Geluk dat van ver komt, telt niet het zwaarst

Als je maar één herinnering mag meenemen naar het hiernamaals, welke zou je dan kiezen?

Organisatiecoach Jacky van de Goor stelde die vraag aan uiteenlopende mensen voor haar onderzoek Life in One Question

Ze verzamelde daarmee herinneringen van honderden mensen voor haar promotie-onderzoek bij het Storylab van de Universiteit Twente. Aan de hand daarvan onderzocht ze de manieren waarop we zin vinden en betekenis geven.

Bedenk het maar eens voor jezelf.

Wat zou jouw ene betekenisvolle herinnering zijn?

Is dat een hoogtepunt, zoals een trouwdag of geboorte?

Is het die keer dat je intens getroost werd?

Of je dagelijkse speelronde met de hond in de vroege ochtenduren?

Het is natuurlijk best moeilijk kiezen als je er maar één mag selecteren.

Ik denk zelf aan het eindeloos vredige gevoel dat ik voelde bij een zonsondergang in de duinen, afgelopen zomer. Maar ook aan het euforische gevoel, nadat ik tot mijn verrassing een hele mooie vakprijs gewonnen had.

Jacky ontdekte dat het bijna gaat nooit over belangrijke stappen die iemand in zijn loopbaan heeft gezet. Ook zijn het lang niet altijd hoogtepunten, meeslepende avonturen of piekmomenten, zoals een diploma-uitreiking of een jubileumfeest.

Opvallend vaak gaan de belangrijkste herinneringen juist over kleine, alledaagse dingen. Eenvoudig geluk, zoals kinderen voorlezen. Het ontbijt op zondagochtend. De snorrende kat op schoot.

Dat geeft te denken.

We hadden, in ieder geval tot de corona-uitbraak, het idee dat we gelukkige herinneringen zouden vinden in exotische oorden, spannende steden en verrassende evenementen.

Geluk dat van ver komt, leek zelfs dubbel te tellen.

Maar Jacky’s onderzoek laat zien dat juist in gewone dingen veel zingeving huist. Het is de kunst om de diepere betekenis van het alledaagse te blijven zien. Om betekenisvolle gesprekken te voeren. En om jezelf toe te staan je permanent te verwonderen.

Als je er oog voor hebt, wemelt het van dit soort momenten.

Wanneer je in staat bent positieve dingen te herinneren en je leven in een positief verhaal te vatten, ben je bovendien gemiddeld genomen gelukkiger, zo wijst ander onderzoek uit.

Leg daarom je waardevolle herinneringen vast. Met pen en papier, beelden, geluidsopnames of tekenmateriaal bijvoorbeeld. Ook als het kleine gebeurtenissen lijken te zijn.

Want je herinneringen zijn niet iets toevalligs.

Je hebt zelf grip op wat je herinnert.

Hoe vaker je terugdenkt aan een betekenisvolle herinnering, hoe sterker die wordt.

In ieder gewoon moment kan iets geweldigs zitten. Nu we grotendeels thuis zitten en in het alledaagse bestaan onze inspiratie moeten opdoen, is dat in ieder geval een hoopvol idee.

Dit jaar liep alles anders dan gedacht en gewenst.

Maar het heeft je ook de kans gegeven om stil te staan bij wie je echt bent en wat je wilt. Met nieuwe mogelijkheden om jouw verhaal de wereld in te sturen.

Hoe mooi is het als jij voor 2021 een nieuw perspectief ziet en weet hoe je daarover een helder verhaal vertelt.

Over jouw call to passion.

En over hoe jij terug wilt kijken op deze periode. Hoe je er voor jezelf betekenisvolle momenten uithaalt. En hoe je dat uitdraagt.

Wil je je daarbij laten begeleiden? Weten hoe je dat aanpakt en hoe het echt voor je werkt?

Meld je aan voor een gesprek om te verkennen wat jij wil en wat ik voor je kan betekenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like

Leave a comment