Verhalenvirus woekert voort: het coronajaar van storytelling-experts

Wat gebeurt er als twee virussen elkaar ontmoeten? In dit geval het verhalenvirus, dat onverhoeds het vijandige coronavirus op zijn pad vindt?


Het klinkt als het klassieke begin van een verhaal over good guys en bad guys.

Storytellingexperts spreken graag van een ‘verhalenvirus’ om daarmee de aanstekelijke werking van verhalen aan te duiden. In dit geval gaat het om storytellers die verhalen toepassen om iets te bereiken in en voor organisaties: verbindingen tot stand brengen, veranderingen aanwakkeren of leerervaringen verankeren.

Ze organiseren superspreading events om mensen te besmetten met de warme genegenheid voor verhalen en hun superkrachten. Of ze brengen mensen juist bijeen in intieme ruimten om verhalen te delen en de betekenis te duiden.

Door Covid-19 ging dat ineens niet meer door.

Van de ene dag op de andere liepen agenda’s leeg.

Dat was schrikken. Want hoe ga je verder als je werk bestaat uit het delen, analyseren, vormen en verspreiden van verhalen? Wat doe je als het podium, de trainingsruimten, de koffiekamers, de vuurplaatsen en de vergaderzalen niet meer beschikbaar zijn voor jouw werk?

Dit najaar kwam ik op het idee om storytelling-experts te raadplegen over de trends die zij op dit moment zien. Ik verzamelde hun bevindingen: hun worstelingen, maar ook hun inventieve manieren om zichzelf als storytelling-specialist opnieuw uit te vinden.

Een deel van deze experts werkt samen in het Storytelling Gilde. Dit netwerk van storytellingspecialisten vormde de basis voor het ophalen van deze persoonlijke verhalen en trendverwachtingen. Daarnaast heb ik enkele andere vakgenoten gevraagd om hun visie en ervaringen te delen.

Uit deze verhalen bleek dat de maatregelen rondom het coronavirus erin gehakt hadden.

Sommige storytellingspecialisten zagen zich genoodzaakt om het over een andere boeg te gooien. Anderen zagen hoe hun werk juist in een stroomversnelling kwam en beleefden zelfs het beste jaar in hun professionele bestaan.

Werken vanaf de thuiswerkplek of in een trainingszaal vroeg in ieder geval om veel inventiviteit. Voortaan moesten online bijeenkomsten een kampvuurgevoel oproepen. Er kwamen andere vormen en toepassingen, die de meesten daarvoor nog nooit beoefend hadden.

Ondertussen bleef het verhalenvirus voortwoekeren.

Covid-19 kreeg het verhalenvirus niet klein. De epidemie leidde juist tot een explosie aan nieuwe verhalen (inclusief nepverhalen).

Organisaties bedankten hun medewerkers met verhalen. Ze leerden van verhalen. En ze gingen met verhalen werken om betere verbindingen tot stand te brengen bij de online samenwerking.

Een crisis luidt vaak een transformatie in.

En storytelling-experts weten dat als geen ander. Onverwachts bleken er voordelen te zitten aan online werken met verhalen. Er kon vaak meer dan gedacht. Good guy versus bad guy, zo een-dimensionaal was dit verhaal helemaal niet.

Hun ervaringen laten zien dat het werken met storytelling van groot belang is. Misschien wel belangrijker dan ooit. Uit hun ervaringen destilleerde ik deze lijst met trends op het gebied van storytelling. Superinteressant, als je het mij vraagt.

En er is nog veel meer mogelijk.

Online en op allerlei andere plekken in organisaties. Want natuurlijk zijn ook storytellers nooit te oud om veranderingen te omarmen. Sterker nog, zij floreren daarbij.

 

Alle verhalen zijn gebundeld in een e-book. Klik op onderstaande button om het boekje Verhalenvirus 2020 te downloaden.

Verhalenvirus 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel leesplezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like