkt: dat bedevaartsoord is een succesverhaal.

Op de liefde.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vaker dit soort stukken lezen?

Meld je dan aan voor mijn Verhaalvriendenmail. Drie keer per week ontvang je heerlijke eye-openers rondom verhalen, creatief denken en doelen bereiken.

 

Vul hier je gegevens in:

Met je inschrijving ga je akkoord met de gegevensverwerking volgens deze privacyverklaring.

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like